Rónai György

5 éves a SETI@Home projekt

Ötödik születésnapját ünnepli a kaliforniai Berkeley Egyetem méltán híres projektje, ami az otthoni felhasználók gépét is bevonja a földönkívüli élet utáni kutatásba.

Az 1999 májusában indított program ma már csaknem 5 millió felhasználó számítógépén fut világszerte. David Anderson és Dan Werthimer 1999-ben még gondolni sem mert rá, hogy ilyen méreteket ölt a projekt mára. A programban résztvevő számítógépek a Puerto Rico-i Arecibo rádió obszervatóriumból kapják a mini adatcsomagokat, amelyeket aztán a gép kielemez, és visszaküld az adatfeldolgozó központba, a Berkeley egyetemre. A különféle jelsorozatok ezekben az adatcsomagokban ugyanis akár földönkívüli intelligenciák értelmes jeleit is hordozhatják.

A projekt emberek millióit győzte meg 226 országban. Ők összesen 140 millió adatcsomagot küldtek vissza eddig, amelyek feldolgozása összeadva 1,9 millió évébe került volna egyetlen processzornak. Eredményképpen eddig 2568 gyanúsnak megítélt jelsorozatot fedeztek fel. Anderson és Werthimer három másik programozóval dolgozik azon, hogy kis csomagokra osszák fel az Arecibo rádióteleszkóp észleléseit. Ezeket hagyományos adathordozókon tárolják, és általában emailben küldik fel a Berkeley Egyetemre.


A 306 méter átmérőjű fix rádióteleszkóp a legnagyobb a Földön

Ugyan a SETI@Home a világ legnagyobb kiterjedésű ilyen programja, Werthimer szerint természetesen egy tényleges földönkívüli intelligencia felfedezése merő véletlen és szerencse lenne. Az Arecibo rádióteleszkóp például csupán az égbolt 30%-át képes pásztázni, tehát 70% teljesen ismeretlen. Ezen felül még a frekvenciatartományoknak is csak egy kis része elemezhető ki. Werthimer szerint, ha mi lennénk a földönkívüliek, valószínűleg sosem bukkannánk rá a Földre a jelenlegi technológiai fejlettségünk - vagy inkább fejletlenségünk - mellett.

A programot eredetileg Anderson tanulói találták ki 1995-ben, és akkor még csak 2 évesre tervezték. Elmondása szerint maga Anderson is inkább szerencsejátéknak tekinti, hogy valaha értelmes életet találnak a SETI-vel, azonban úgy véli, hogy ha akárcsak minimális esély is fennáll a megtalálására, hatalmas hiba lenne nem kutatni utána.

Maga a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) program egyébként 1960-ban indult, méghozzá Frank Drake a Cornell egyetemen indított Ozma projektjével, amely az első modern SETI kísérletnek tekinthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #27
    persze aztán féluton egy packet leszedéssel együtt jön egy update és máris mást csinál a progi

    amúgy meg biztos sokan és sokat értenének meg a forrásból:) lol

    még a packetek formátumát tartalmát sem hiszem, hogy sokan ismernék
  • Tetsuo #24
    norbi83- igazad van.

    mrzool- a Földön több mint 2Mrd ember éhezik, te meg otthon játszol a PCden. Én is ezt teszem! Ezért mondtam hogy ezt a qrvanagy teljesítményt így pazaroljuk, és jobb lenne vmi értelmesebb..
    Egyébként annak az esélye h idegen lényekkel rádióhullámokkal felvegyük a kapcsolatot, nulla. S ha érzékelnénk intelligens jeleket, a válaszidő miatt nincs értelme komunikációnak.
  • comet #23
    Dehogynem tudja. Elolvasod a forráskódot :)
  • [HUN]Stanlee #17
    Teljesen igazad van, most olyan dologra van hasznalva, aminek kevesbe van akkora jelentosege, mint a rak elleni kutatasnak. az amerikaiak beijedtek anno, hogy "bilogiai fegyverekkel" tamadnak rajuk, es ezert kezdtek el ezt az iranyu kutatast(szerintem)...
    Ha valaki az AIDS ellen akar segiteni, itt egy cim. A progi kezdetleges, de valamit azert segiteni ezzel is lehet: http://fightaidsathome.scripps.edu/
  • mrzool #15
    "A Seti@Home, jó játék gazdag gyerekeknek.."

    Nem világos számomra, hogy a mondatod első fele hogyan csatlakozik a másikhoz. Miért kéne gazdagnak lenni?

    Évek óta, még a Pentium100-asom óta veszek részt valamilyen elosztott számítási projektben, és soha nem éreztem úgy, hogy "jó játék", sem azt, hogy gazdag lennék.

    A rákkutatással nincs semmi bajom, cirka egy évet húztam le az UD-nél is - csak amióta bejöttek az anthrax-os és egyéb számítások, és elkommercializálódott az UD, kissé megrendült a bizalmam benne.
  • mad mind #14
    Én is a kezdetek óta csinálom és most nemrég léptem át az 5000-et.
    Nálunk a tűzfal, csak a setit engedi át, ezért más megosztott számolgatások nem használhatók.
    Ugye te sem gondolod, hogy a feljelentkezett 5 millió felhasználó mindegyike állandóan futtatja. Jó, ha 10% az állandó tag.
  • [HUN]Stanlee #12
    Ugy gondolom, tenyleg jobb lenne, ha ezt a szamitasi kapacitast rak ellenes, vagy aids ellenes dolgokra hasznalnak az emberek. Sokkal jobban tudnanak vele segiteni, mint azzal, hogy ilyen "idegen civilizaciokat" keresnek. Szoval aki tenyleg segiteni akar, menjen a www.grid.org-ra. Bar mint ha ok most mas utan kutatnanak.
  • Csudri #11
    Már régóta dolgoznak a Seti@home2-n. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a különbség az első "részhez" képest.
  • Tetsuo #10
    Hány UFOt láttatok, he?
    A Seti@Home, jó játék gazdag gyerekeknek..
    Mi lenne ha ezt a grid-teljesítményt rákkutatásra használnánk?
  • AnarchoiD #9
    szinten kezdetek ota most 4000 folott jarok, egy haver csak 2 eve kezdte :