Berta Sándor

Kulturális átalánydíj lesz Svédországban?

A svéd kormány komolyan fontolgatja egy a szélessávú internethozzáférések után fizetendő kulturális átalánydíj bevezetését. A díjból egyaránt részesednének a művészek, a filmesek és a zenészek - ráadásul így legalizálhatóvá válnának a letöltések.

Thomas Bodström svéd igazságügyi miniszter a tervekről a Sydsvenskan nevű helyi lapnak beszélt. Ugyan csak tavaly fogadták el azt a svéd törvényt, amely tiltja a szerzői és a szomszédos jogok által védett tartalmak letöltését a világhálóról, Bodström azonban most már úgy nyilatkozott, hogy meg kellene változtatni a jogszabályt. Egy a szélessávú interneteléréseket sújtó kulturális átalánydíj bevezetése már tavaly is felmerült, azonban akkor még a liberális-konzervatív Moderatema Párt és a Jobboldali Párt parlamenti képviselői leszavazták a javaslatot.

A Jobboldali Párt szóvivője a múlt héten már úgy nyilatkozott, el kellene törölni a törvényt, mert a hatályba lépése után sem csökkent jelentős mértékben az illegális letöltések száma. A Moderatema Párt képviselői szerint pedig az egész jelenlegi svéd szerzői és szomszédos jogi szabályozást felül kell vizsgálni és át kell dolgozni, hogy még hatékonyabb legyen és megfeleljen a 21. század technikai követelményeinek.

"Számomra az a legfontosabb, hogy a művészek megkapják járandóságukat. Ezt az elvemet nem vagyok hajlandó feladni. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a kulturális átalánydíj bevezetése azokkal szemben nem lenne jogos lépés, akik soha nem töltenek le semmit, akkor miért fizessenek? Ezenkívül úgy vélem, nem a kormány feladata a fix árak megállapítása a zenepiacon" - mondta Thomas Bodström.

A múlt héten kavart óriási botrányt a ThePirateBay.org BitTorrent-oldal bezárása. Az eset pikantériája, hogy egyre több jel mutat arra, hogy a svéd hatóságok amerikai nyomásra léptek fel az oldal ellen. Az SVT svéd televízió tudósítása szerint az amerikai kormány még áprilisban felvette a kapcsolatot a svéd külügyminisztériummal és azt követelte, hogy "mindenképpen oldja meg a The Pirate Bay jelentette problémát". Korábban Svédország liberális volt ebben a kérdésben, azonban most az amerikai nyomásra kénytelen volt megváltoztatni álláspontját.

A kulturális átalánydíj bevezetésének ötlete nem új keletű. Korábban Franciaországban merült fel a javaslat, s bár a Francia Nemzetgyűlés leszavazta az előterjesztést, szakemberek szerint még nyitott maradt a kérdés és előfordulhat, hogy Párizs mégis úgy dönt, bevezeti a díjat. Németországban nemrég szintén kampányt indítottak a fájlcserélési átalánydíj mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #34
    Van fogalmad mekkora egy linux DVD .iso ?
  • Darth Sith #33
    nem elég hogy telefont fizeti az ember, utána 12k-t a netért, minden adathordozón rajta a matrica. Ezek után még, még pluszba fizessek? elmehetnek a p...ába..
  • aaaaa #32
    Aki meg egy hónapban 10 kilónál több cukrot vesz, az meg biztosan pálinkát főz... (vagy szilvalekvárt... :)
    És miért kellene bizonyítgatnia, hogy merte használni a netet, amiért fizetett. Azért itt még nem tartunk, szerencsére...
    Minek a szélessáv, ha nem használod semmire...
  • Sanyix #31
    Pedig simán megy a 3 gb legálisan, akár 1 nap alatt is. Netes rádió, tv, online játék, programok legálíis letöltése, játékokhoz modok, stb.
  • Beyond silence #30
    Ja ki fizessenre válasz...: pl. aki 3 gb feletti adat forgalmat produkál az kötve hiszem hogy legális anyagokat terelget.

    Ha meg igen akkor be bizonyíthaja, bár kicsit macerás lenne.
  • Beyond silence #29
    Harmadik sor...: "A díjból egyaránt részesednének a művészek, a filmesek és a zenészek - ráadásul így legalizálhatóvá válnának a letöltések."


    Szerintem ez abszolut jó lenne, szerintem tuti ez lesz a jövő! Ki a franc fog boltba járkálni ha nmég ennél is gyorsabb lesz a net? Viszont ha mindenki csak letölti akkor vagy ez lesz vagy minden zenész, filmkészítő stb. csődbe megy...

    Hajrá!!!
  • oszi1113 #28
    Álljunk csak meg egy pillanatra! A cikkben egy szóval sem utalnak arra, hogy ezután legális lenne a p2p, fel, illetve letöltés! Ez csak egy sarc lenne, azért mert te illegális tevékenységre is használhatnád az internetet!!!
    Ugyanakkor, ha ezáltal valóban legálisan tölthetnél le művészi alkotásokat, akkor igenis támogatom az ötletet! Az aki nem hassználj/ta eddig a netet letöltésre, az ezután vagy fogja, vagy beletörődik abba, hogy tehetné, de nem teszi. Nos a zeneáruházak ezután továbbra is fennmaradhatnak, ha ekllő minőségben, azaz nem 128/192 kbes minőségű zenét érulnak, olyan áron, amely konkurencia képes az ingyenes mellett! Aki pedig továbbra is meg akarja venni a műsoros Cd-t az is örülhet, mivel kényszerűen lejebb fognak menni az árak! Egyébként pedig szerintem minden további nélkül megoldható az, hogy az elosztás hogyan történjen, ehhez elég lesz a különböző kliensekbe megfelelő funkció beépítése! A filmek esetében pedig nem zavarna, ha a színészek végre nem horribilis összegekért bohóckodnának 1-1 közepes, vagy még annál is rosszabb filmben. Tehét per pillanat az van, hogy van egy színész, akinek van 1-2 jobb filmje, aztán kap érte annyit, amennyit többemberöltő alatt sem lehet elkölteni, utána meg csinálhat amit akar, elkátszhat, amit akar, úgy is bemegy rá mindenki, meg ha van egy jó filmünk csináljunk belőle gyorsan 1-2-3 folytatást, mert aki megnézte az elsőt, az amjd úgy is megnézi a következőt, és ha már egyszer bementél, akkor már "megnézted, megvetted" alapon a bevétel megvan, nincs pénzvisszafizetési garancia! Mindamellett nem egy film esetében a promoció az összköltség 10-20-30%-át is meghaladja! Itt megkockáztnám azt is, hogy a filmek valamint a zenék letöltésénél, ne a mennyiség, hanem a minőség arányában történjen az elosztás, egyszerű szavazással, sima súllyozott átlag alapján, ami talán a kiadókat, valamint az előadókat is jobb minőség termelmésére ösztönözné, mert per pillanat a marketing, azon bellül pedig főleg a prompoció az ami az eladásokat felpörgeti! És végre nem az aktuális mesterségesen generált trendeknek megfelelő rövid életű tinibálványokat gyártanának csak, hanem télleg ismét a minőség is előtérbe kerülne, valamint az értékállóság is!!!
  • assdf #27
    Nem olvastam el az összes hozzászólást de magyarországon egy ilyen átalánydij bevezetése a következőképp történne:
    1,bevezetik az átalánydij, mindenki akinek nete van kifizet 20%dijat mert biztos fájlcserélget
    2,továbbra is maradnak az összes jogdij az adathordozókon
    3,az összes fájlcserélőt tüzzal vassal üldöznék...

    Szóval semmi sem változna, csak mindenki még többet fizetne a pénzlopó maffiának...
    Persze lehet hogy a svédek be tudják vezetni ugy hogy a 2. és a 3. pontot beszüntetik de itthon bármire lefogadnám hogy ugy zajlana ez ahogy leirtam
  • turul16 #26
    "akkor mi lesz pl. a zeneáruházakkal", semmi :)
    Nem egy DVD fognak kerseni sokat, hanem 10-en és 10x anyit is adhatnának el, ha leviszik az árukat. Nagyüzemileg egy DVD (9Gb) előálítása 100 -lehet tokkal birítóval. Adják majd ~400 HUF-ért. Anyiért olcsóbb megvenni, mint letölteni, 9Gb-nek csak a letöltésért többet fizetsz általában.
  • turul16 #25
    Valami amit soha nem fizetnék be! (Az én gépem nem zombul, 99.9999%)