Specker Balázs

Csúcskutatások otthoni segítséggel

Talán mindenki elgondolkozott már azon, milyen jó lenne, ha valamilyen módon beleszólhatna a világ körforgásába. Nos, most úgy tűnik bárki hozzásegítheti a világ legégetőbb kérdéseit boncolgató tudósokat, hogy gyorsabban ráleleljenek a régen keresett válaszokra.

Ebben a pillanatban is több mint 690 ezer felhasználó, több mint 1 millió számítógéppel igyekszik hozzájárulni a különböző kulcsfontosságú kutatások sikeréhez. A Berkeley egyetem Open Infrastructure for Network Computing (OINC, Hálózati Számítások Nyílt Infrastruktúrája) rendszere jóvoltából bárki támogathatja számítógépével a tudományos projekteket az interneten keresztül. Az első ilyen jellegű kezdeményezés a seti@home volt, amely a földönkívüli élet után kutat a világegyetemben. Szerte a világban majd 953 ezer önkéntes számítógép dolgozik ezen kérdésen, míg a Wisconsini és a Milwaukee-i egyetem einstein@home programja mintegy 236 ezer számítógép segítségével igyekszik feltárni a pulzárok rejtélyeit.

Az Oxford Egyetem climateprediction.net nevű vállalkozása a világ globális éghajlati változásait igyekszik megjósolni. A Berkeley-program keretein belül, több mint 165 ezer számítógép áldoz fel erőforrásaiból a munka megkönnyítésére. David Baker, a Washingtoni Egyetem 43 éves professzora által vezetett rosetta@home közel 128 ezer számítógép bevonásával igyekszik megfejteni a DNS-en belüli proteinstruktúrák titkát, és ezzel elősegíteni a gyógyíthatatlan betegségek hatásosabb kezelését. A tudós kezdeményezése egy nap fényt deríthet a DNS súlyos mutációinak feltérképezésre és segítheti az orvosok harcát a rák vagy éppen az Alzheimer-kór ellen.

A predictor@home a maga 123 ezer körüli gépével hasonló programon dolgozik, de elsősorban a gyógyszerkutatás oldaláról közelíti meg az ügyet. A Google Google Compute-ra keresztelt eszközsávján keresztül bárki támogathatja a keresőóriás által érdemesnek tartott vállalkozásokat számítógépe kihasználatlan erőforrásaival.

A segíteni vágyók a Berkeley-projekt weboldalán pedig bármelyik programra - köztük a SZTAKI általánosított bináris számrendszerekkel foglalkozó kutatásaira is - feliratkozhatnak. A Berkeley szoftvere minden tudományos kutatás számára elérhető, amely élni kíván ezzel a lehetőséggel. Eddig mintegy 21 szervezet csatlakozott a csoporthoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #23
    Hmmm... hol is hallottam ezeket? Ja, hogy otthoni számítógép nem kell senkinek majd, hogy a rádiónak nincs jövője, stb.

    Ha a te logikádat követnénk, akkor nem lenne számítógép, mert rákkutatással foglalkozna mindenki, így a proteinstruktúrákat nem lehetne pl. géppel feldolgozni. Internet sem lenne, ahol egy csomó (több ezer) proteinszerkezet letölthető. És, ahogy Mice mondta, nem lenne elosztott rákkutató rendszer sem.
  • BiroAndras #22
    "Ha hiszed ha nem, asztali gép esetében nem nő meg jelentősen afogasztás azért mert maxon fut a proc vagy közel maxon. Hiszen az energia takarékos funkciók csak mobil procikban vannak meg."

    Ez pár éve még igaz volt, ma már nem.
    Elég csak megnézni a proci hűtő teszteket. Mindíg külön mérnek alapjáraton, és full terhelésen. Elég nagy a különbség a kettő közt.
    Persze a villanyszámlában ez alig érzékelhető, szóval nem akkora gond.
    Kivéve, ha a hűtő ventik fordulatszáma igazodik a hőmérséklethez, mint pl. az én szerveremben. Ekkor max. terhelésen hangosabb a gép, ami éjjel zavaró tud lenni.
  • mad mind #21
    Nálam a SETI és a Climaprediction fut. 1999-óta SETI-zek, már nem változtatok.
  • Benoke #20
    Ha hiszed ha nem, asztali gép esetében nem nő meg jelentősen afogasztás azért mert maxon fut a proc vagy közel maxon. Hiszen az energia takarékos funkciók csak mobil procikban vannak meg. Notin nem is javaslom senkinek, hogy ilyet futtason. Illetőleg nem kell éjjel nappal mennie a gépnek, elég ha akkor megy amikor úgy is szükséged van rá.
  • Benoke #19
    Nézd lehet igazad van, de lehet nincs. Az az egészben a jó, hogy eldöntheti az ember mit akar. Attól viszont feláll a hátamon a szőr mikor valaki más akarja megmondani a frankót a nagy népnek. Bármeennyire is elhiszi valaki vagy nem, akkor sem lehet egyértelműen dönteni ilyen kérdésekben. A másik dolog meg az hogy nem lehet minden kutatást beszüntetni és csak egyel foglalkozni. Senki nem támogatná, hogya Számítógépipar fejlesztését szüöntessék be és ezentúl a rákkutatásra költsék mert az fontosabb. De ha az megvan akkor a túlnépesedés a probléma... és így tovább. Hülyeség. 4 éve Setizek a barátaimmal, nekem akkor is ez lesz a fő csapásirány. Fut még BOINC alatt Einstein és SZTAKI de csak azért hogy ha leállás van, akkor is legyen mit feldolgozni. Az SETI országos litán jelenleg a 2 helyen állunk a barátaimmal ennyi. Sok embert elcsábítottam, hogy futtason valamilyen kutatást a gépén, de soha nem kötöttem az ebet a karóhozm, hogy azt válassza amit mondok neki. Mindegy mit, ha támogat valamilyet az már többet ér mintha semmit se támogatna.
  • Mice #18
    jajj ember ébresztő, még csak 8 óra! azért az neked is leeshetne hogy gondolta az illető...: nem a seti-kutatás eredménye az ami lökést ad a rákkutatásnak hanem maga a seti kezdeményezés

    a seti előtt nem volt (vagy legalábbis úgy nem volt hogy ekkora volumenben)semmilyen más a civil embereket is magába vonó kezdeményezés osztott számolásra. hogy a seti miatt létrejött egy ilyen distributed computing az szerintem kétség kívül lökést adott a rákkutatásnak még ha épp konkrét eredményük lehet épp nincs is, de legalább részeredményként biztos haladtak valamerre...

    nálam amúgy nem fut semmi
    így is sok a villanyom ha fut akkor már legalább használom...
  • Artus58 #17
    nálam a WorldCommunityGrid (UD) megy 3 gépen már lassan egy éve. ittvannak a magyar csapat eredményei: stats
  • Morden23 #16
    Elég kicsi a sansza, hogy a SETI felfedez valamit nagyhirtelen, amit a közhasznúlag lehetne alkalmazni. Mondhatni nulla.

    A rákkutatás kicsit materiálisabb dolog, arról nem is beszélve, hogy pillanatnyi probléma.
  • juzosch #15
    Azért az jóval valószínűbb, hogy a rákkutatás egyik fejlesztése fog lökést adni a rákkutatásnak, minthogy a setié.

    Igazából mind fontos, csak valamelyik fontosabb. És mivel a felhasználók döntenek, úgyis az lesz, ami jobban tetszik az embernek. Max csak reklámozni lehet egy másikat.
  • h4x0r #14
    Bocs, de ha a te logikádat követnénk, nem lennénk sehol. Mi van, ha a rákkutatásnak ad egy nagy lökést pl. a SETI egyik fejlesztése? Más szemszög, tudod.