Gyurkity Péter

Kiadják a NASA-hackert az USA-nak

Több mint egy éven át sikerült elhúznia kiadatását a legnagyobb katonai hackertámadással vádolt brit férfinak, ám a jelek szerint nincs tovább: a belügyminiszter aláírta a kiadatásról szóló döntést, igaz, a hacker még fellebbezhet.

A jelentés szerint a brit fél csütörtökön hagyta jóvá a kiadatási kérelmet, amelynek elfogadását tengerentúli kollégáik már hónapok óta igyekeztek elérni. Most úgy tűnik, hogy sikeresen zárhatják le az ügyet, hiszen John Reid belügyminiszter is kézjegyével látta el a dokumentumot, így minden akadály elhárult az utóbbi idők legveszélyesebb kiberbűnözőjének nevezett férfi kiadatása elől.

Gary McKinnon, a NASA, valamint az amerikai fegyveres erők számítógépes rendszerének feltörésével híressé vált hacker az elkövetkező két hétben nyújthatja be fellebbezését, ez az utolsó esélye, hogy elkerülje a kiadatást és az amerikai eljárás megindulását. Ezt mindenképpen szeretné elkerülni, mivel saját elmondása szerint vádlói képzeletben már felakasztották és felnégyelték tetteiért és teljesen biztos abban, hogy példát akarnak statuálni rajta. Mindezt csaknem száz számítógép feltöréséért, illetve a nagyjából 700 ezer dolláros károkért, amit állítólag tevékenységével okozott az Egyesült Államoknak.

A férfi továbbra is kitart azon állítása mellett, miszerint az égvilágon semmilyen kárt nem okozott, és támadásainak célja mindössze az információszerzés volt. Ezt azonban nem veszik olyan könnyen az amerikai hatóságok, amelyek különösen érzékenyen reagáltak a hacker manővereire, hiszen azokat nem sokkal a 2001. szeptember 11-i támadások után, 2002 és 2003 februárja között hajtotta végre. Minden bizonnyal ebből a frusztrációból ered a kijelentés, miszerint McKinnon minden idők legnagyobb katonai hackertámadásait hajtotta végre.

A büntetés mértéke ezért igen súlyos lehet: akár 70 év börtönt és 1,75 millió dollár pénzbírságot is kaphat, és a végén Guantanamóba kerülhet, a szabadulás leghalványabb esélye nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kamasz #25
    Mennyit röhögtem :D:D
    A user/pass csekkelés az nem törvénybe ütköző... Énis ezt csinálom a pornó oldalakkal! :D Mégha script csinálja akkor sem az! Sztem ezt ő is tudja és azért fogta erre! :D Nem hiszem hogy ien egyszerű lenne a megoldás... Keményen betört azokra az oldalakra! :P Ügyes :D
  • Tetsuo #24
    El vagy tévedve.
    Amúgy a Zistened az Ámerika kémked mindefelé, lehet h még a fürdőszobádat is megnéztek..
  • NEXUS6 #23
    Embör!!!

    Oszt tuggya mi az a hacker egyáltalán?

    Amúgy olvasd el a belinkelt cikket (ha tudod), mert ha igaz amit a csákó állít, akkor nem ő vágott át mást, hanem az vág át téged, akihez ő is betört. Méghozzá piszkosul!!!

    Ja és ellentétben ezzel a szerencsétlen emberkével, az akár havi 100 ronygot is simán lenyúl csak tőled!!!!
  • Marlosh #22
    Arrol nem is szolva, hogy:
    "SK: So you would log on in the middle of the night, say?

    GM: Yes, I'd always be juggling different time zones. Doing it at night time there's hopefully not many people around. But there was one occasion when a network engineer saw me and actually questioned me and we actually talked to each other via WordPad, which was very, very strange.

    SK: So what did he say? And what did you say?

    GM: He said "What are you doing?" which was a bit shocking. I told him I was from Military Computer Security, which he fully believed. "
  • Marlosh #21
    Koszi a linket,elolvastam az interjut
    Tenyleg nem nagy koponya,de az usa hivatalok biztonsagarol:
    "Spencer Kelly: Here's your list of charges: you hacked into the Army, the Navy, the Air Force, the Department of Defense, and Nasa, amongst other things."
    Kivancsi vagyok,hogy miert nem az ottani biztonsagiakkal akarnak peldat statualni?
  • Unas #20
    A hackerek 99%-a féreg. Törjön be szórakozásból vagy politikai okból bárhova. Egyetlen mentség létezik, az, ha a hivatalosan működik, annak a tudtával akit éppen feltör (és itt most nincs kedvem tovább részletezni, hogy csak akkor, ha az törvényes, és nem jogosulatlan haszonszerzésre használják, és a blablabla...)

    Semmire nem tudom azt az embert becsülni aki a fürdőszobák ajtaján lévő kulcsjukon leselkedik, még akkor sem, ha csak a törülközők színére kíváncsi.
  • djready #19
    Undorító féreg tengerentúli patkány brigád...Egy brit embert miért nem a saját országában vonnak felelősségre ?? mi ez a "hozzátok ide és levágjuk a f***át" mentalitás??? Hálistennek már több éve nem veszek amerikai szarokat, és ez asszem nem fog megváltozni...Pfüüüüj !
  • pemga #18
    Ki kell hogy ábrándítsalak, szerintem hozzád betörni kicsit bonyolultabb :). A csóka ugyanis azt csinálta, hogy írt egy scriptet, ami végigpróbált belépni üres jelszavakkal (ld. enter) a domainhez tartozó ip-számokon. Ő lepődött meg legjobban, amikor ez több tucatnyi helyen sikerült. (Majd 60 gépet látogatott meg.) A célja is említést érdemel: az egészet azért csinálta, hogy megnézze vannak-e UFO-s anyagok azokon a szervereken. Bővebben (BBC interjú).

    Számomra inkább az a kérdés, hogy ha valaki _tényleg_ tenorista célzattal tör be, vajon kitől fogják kérni a kiadatását?
  • Tetsuo #17
    Én meg azt nem értem h a britek hogy a francba adhatják ki a saját honfitársukat (függetlenül attól h bűnös-e v nem) egy olyan nemzetnek aki/ami az egész világot, beleértve a saját állampolgárait is lehallgatja jogtalanul, megszerzi az összes bankadatbázist, külföldi foglyokat kínoz.. stb.
    Bár végülis mind1, ha nem adják ki a csávót, egy CIA-gép titokban felszáll vele a Heathrowról és el van intézve, még pereskedni sem kell.
    Az angol belügyminiszter egy szemét kcsg.
  • Ronny #16
    100 éve ez még máshogy ment volna náluk:)