Specker Balázs

Antispam céget semmisített meg egy hacker

Két vállra fektették a kéretlen levelek elleni harc egyik legnagyobb élharcosát. Eran Reshef és vállalata, a Blue Security azt követően volt kénytelen feladni tevékenységét, hogy weboldalukat ellehetlenítette egy orosz hacker.

A spamszűrő szoftveriről ismert Blue Security volt ez első igazi szószólója az önkéntes spammellenes akcióknak. A cég és partnerei weboldalát valósággal lefagyasztotta az a DoS-offenzíva, amit rájuk zúdított egy eddig ismeretlen támadó - írja a CNet. A hackernek távirányított számítógépek százaival sikerült megbénítania az érintett website-ok forgalmát. Sandra Fathi, a vállalat szóvivője elmondta, úgy tudják a támadás egy orosz hackertől érkezett.

Pedig úgy tűnt, az egyre óriásibb méreteket öltő spam-jelenség ellen Eran Reshef és csapata végre eredményesen felveheti a versenyt. A Blue Securitynek sikerült meggyőznie mintegy félmillió felhasználóját, hogy küldjék vissza a kéretlen reklámleveleket feladóiknak. Az összevont ellentámadással elérték, hogy a spamszerverek megbénultak és jóval kevesebb levelet tudtak küldeni. A hadművelet után jónéhány ismert spamcég bejelentette, abbahagyja a Blue Security-ügyfelek spammelését.

A vállalat dicsősége azonban sajnos tiszavirágéletűnek bizonyult. A visszavonulás helyett az egyik ellenfél úgy döntött DoS-támadást indít. A Security Focus biztonsági weboldal szerint az offenzíva több weboldalt és internetszolgáltatót is elsöpört. A spammer végül a Blue Security felé vette az irányt.

A nemrég dicsfényben úszó hős választhatott: felhagy működésével vagy a következő támadásban már vírust is kap. Reshef nem vállalhatta a kockázatot az ártatlan cégek és internetezők helyett, így elfogadta az alkut. "Képtelenek vagyunk egyedül megvívni ezt a csatát. Ez a spammer megmutatta, hogy több száz ártatlan kívülállónak is képes ártani, ha úgy hozza a helyzet. Reshef ezt nem akarta megkockáztatni" - ismertette a helyzetet Fathi a ZDNet oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #32
    Bakterrier, #17: "a hiba másokban van, a hacker csak kihasználja" - szép, ezekszerint ha este leütnek és kirabolnak az utcán, arról sem a támadó tehet, ő csak kihasználta hogy sötét van és nem tudom megvédeni magam? Nehogymá...
  • Lacc #31
    Jobb helyeken nem lehet véleménye az embernek?
  • DjDano #30
    természetesen pasthelod-nak ment a komment
  • DjDano #29
    "most mondhatnám, hogy puhapöcsű zsidó.. mondjuk egy II.VH-s párhuzam nem ide illő, de u. az jutott eszembe, tiltakoztak, tiltakoztak, de csak beszálltak a vagonokba, a szentségit!"

    Jobb helyeken ilyenért bannolják az embert, persze ez az SG, ha 4 éve itt vagy már idióta antiszemita baromságokat is összehorhatsz
  • lamer the true #28
    Sajnos a Spam sokkal nagyobb probléma mint hiszitek. Informatikusként két éve dobtam egy hátast amikor egy friss telepítésű (előző nap) win2000 szervermhez riasztottak, mert leállt. A leállásnak az oka, hogy alig két órával üzembeállás után teleszemetete magát spammel azaz spamküldő lett belőle csak nem tudta elküldeni a címekre, így megtelt a 120 gigás vincsi és lefagyott. A microsoftnak meg nem volt csak 1 hónapra rájavítása a réshez amin keresztül fertőzték. Szal megszívtam. De azóta csak belső használatra alkalmazok win szervert. Ennyi
  • szombi #27
    Vagy mondjuk a levelezőrendszereknek(még az ingyeneseknek is) minden egyes beérkező mail-nél
    ellenőriznie kéne, hogy valóban egy mailszerver küldte, vagy az adott e-mail
    valóban arról a szerverről jött-e, amelyikhez a megfelelő domén is tartozik.
    Például sokan spammelnek yahoo-s és gmail-os e-mailekkel, de 1000%, hogy semmi közük a világhírű cégekhez!
  • szombi #26
    A zombi gépeket valahogy távolról ki kellene kapcsolgatni, vagy valami blaster-szerűséggel
    központilag újraindítgatni, hogy a láma júzer irtsa le a ,,zombi-bot''-ot az ócska gépéről!
  • Komolytalan #25
    Hmm, méretes kamu van itt. A spamek sose valós címről jönnek, hanem zombi gépekről. Így se ip, se cím, se semmi alapján nem lehet őket kitiltani. Ha visszaküldöd a levelet, akkor a saját mail szervered fogja azt neked újra visszadobni, mivel a címzett ismeretlen.
    Szerintem egyszerűen arról volt szó, hogy ez a cég rájött - vagy rájöttek mások - hogy az ötletük (dobjuk vissza a spameket a feladónak) kb 5 éve elavult, mert azóta már nem spamszerverket, hanem zombi gépeket használnak a célra. És így eljátsza a mártírt, hogy hátha valakinek megesik rajtuk a szíve, és ad nekik még pár millió USD támogatást amivel leléphetnek a Bahamákra.
  • AnarchoiD #24
    Ez a hir buzlik, de QRVARA! ;) ugye spammerek ugykuldik a leveleiket hogy masok neveben teszik tehat egy ilyen visszakuldos levelezesi "akcioval" eppenhogy nem a spammereket lassitjak le .. hanem magukat a nepek .... lol
  • [HUN]PAStheLoD #23
    most mondhatnám, hogy puhapöcsű zsidó.. mondjuk egy II.VH-s párhuzam nem ide illő, de u. az jutott eszembe, tiltakoztak, tiltakoztak, de csak beszálltak a vagonokba, a szentségit!

    minden esetre annyi kiderült, hogy a spemmereknek is van gyenge pontjuk, már csak idő kérdése, míg valaki képes lesz megfelelően kihasználni ezt a dolgot ;]