JohnnyCage

SETI-szerű összefogás a rák kutatására

Az Oxford University beindította nagyszabású tervét megvalósító, a SETI projekthez hasonló elven működő rendszerét, amelynek célja a rákellenes harchoz nélkülözhetetlen számítógépes munkálatok felgyorsítása lesz.

A Peer-To-Peer (P2P - egyenrangú hálózat) számítási séma, amelybe be lesz vonva a US Charity National Foundation for Cancer Research rákellenes alapítvány, a United Devices és az Intel, lehetőséget fog adni a világhálón szörfölőknek, hogy felhasználják számítógépeik szabad idejét rákellenes gyógyszerek kutatásához.
Akárcsak a Földön kívüli értelmes élet kutatása a SETI esetében, a rákellenes gyógyszerek, gyógymódok kutatása is óriási számítási teljesítményt igényel. A kutatók most ezért szeretnének egy, a SETI-hez hasonló rendszert bevezetni, amely az önkéntes jelentkezők számítógépeinek számítási teljesítményét használná fel azok szabadidejében.



A szervezők azt remélik, hogy hozzávetőlegesen 6 millió internetes felhasználó venne rész a programban, ami egy kisebb számítógépes program letöltésével, és annak a számítógép szabadidejében való futtatásával jár. "Ez jelentősen meg fogja gyorsítani a rákellenes gyógyszerek és kezelések felfedezésének ütemét, ami akár 3-5 év előnyt is jelenthet" - mondta a National Foundation for Cancer Research egyik képviselője a The Registernek.

A technika ugyan azon az elven alapul, mint a SETI projekt. Szerte a világon számítógépek százmilliói állnak idejük legnagyobb részében kihasználatlanul. Ezt a hihetetlenül nagy számítási teljesítményt egy jólszervezett hálózat, és megfelelő programok segítségével fel lehet használni érdemi munkára, például idegen lények életjeleinek kutatására, vagy rákellenes gyógyszerek és vegyületek kifejlesztésére.

A SETI@Home , amely az űrből érkező rádióhullámokat elemzi a világ számtalan számítógépének felhasználásával, már bebizonyította, hogy az emberek hajlandóak részt venni egy ilyen projektben, ami érthető is, hiszen bárki csatlakozhat, aki számítógéppel és internettel rendelkezik, a gépet pedig csak addig foglalja le a program, amíg a felhasználónak nincsen szüksége rá. A rákellenes projekt kedden délelőtt indult be Kaliforniai központtal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blackgamer #27
    működik ez a program?
  • Bith #26
    Lehet az ember egyszerre 2 csapatban is?
  • Kenny #25
    he mi van nekem most nem megy
  • Csirke #24
    SZVSZ a szerverük még nem áll a helyzet magaslatán! Sokszor nem lehet megnézni az oldalt, az új tagok percek múlva is csak a látszólag "not responding" reg-ablakot nézik, pedig csak várni kell, ha nem konnektál, akkor újrapróbálkozni!

    Kérdésem is lenne: kinek mennyi a legnagyobb szám a "conformers" előtt? 300-400 millió még normális érték?

    Azt nem vettétek észre, hogy elég erősen Intel procira van optimalizálva? (vajon miért :-))
    Egy 850-es Athlon-on nemigen gyorsabb, mint egy P2-450-en!!
  • St #21
    Pótoltuk
  • Kenny #18
    9% 5 ora 10 perc alatt :)
  • Kenny #14
    de nekem azt nyomja ki hogy (Nem Valaszol) ....
    ?!
  • Kenny #12
    mi van en nem tom magam regelni mindig lefagy
    ?!
    (most is:))
  • Csirke #6
    Már jelentkeztem is, és csatlakoztam a csapathoz, bár a listában nem jelenít meg, csak 14 embert, de a csapat létszáma 15.
  • Csirke #5
    A magyar csapatról bővebben?
    Hol, hogy lehet jelentkezni?