Gyurkity Péter

Hynix: börtön a memóriaárak rögzítéséért

A dél-koreai gyártó négy vezetője elismerte saját szerepét a memóriaárak mesterségesen magasan tartására irányuló kooperációban, ezért öt-nyolc hónapig tartó börtönbüntetésnek néznek elébe.

Újabb fejezettel gazdagodott a vezető memóriagyártók között évekkel ezelőtt kirobbant botrány. Ennek alakulását mindvégig nyomon követtük, mint ahogy a Hynix szerepéről is beszámoltunk. Utóbbi cég esetében tavaly áprilisban derült fény a mesterkedésekre, amelyek révén 1999 júliusa és 2002 júniusa között több más gyártóval egyeztetve igyekeztek megelőzni az árak lassú csökkenését. Akkor 185 millió dolláros pénzbüntetésről esett szó, ám most négy vezető is elismerte szerepét az ügyben.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a dél-koreai vezetők közül az értékesítési és marketing részleg, a globális eladásokért felelős divízió, valamint a termékmenedzseri csoport és a német leányvállalat értékesítési részlegének igazgatója érintettségére derült fény. A börtön mellett beleegyeztek az újabb, 250 ezer dolláros büntetés megfizetésébe, és természetesen ígéretet tettek, hogy mindenben együttműködnek a minisztériummal, illetve annak antitröszt csoportjával. Az ítélet a San Franciscó-i kerületi bíróság jóváhagyása után lép életbe.

A mostani döntéssel négy érintett gyártó és kilenc személy összesen 731 millió dollárt fizetett ki a vizsgálat nyomán, amiért titkos megbeszéléseken vettek részt, megosztották egymással információkat egyes vásárlókról, és megegyeztek az alkalmazandó árakban. A börtönbüntetés kiszabására is volt már példa: 2004 végén a német Infineon szintén négy vezetőjét ítélték el hasonló vádakkal, akik négy-hat hónap mellett ugyanúgy 250 ezer dollárt voltak kénytelenek mellékelni. Egy évvel korábban pedig Alfred Censullo, a Micron értékesítési csoportjának igazgatója került a középpontba, a hatóságok akadályozása miatt. Ő szintén elismerte, hogy szándékosan tartott vissza bizonyos dokumentumokat, ezért hat hónapot töltött börtönben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Enkil #6
    kartel
  • valaé valaé ná #5
    Nem fogod elhinni, de külföldön is mennek csődbe bankok. Ami viszont utána következett, ti. az a 150 milliárdos "konszolidáció", nos az tényleg elég példa nélküli, különösen a most nyilvánosságra került eltitkolt KEHI jelentés tükrében... Nem tudom lopott e valaha valaki ennyit egyszerre az államtól büntetlenül a világtörténelemben.
    Vagy az a 2.6 milliárd forint tiszta haszon, amit egy cég pumpált ki az államból egy nem működő tök fölösleges stadionbeléptetőre. Ezért még dícséret is járt, nemhogy börtön.
  • DopeBob #4
    ez kicsit off most találtam :S

    http://www.nol.hu/forum/topic/83962/

    érdekes
    szemét politikusok...
  • bertino #3
    Mo. egy külön világ, ha tudnád mi folyik odakint... monnyuk vmennyire biztos sejti mindenki... el kell innen takarodni, nincs mese...
  • JZO #2
    Azért nem tudom figyelitek-e, bebasszák őket a sittkóra secperec még ha csak néhány hónapra is.
    Itthon bezzeg egy egész bank csőd szélére sodrását is meg lehet úszni (Postabank). Hja kérem, hát a magyar törvények...
  • Darth Sith #1
    " elismerte saját szerepét a memóriaárak mesterségesen magasan tartására irányuló kooperációban"
    dögöljenek meg, parasztok.