34
  • turul16
    #34
    Van fogalmad mekkora egy linux DVD .iso ?
  • Darth Sith
    #33
    nem elég hogy telefont fizeti az ember, utána 12k-t a netért, minden adathordozón rajta a matrica. Ezek után még, még pluszba fizessek? elmehetnek a p...ába..
  • aaaaa
    #32
    Aki meg egy hónapban 10 kilónál több cukrot vesz, az meg biztosan pálinkát főz... (vagy szilvalekvárt... :)
    És miért kellene bizonyítgatnia, hogy merte használni a netet, amiért fizetett. Azért itt még nem tartunk, szerencsére...
    Minek a szélessáv, ha nem használod semmire...
  • Sanyix
    #31
    Pedig simán megy a 3 gb legálisan, akár 1 nap alatt is. Netes rádió, tv, online játék, programok legálíis letöltése, játékokhoz modok, stb.
  • Beyond silence
    #30
    Ja ki fizessenre válasz...: pl. aki 3 gb feletti adat forgalmat produkál az kötve hiszem hogy legális anyagokat terelget.

    Ha meg igen akkor be bizonyíthaja, bár kicsit macerás lenne.
  • Beyond silence
    #29
    Harmadik sor...: "A díjból egyaránt részesednének a művészek, a filmesek és a zenészek - ráadásul így legalizálhatóvá válnának a letöltések."


    Szerintem ez abszolut jó lenne, szerintem tuti ez lesz a jövő! Ki a franc fog boltba járkálni ha nmég ennél is gyorsabb lesz a net? Viszont ha mindenki csak letölti akkor vagy ez lesz vagy minden zenész, filmkészítő stb. csődbe megy...

    Hajrá!!!
  • oszi1113
    #28
    Álljunk csak meg egy pillanatra! A cikkben egy szóval sem utalnak arra, hogy ezután legális lenne a p2p, fel, illetve letöltés! Ez csak egy sarc lenne, azért mert te illegális tevékenységre is használhatnád az internetet!!!
    Ugyanakkor, ha ezáltal valóban legálisan tölthetnél le művészi alkotásokat, akkor igenis támogatom az ötletet! Az aki nem hassználj/ta eddig a netet letöltésre, az ezután vagy fogja, vagy beletörődik abba, hogy tehetné, de nem teszi. Nos a zeneáruházak ezután továbbra is fennmaradhatnak, ha ekllő minőségben, azaz nem 128/192 kbes minőségű zenét érulnak, olyan áron, amely konkurencia képes az ingyenes mellett! Aki pedig továbbra is meg akarja venni a műsoros Cd-t az is örülhet, mivel kényszerűen lejebb fognak menni az árak! Egyébként pedig szerintem minden további nélkül megoldható az, hogy az elosztás hogyan történjen, ehhez elég lesz a különböző kliensekbe megfelelő funkció beépítése! A filmek esetében pedig nem zavarna, ha a színészek végre nem horribilis összegekért bohóckodnának 1-1 közepes, vagy még annál is rosszabb filmben. Tehét per pillanat az van, hogy van egy színész, akinek van 1-2 jobb filmje, aztán kap érte annyit, amennyit többemberöltő alatt sem lehet elkölteni, utána meg csinálhat amit akar, elkátszhat, amit akar, úgy is bemegy rá mindenki, meg ha van egy jó filmünk csináljunk belőle gyorsan 1-2-3 folytatást, mert aki megnézte az elsőt, az amjd úgy is megnézi a következőt, és ha már egyszer bementél, akkor már "megnézted, megvetted" alapon a bevétel megvan, nincs pénzvisszafizetési garancia! Mindamellett nem egy film esetében a promoció az összköltség 10-20-30%-át is meghaladja! Itt megkockáztnám azt is, hogy a filmek valamint a zenék letöltésénél, ne a mennyiség, hanem a minőség arányában történjen az elosztás, egyszerű szavazással, sima súllyozott átlag alapján, ami talán a kiadókat, valamint az előadókat is jobb minőség termelmésére ösztönözné, mert per pillanat a marketing, azon bellül pedig főleg a prompoció az ami az eladásokat felpörgeti! És végre nem az aktuális mesterségesen generált trendeknek megfelelő rövid életű tinibálványokat gyártanának csak, hanem télleg ismét a minőség is előtérbe kerülne, valamint az értékállóság is!!!
  • assdf
    #27
    Nem olvastam el az összes hozzászólást de magyarországon egy ilyen átalánydij bevezetése a következőképp történne:
    1,bevezetik az átalánydij, mindenki akinek nete van kifizet 20%dijat mert biztos fájlcserélget
    2,továbbra is maradnak az összes jogdij az adathordozókon
    3,az összes fájlcserélőt tüzzal vassal üldöznék...

    Szóval semmi sem változna, csak mindenki még többet fizetne a pénzlopó maffiának...
    Persze lehet hogy a svédek be tudják vezetni ugy hogy a 2. és a 3. pontot beszüntetik de itthon bármire lefogadnám hogy ugy zajlana ez ahogy leirtam
  • turul16
    #26
    "akkor mi lesz pl. a zeneáruházakkal", semmi :)
    Nem egy DVD fognak kerseni sokat, hanem 10-en és 10x anyit is adhatnának el, ha leviszik az árukat. Nagyüzemileg egy DVD (9Gb) előálítása 100 -lehet tokkal birítóval. Adják majd ~400 HUF-ért. Anyiért olcsóbb megvenni, mint letölteni, 9Gb-nek csak a letöltésért többet fizetsz általában.
  • turul16
    #25
    Valami amit soha nem fizetnék be! (Az én gépem nem zombul, 99.9999%)
  • turul16
    #24
    Csak a filmek +zenékre elég software már nem.
  • turul16
    #23
    Én ugy saccoltam egyszer, hogy havi 500HUFot fizetnek a netezők + matrica árábol, mar elég jol járnak a kiadók, és mi is. És legalis lehetne a letöltés megosztás ..stb. Sőt fellőnék egy nagy állami ~torrent servert, hogy lehessen tudni miböl menyit töltenek, hogy népszerűség szerint osszák a pénz.
  • mrzed001
    #22
    Akinek sír a képe, hogy ő ugyan nem tölt le, vagy veri a mellét hogy már megint megadóztatják az gondolkozzon el egy pillanatra azon, hogy ha most lenne nálla egy házkutatás akkor ugyan hány MFt-ra büntetnék (csak zene+film miatt) ?!?
    Akinek nem tetszik, hogy nem kap extra állami szolgáltatást meg ingyen nem P2P letöltőhelyet az meg gondolkozzon el azon, hogy MINEK?? Most csak azért nincs, mert illegális, ha legális lesz ingyen tárhelyeken + ftp szervereken indulnak újra a jóöreg zene "warez" oldalak
    Amúgy meg P2P ezerrel, aki nem képes feltelepíteni egy klienst az vigye vissza a gépét oda ahol vette ...

    Egyébként lassan egy éve kitalálták már a megoldást az eladás helyetti megfelelő bevételelosztásra, ez pedig a legális torrent rendszer ...
  • ZsirosKenyer
    #21
    vegyenek vissza
  • Duncan Idaho
    #20
    Én benne lennék a kötelező biztosításban is, csak akkor kapjakállandó updatet a tűzfalamhoz meg vírusírtómhoz na akkor fizetném!

    csak ne legyen drága! :D
  • Duncan Idaho
    #19
    Iazad van Cat!

    A megoldás, a válasz, hogy aki le akar tölteni az fizetne, aki nem akar az nem fizetne és ezt igaz nem lehet ellenőrizni, de nekem mondjuk fontos hogy fedhetetlen legyen a multam szal én befizetném!

    Az adót pedig lehetne " Megosztási adó" nak nevezni, és így aki nem töltöget az nem fizet!
    Ja igen fonts hogy rakás ismerősöm nem tölt, tehát ilyen is van

    A baly h ilyen javaslatot csak demokráciában lehetne hozni. Mi nem vagyunk demokrácia.
  • Theodora
    #18
    Kitaláltam egy újabb internet adó nemet:
    Kötelező felelősségbiztosítás (mint az autókra). Mivel "sok" gépet tesznek zombivá a vírusok és küldenek kéretlen leveleket meg indítanak támadásokat, ezáltal kárt okozva valakiknek.
    Ennek a kárnak a kifizetésére szolgálna az alap.
    Hiszen, akár a te géped is részt vehetett benne. Sőt bűnpártolás!
  • Theodora
    #17
    Cat fogalmazta meg nagyon jól a problémát.
    - Most fizess, azért mert illegális tartalmat tölthetsz le.
    - Fokozatossan bezárnak minden warez oldalt.
    - Nem tudsz letölteni sehonnan.
    - Fizetsz tovább...
  • Kornan
    #16
    Hát igen fermerül a kérdés,hogy a zenészek közt milyen arányban osztják el a pénzt,mert ha mindenki ugyanannyit kapna akkor csökkenne a minőségi zenére való törekvés és egy csomó szar zenész és szar filmes jelenne meg.Talán erre a megoldás,hogy fognának 5000 külömböző embert és megkérnék őket hogy pontozzák 1 és 10 között.Vagy a torrentoldalakkal együtműködve számolnák az egyedi letöltéseket,mondjuk nem biztos ,hogy minden torrentoldal eggyütműködne.
    És igen ez kedvező lenne az internetszolgáltatóknak is,mivel sokan nagyobb csomagot szeretnének a felhasználók,hogy többet tudjanak letölteni,és nagy lenne az igény a feltöltési sebesség növelésére.Szerintem mindenkinek jobb lenne,ha valahogy így megtudnák oldani.

    "Nyilvan felmerul a kerdes hogy mi van azzal aki soha nem tolt le semmit."
    Szerintem az egyedi felhasználók közül nem sokan vannak akik nem töltenek le semmit,és most ezért a szolgáltatásért cserébe nekik is fizetniük kéne,vagy mondják le az internetet,nem lenne olyan megterhelő összeg,körüblelül 10%.Így akik csak böngészésre,akiknek olcsó a netük kevesebbet fizetnének.Mondjuk a torrentoldalakkal eggyütműködve meg lehetne oldani,hogy ki mennyit tölt le és aki semmit az nem fizet,de ez kicsit problémás.

    A legjobban az aggaszt,hogy a torrentoldalakon rengeteg féle tartalom letölthető.
    Legális-betiltott játékok,mindenféle filmek,rengeteg zene,programok,e-bookok,a legkülönfélébb dolgok.
    ÉS nem hiszem ,hogy a programokkal vagy a játékokkal hasonlóképp járnának el mint a zenével,vagy a filmekkel.És ahogy nőne a zenék és a filmek száma úgy egyre több alkotónak kéne fizetni,nemcsak az újakat hanem évtizedekre visszamenőleg is.
  • Cat #15
    1. akkor ezután a torrent és a warezoldalak legálisnak számítanak? miért fizetek mondjuk +1000Ftot? honnan biztosítják ezért nekem a letöltés lehetőségét? müködtetnek oldalakat ahonnan ingyen szedhetek le bármit? :D
    2. ha letölthetek bármit és az legális, akkor mi lesz pl. a zeneáruházakkal? ha meg az továbbra is fizetős, akkor mit is fizetek ki ezzel az ezer forinttal? a nagyobb adatforgalmat? ami a munkavégzésemhez szükséges, mert nyomdai minőségű képeket fogadok otthon? Az adatforgalomért miért a szerzői jogvédőknek fizetek, miért nem az internetszolgáltatóknak? vagy utóbbinak is?

    Zavaros ez, de nagyon.
  • aaaaa
    #14
    Azért számoljatok csak ! Pl. havi 1000 Ft +al számolva , (ami azért elfogadható összeg egy 10000-es előfizetéhez képest), 500 ezer előfizetőre az havi 500 millió Ft, Évi 6 milliárd. Kb ennyi "veszteségért" van arcuk sírni a senkiháziaknak is. És akkor nem tekintenének minden internetezőt bűnözőnek , és a pénzük is meglenne. 2000 Ft nál már a duplája évi 12 Milliárd. És ez nem kamu kitalált sírás meg veszteség, ezt meg is kapnák. Csak ahogy ezeket a mocskokat ismerjük mindezek ellenére ugyanúgy támadnák az internetezőket, mert nekik semmi nem elég...
  • Skynet85
    #13
    Így korán reggel majdnem mondtam egy nagyon cifrát, de min is vagyok ennyire meglepődve amiből csak lehet abból pénzt akarnak kisajtolni a mi drága vezetőink nincs ez másképp sehol...

  • fako
    #12
    Kis csemege artisjus oldalrol (2004-es):
    "Míg az USA-ban a zenei szerzői jogok gyakorlása területén összevisszaság uralkodik (lásd az Európába utalt jogdíjak mértékét, a WTO döntését az USA ellen stb.), addig Európában a közös jogkezelők a szerzői jog területiségének dacára a zenében egységes, működő belső piacot hoztak létre."
    Na valami ilyesmi lehet az oka hogy az usa itt az euban kilincsel a penzert.
  • fako
    #11
    Ha lesz ilyen altalanydij akkor viszont ne torrenten kelljen mar letolteni a cuccot.
    A masik, kivancsi vagyok hogy az irani meg afganisztani zeneszek hogy reszesulnek majd a penzbol. Vagy az indiai filmesek kapnak e valamit.
    Gondolom az usa azt akarja elerni hogy a penzt az mpaa meg riaa kozott 50-50 aranyban osszak el, abban a hitben elve hogy a filecsere csak nekik okoz kart.
    Mo-rol meg annyit hogy itt mar van dij, az artisjus szedi be a kis hologrammos matricakon keresztul.
  • Windforce
    #10
    Eddig ezutan sirtatok, hogy miertnem fizetunk tobbet a netert hogy legalizalodjon a p2p... Most ittvan (igaz nem Mo-n) es megis fikazzatok? #1-#4
  • cSuwwi
    #9
    ha csak levelezel meg naponta 1-2 oldalt megnézel arra bőven elég a modemes net is.
    talán olyan megoldás kéne hogy a modemes/isdn-es netet ingyenessé tenni, akinek elég az 5-10k/s az használja... akinek meg sebesség kell, az előfizet kábelre/adsl-re vagy ott a gprs, edge, stb.
  • Feriboy
    #8
    Sztem az is megoldás lenne, ha önként vállalható lenne a fizetés. Aki pedig nem fizet, de nagy a forgalma azt pedig vhogy ellenőriznék vagy a szolgáltató tiltaná/korlátozná a fájlcserélő progijait (pl úgy hogy blockolja a portjait stb)
  • Cat #7
    "De a kerdes az, hogy annak minek szelessavu net?"
    Talán azért mert jelenleg ha akarnád se tehetnéd meg, hogy 512nél lassabb netet veszel. Böngészésre, levelezésre stb. bőven elég lenne akár 256 is, ilyen csomag mégsincs. Nemsokára az 512-est is kivezetik, figyeld meg, mert egyszerűen nem éri meg nyújtani, inkább drágábban adnak többet.
  • lazly
    #6
    A artisjus es tarsaira halal, ez egyertelmu. Penzt szednek es nincs ellenszolgaltatas. Kompresszios dij. Ugyan mar, kepem. Kell itt csodalkozni hogy aki faljcserel, az artisjust se fizet.

    A Kulturalis altalanydij lenyege az lenne, hogy bar tobbet fizetnel a netert (hogy menyivel, azt most hagyjuk...) ambar ezzel legalizalnak a faljcserelest. Olyan ez mint az sulyado. Mindenki ugyanannyit fizet (pontosabban a kocsi tomegenek megfelelo merteket) es nem a hasznalattal egyenerteku.

    Azert udvozli mindenki ezt, mert a kiadok orulhetnenek, hogy vegre kapnak egy kis penzt a netbol a felhasznalok pedig azert, mert igy legalitasba vonul a halozat es a komoly fejleszteseknek sincs akadaja, a ADSL feltolteseket emelni fogjak ameddig lehet, mert nincs asva nyomas a szolgaltatokon, stb...

    Szoval ezert udvozli ezt mindenki.

    Nyilvan felmerul a kerdes hogy mi van azzal aki soha nem tolt le semmit. De a kerdes az, hogy annak minek szelessavu net? Szerintem... :)

    Udv!
  • Viszpi
    #5
    most nemtudom mit vagytok itt, kiakadva, tök jó lenne igenis fizetnék mondjuk havi néhány ezret ha legalás lenne minden letöltés és p2p, így legalább megszűnhetne az ASVA és társai rablóbanda
  • Béla bácsi
    #4
    Én meg mondjuk megadóztatom a hozzászólásaimat. Csak x ft befizetése után lehet elolvasni őket. Számlaszámom...
  • pepe003
    #3
    Miért is nem adóztatnak meg mindent. Adóztassák meg a vizet is, mert aki nem hal szomjan az 100% hogy szerzői jog sértő... na elmennek ám a bús p....ba
  • Feriboy
    #2
    Most majdnem mondtam (írtam) valami csúnyát :) Azt nem értem, hogy az adathordozókon lévő átalánydíj ellen miért nem léptek fel?
  • Sadist
    #1
    Szuper. Már minden adathordozón van általánydíj (még a CF kártyákon is, amit 99%-ban digit fényképezőkben használnak!), ez után már a szélessávú neten is lesz. Miért nem adóztatják már meg a papírt és a ceruzát is? Vagy minden egyes hangszert. Azokkal is lehet szerzői jogot sérteni...