Gyurkity Péter

34 amerikai állam perli be a memóriagyártókat

A mai napon az USA államainak több mint a fele indít közös bírósági pert a memóriagyártók ellen, amiért azok 1998 és 2002 között több alkalommal megállapodtak termékeik árazásáról.

A kezdeményezés Bill Lockyer kaliforniai államügyésztől indult, akihez a napokban 33 kollégája társult azzal a céllal, hogy felelősségre vonják a – főként távol-keleti – memóriagyártókat az amerikai szövetségi és állami törvények megsértéséért. Az árak rögzítése mellett a kínálat mesterséges visszafogása és az ajánlatok egyeztetése szerepel a vádak között.

A rendelkezések által tiltott együttműködés felemlegetése egyáltalán nem új, hiszen az amerikai igazságügyi minisztérium több vállalat ellen indított vizsgálatot, amelynek eredményeiről mi is folyamatosan beszámoltunk. Ennek során górcső alá vették a legnagyobb cégek, mint például a Samsung, az Infineon, a Hynix és a Micron tevékenységét (amelyek az amerikai piac 70 százalékát látták el), és a kártérítés mellett börtönbüntetésről is születtek döntések. A súlyos dollármilliók kifizetésével és az árak rögzítésének bizonyításával a minisztérium elérte a célját, és most a 34 állam főügyészei ugyanezt szeretnék megismételni.



A közös beadványban ezúttal is a dél-koreai Hynix, valamint a japán Elpida szerepel, amelyekhez a tajvani Mosel Vitelic és a Nanya csatlakozik. Érdekes módon a Samsungot nem említik, amit az összefogó szerepet betöltő kaliforniai Lockyer szóvivője azzal magyarázott, hogy nyitva hagynak egy kiskaput, mivel szeretnének megállapodni a legnagyobb gyártóval. Eliot Spitzer New York-i államügyész viszont egy hasonló, ám különálló beadványban megnevezte a céget, így a Samsung nagy valószínűséggel nem bújhat ki egy újabb per elől.

A cél természetesen ezúttal is a tetemes kártérítés behajtása, ezúttal nem a PC-gyártók, hanem az adófizetők és az amerikai gazdaság szándékos megkárosításának vádjával. Az érintett cégek egyelőre nem fűztek kommentárt a hírhez, arra hivatkozva, hogy nem látták a teljes anyagot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jojo #8
    Nem értem...
    Alaplap tele kütyüvel meg mindennek az x összeg
    memória 8db kütyü ára ugyanannyi x összeg.
    hol itt az igazság.
  • Cobra. #7
    Már az előző pernél se értettem miért vallották be a gyártók a kartellt. Semmi olyan bizonyítékot nem tudtak volna felhozni ellenük, amivel jogosan el lehetett volna ítélni a gyártókat. Ezek a perek után meg már csak azértis összefoghatnának a távol-keleti gyártók és az USA-ba dupla áron kellene szállítaniuk minden terméket.
  • Mice #6
    gondolom az alaplapod eszi meg sharedként
  • Rednek #5
    Nálunk csak akkor van ilyen nagy volumenű per, ha valamelyik fejesnek nem tetszik....
  • reaper4 #4
    nálunk? :DDD lál ezt te sem gondolod komolyan :)
  • Tiberius B #3
    hehe, per per hátán:-)
  • junior117 #2
    Nálunk mikor lesz ilyen h a megyei föugyészek beperlik a netszolgáltatokat akik kiegyeztek egymással árak és szolgáltatások (területi is) felosztásában??Mig a Pataki D ur aki az Invitel vezére volt össze nem kapja magát.Mostani NHH üdvöske.. de azt mondják kutyábol nem lesz szalonna.
  • Cat 02 #1
    nekem SD kártáym van amire rá van írva hogy 512 de csak 484 :) xD