Berta Sándor

Klímakutatások a SETI-program mintájára

A projekt honlapján közzétett információk szerint néhány évtizeden belül olyan mértékben megváltozhat a földi klíma, ami akár az emberiség jövőjét is veszélyeztetheti.

Ahogy mondani szokták, kataklizmajóslatokkal már tele van a padlás, ám tény, a témáról nem lehet eleget beszélni, illetve nem lehet eleget kutatni. Éppen a pár hete Szumátránál bekövetkezett cunami, vagy az Északi- és a Déli-sarkot borító óriási jégsapkákról leváló több tíz kilométeres jéghegyek világítanak rá arra, hogy az emberiségnek igenis foglalkoznia és szembe kell néznie a katasztrófákkal. A Climateprediction.net olyan szempontból különbözik az általános kutatásoktól, hogy hasonló elven működik, mint a világszerte népszerű, az intelligens Földön kívüli élet nyomait kutató, évek óta tartó SETI@Home program.


Mindez azt jelenti, hogy a beérkező tudományos adatokat és információkat nem egy nagy központban, szuperszámítógépekkel dolgozzák fel, hanem egy elosztott hálózat segítségével, amelybe bárki csatlakozhat otthoni számítógépével. A rendszerben jelenleg 150 országból 95 ezer gép végez számításokat, ebből 1253 magyarországi gép. A legfrissebb adatok szerint a globális hőmérséklet 2100-ra 11,5 fokkal emelkedhet a mostani értékekhez képest, de csak akkor, ha továbbra sem csökken a légkörbe jutatott szén-dioxid mennyisége. Optimális esetben is legalább 2 fokkal nőni fog az átlaghőmérséklet.

Az ENSZ-hez eljuttatott hivatalos előrejelzés szerint a hőmérséklet 2100-ra 1,4-5,8 fokkal emelkedik, ami azt eredményezheti, hogy a tengerek vízszintje világszerte 88 centiméterrel lesz magasabb a mostaninál. Ez pedig elképzelhetetlen hatással lesz nem csak a partvidékekre, de az egész bolygó időjárására, de az állat- és növényvilágra és az életkörülményekre is. Mint azt David Stainworth, az Oxfordi Egyetem fizikaprofesszora és a tudományos projekt vezetője elmondta, a közel százezer számítógép azt jelenti, hogy a rendszer számítási teljesítménye nagyobb, mint a világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Apocalipto #24
    Van aki csinálja ezt a projectet?
  • schimi #23
    Lehet 1 gépen több progit futtatni (boinc-alapú projecteknél még szabályozni is lehet, mi mennyi erőforráshoz jusson), de nem feltétlen érdemes.
    A klímaszámítás pl. elég sok adatot generál (vinyó terület), illetve memóriát foglal (nálam kb. 84 MB, igaz két klienset futtatok a HT miatt). Több project futtatásakor szűkösnek bizonyulhat a gép, még ha progi idle prioritáson fut is.
  • galocza #22
    ud nekem nagyon bizniszszagú lett...
  • [HUN]PAStheLoD #21
    88 centi .. elsősorban amerika szopja meg a szép homokos partjainál .. meg mondjuk hollandia ^.^ , de őket majd megmentjük...
  • grayback #20
    Lehet, hogy hulye kerdes, de:
    Az united devices, a seti es ez az uj projekt megy egyszerre 1 gepen??? vagy 1 projekt 1 gep alapon megy???
  • Benoke #19
    2004 May 14 óta nem.
    Azóta fut a BOINC. Persze a régi is megy, de a Képernyő védős régi verziónak több mint 2x anyi időbe telik feldolgozni egy csomagot mint a parancssoros verzióknak, sőtt előfordul sűrűn a 3-4x több időt igénylő csomag is.
  • Benoke #18
    Mielőtt itt mindenki belefogna ajánlok egy oldalt: BOINC

    Na most a Seti is ilyen alapon fut már a jelenleg emlitett klima kutatás is, meg még 3 másik hasonló elvű kutatást is lehet választani.

    A Seti Képernyővédúőhüz annyit, hogy meg kéne nézni a BOINC -es verzióét. A régi 1999 -ben kitalált verzió nem csoda hogy kicsit elavultnak tűnik. Az egy más kérdés, hogy nem sok haszna van.

    A statisztikákhoz meg annyit, hogy a cikkben leirtak sántítanak egy kicsit.
    A megadott linkekre kattintva kiderül, hogy nem egészen van ez igy :)

    BOINC -es statisztikák szépen egybefogva egy oldalon megtalálhatóak.

    A Seti átlagos teljesitménye 64 TeraFLOPs/sec körül mozog, de volt már példa 200 TeraFLOPs/sec -re is idén.

    Megrögzött Seti -s lévén mindenkit arra buzditok, hogy csatlakozzatok az ilyen nonprofit kutatásokhoz.
  • mir #17
    en nagyjabol 10 eve lattam utoljara kiegett folttal monitort, de az mar akkor is 10 eves volt. szerintem nyugodtan kijelenthetjuk, hogy ez a feladata a kepernyovedonek mara kicsit atalakult, es inkabb esztetikai elmenynyujtas, illetva hangulatjavitas a feladata :)
  • lokko #16
    a képernyőpihentetőnek az a lényege hogy ne legyenek állandó megvilágítású pontok a monitoron, mert régen ezek az állandó pontok egyszerűen beleégtek a képernyő foszforeszkáló rétegébe, most már erre immunisabbak a monitorok, de akkor is egy képernyőpihentetőknek még mindig ez a szerepe ... nos a SETI@HOME egy el NEM MOZDULÓ nagy kék keretben vizualizálja a furier sorbafejtési munkálatait.
  • schimi #15
    A Hungary csapat később alakult, a szerencsétlen névválasztás miatt: eredetileg magyarok@BOINC volt a csapatunk neve, így ha rákeresett vki a "Hungary" szóra, nem találta, így lett duplán regisztrálva.

    Persze mindenki oda csatlakozik, ahova akar (magyarból is van még több, pl. szegediek külön nyomulnak), csupán jelenleg mi állunk legjobban a magyarok közül (49. hely), jó volna összefogni a magyar crediteket.