Dojcsák Dániel

Mégsem omlik össze a kereskedelem a Web 2.0-tól

iWiW...iWiW...iWiW...iWiW...Blog... Blog... Blog... Blog...wiki... wiki... wiki...fúj origo...fúj print média. Körülbelül ezen a tengelyen helyezkedett el a kontextus az első Web kettes szimpózium előadásain és vitáin a Telekom-székház konferenciatermében. A bloggerek hatalomra éhesek, a fogyasztók tudatosak, az újság meg elavult. Minek van még?

Reggel, amikor felkeltem, meg voltam róla győződve, hogy valami komoly előadás sorozat, élénk viták és számos releváns összefüggés feltárása lesz a szimpózium summája. Ehhez képest a webkettes celebek előadásai közül csak elvétve akadt néhány értékelhető, nagy tömegek számára is izgalmas, információt hordozó. Persze lehetett jókat nevetni Simó György vicces megnyilvánulásain, vagy éppen rémüldözni Weyer Balázs webkettőt és blogot idegennek beállító megnyilvánulásaitól. Továbbá a vendégsereg azon kitartó része, amely még a szendvicsebéd után is képes volt visszatérni a terembe, az a blogtérfőnök Doransky látomásai mellett megismerkedhetett a blogok üzleti felhasználásának lehetőségeiről, amibe érdemes volt belevinni a Tékozló Homárt, mint cégek számára veszélyes foltot a neten.

Felszínre került az ősi (?!) ellentét az újságírók és a bloggerek között, és nemcsak szakmai és elvi szinteken, de a manapság népszerű Creative Commons kapcsán is szóba került a két társaság. Érdekes módon itt a nagy portálok már szívesebben teszik közzé szabadon tartalmaik jó részét, mint a bloggerek, akik szívükre veszik még azt is ha a kollegák lenyúlják a témájukat és továbbfejlesztik azt egy újabb írásban.

Klikk ide! Klikk ide!

Mindenképp szeretnék attól tartózkodni, hogy részletesen leírjam, hogy miféle dolgok hangzottak el a nap során, mivel annyi hely szerintem még egy online lapon sincs, másrészt a szorgos kis blogger serpák megtették ezt helyettünk, újságírók helyett. A hivatalos blogon szinte percről-percre érkeztek a szervezők által előre behívott fizetett bloggerektől a bejegyzések. (Tévedés ne essék, a pénzt nem azért kapták, hogy jókat írjanak, hanem azért, hogy fáradjanak be a helyszínre és izzadságcseppeket a homlokukról törölgetve gépeljenek reggeltől estig.)

A lényeget ott érdemes nyakon csípni, hogy talán elsőként sikerült ilyen széles palettáját a webes szakmai grénumnak vélemény szinten ütköztetni. Az ébresztő előadáson György Péter (ELTE) elméleti síkon feszegette a webkettes forradalmat. Vagyis kérdés, hogy forradalom-e egyáltalán? Inkább új üzleti modell, ami megelőzi a webhármat, amit azok csinálnak már most is, akik kimaradtak a webkettőből. Sőt üzleti modellen felül egy új idea, egy technológia és egyben mítoszok melegágya is stb. Az egyetemi docens esztéta olyan magasságokba röpítette a témát, hogy azonnal egy dupla kávét kellett mindenkinek magába csavarnia, hogy utolérje őt.

Klikk ide! Klikk ide!

Ezt követően Bodó Balázs következett, aki a Creative Commons, azaz a tegyük közkinccsé a tartalmakat mozgalom érdekében szólt néhány jó szót. Copyright = enyém, CC = miénk. C = minden jog fenntartva, CC = néhány jog fenntartva. Rávilágított arra, hogy az internetes publikálás még ha a mai jogrenddel szemben is áll, akkoris kultúramegőrző funkciót vehet fel. Egyszerűbben egy példával: Psota Irén dalait ma le lehet tölteni egy uw.hu-s oldalról, tök illegálisan. Ha onnan eltávolítják, akkor viszont sehol az égvilágon nem juthat hozzá a lelkes rajongó. Bodó a nap folyamán végig aktívan szerepelt, a CC vitarészben becsületesen támadta a bigott jogrendet és szerzői jogot éltető Dr. Tóth Pétert, az Artisjus jogászát.

A következő napirendi pontban Simó ismételten jófejkedni próbált (végül nem is ment neki olyan rosszul - többször közepesen hangosan nevetett fel a közönség) és újra elmondta: az iWiW nem lesz fizetős, az adatok biztonságban vannak és hamarosan 1 millió felett lesz a felhasználók száma. Ezen túl viszont a csúcspont az volt, mikor leültették egy asztalhoz a pelyesállú myVIP (ejtsd májviájpí) "főszerkesztőjét", Holman Endrét, Simót, mint iWiW császárt és a lánglelkű Vidó Viktort, a sanomás hotdog.hu ifjúsági webkettő portál vezetőjét. Az eredmény szánalmas volt.

Klikk ide! Klikk ide!

Réz Gábor (Klubrádió) viszonylag esetlen kérdéseire Holman felmondta a marketing-közgáz leckét néhol fantasy elemekkel vegyítve. Például kitalálta, hogy év végére a myVIP külföldi piacokra tör, a magyar csak egy teszt. Addigra lesznek a rendszerben funkciók is, sőt helyettesít majd minden egyéb kommunikációs felületet is (pl. MSN, mail) Vidó ezzel szemben arról beszélt, hogy itt nem webkettes alkalmazások és felületek vannak, hanem verzió kettes felhasználók, akik már jóval tudatosabbak, intelligensebbek és ügyesebbek, mint az első eresztés.

Véleménye szerint a zárt rendszerek olyanok, mint a sztriptízbárok, az ő nyitott rendszere meg mint az édes illatokat árasztó látványpékség. Középen pedig ült a nagy testvér, Simó bácsi, akinek a feje vörösödött a magában tartott röhögéstől. Ejj, fiúkák, gondolhatta és mosolyogva előadta az igazságot, miszerint nagy pénz, nagy kockázat, de bizony az iWiW igen jól telibe találta a hazai piacot - nem mintha ebben cégének a felvásárláson kívül sok szerepe lenne.

Exkluzív információ, de a szintén helyszínen tartózkodó Cseh Gábor egy beszélgetéséből sikerült elkapni foszlányokat, miközben épp azt ecsetelte egy kávészünetben hogy ők még nem haltak meg, sőt, a T-Online kizárólag a hazai jogokat vette meg és a többi domainnel nem is rendelkezik. Ebből kifolyólag ők holnapután Zágrábba utaznak és ugyan nincs semmi tapasztalatuk külföldi tárgyalástechnikákban, de megpróbálják újabb országokban is megugrani a dothu csodát.

Klikk ide! Klikk ide!

A mélypont számomra akkor jött el, mikor Weyer Balázs az [origo] főszerkesztője kifejtette véleményét a blogokról, illetve közvetve a webkettőről is. "A blog egy formátum, egy felület. A nagy portáloknak nem feltétlenül kell kezdeni a blogokkal valamit. Nem baj, ha van egy portálnak blogja, de nem szeretném, ha a mi (origo) szerzőink blogolnának." A bloggerek véleménye ebben a kérdésben annyi volt, hogy ha a Weyer úgy látja hogy lassan beépülhet a cikkek kommentálhatósága a portálba, akkor előbb-utóbb az [origo] utolérheti akár az SG-t is. Hajrá! Weyer példája jól mutatja, hogy adott esetben a nagy portálok komoly gátjai lehetnek a fejlődésnek, hisz hiába a CC-licenc az [origo]-n, ha a többi területen nem haladnak a fejlődéssel.

A szimpózium további részeiben szó esett még a politikai blogokról (bár természetesen főként Gyurcsány Ferenc blogolása jött szóba), az üzleti blogokban rejlő lehetőségekről, majd szinte késő este a Wikipedia-effektusról Vágó Istvánnal, ahol a magyar rendszer lemaradása miatt szinte csak az angol nagytestvér előtt álló perspektívákról, és a játékmester által ostorozott hitelességről esett szó.

Kapcsolódó linkek:
Hivatalos blog
Az Index blogközvetítése
A Blogter közvetítése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DVDMester #46
    mondvacsinált f@szság ez az egész web 2.0 néhány senkiházi kitalálta és ebből fog megélni most pár évig.
    Szerintem a többség számára az internet nem más mint:

    -ingyen pornó
    -ingyen zene
    -ingyen filmek
    -ingyen játék

    emellett egy óriási könyvtár.
    Ami hasznos még belőle az az e-mail és a skype, meg talán néhány fórum.
    A többi csak töltelék az ostoba embereknek, pl tevenevelde és társai.
  • aDannyBoy #45
    :)
    egyébként kb az a szitu, amit a Tüdős András mondott nekem az interjúban...

    Egy magasan szálló repülőgépen cserélj motort meg szárnyakat úgy, hogy odaérj időben...

    Megírták páran hobbyból a wiw motort most meg a programozók szopnak vele és kb. szerintem már írják a rendes enginet alá, meg amit lehet újracsinálnak, hogy ki tudjon szolgálni tömegeket. Párezer user alatt tök jól muzsikált a wiw. Mikor meg beömlött párszázezer ember akkor meg behalt. Azt viszont nem értem, hogy ha egy hete már tök jól ment a képkezelés, akkor most miért baszódott el megint... ???
  • bokonon #44
    "...wiw nek volt egy gyenge szakasza a sebesség terén..."

    A wiwnek csak gyenge szakaszai vannak sebesség terén. A wiw az IT szégyene.
  • Vorpal #43
    1 milliárd forintit ér a WIW es adatbázis - majd odaadják egy olyan csóri kezdeményezésnek mint a myvip...

    a vip csak azért él egyáltalán, mert a wiw nek volt egy gyenge szakasza a sebesség terén.

    web2 : dinamikus technológia - szerver oldali nyelvek jóhogy nem 10 évesek, és egy multiuseres tartalomkezelést röhögve megcsinál ma akárki aki ezt vágja.
    akkor asziszem émmá wekkettős vagyok - vagymi.
  • RaszPuty1N #42
    egyébként lehetséges lenne nem?(félretéve ennek valószínűségét:D)...csak az adatbázisokat kellene szinkronizálniuk sztem. Ergo hülyének néznek ezek mindenkit:D
  • aDannyBoy #41
    Ez most jutott eszembe, nem akartam ezzel terhelni a cikket, de nagyon jó:

    Amikor a wiw/myvip/hotdog vita volt, akkor Bodó megkérdezte az okosoktól, hogy lesz e átjárhatóság a rendszerek között, hogy mondjuk a wiwes ismerősöket is lássam myvipből.

    Erre a Holman (myVip) nyomta megint az okoskodást és elmondta, hogy ígyúgy nem érdek, meg hogy technikailag sem lehet....

    Közben Simó vigyorog és rákontráz: szerinte lehetséges. Ha valaki látni akarja a myVipes ismerőseit, egyszerűen csak belép wiwre és ott lesznek :) (gyk.: aki myvipen van, az van wiwen is)

    vicces volt és lekezelő
  • RaszPuty1N #40
    Tudtommal:
    web1: sima, statikus tartalom
    web2: dinamikus, változó tartalom(lásd hotdog.hu, ahol szinte az egész tartalmat a felhasználok generálják...)
  • gakoska #39
    Ez az egész nem a technológiáról szól... meg nem az internetről, hanem a world wide webről, és ezek nem ugyanazok...
  • turul16 #38
    Ha jol látom olyan, hogy Web 2.0 nem létezik! Vagy már régóta létezik,csak eddig senki nem mondta, hogy az Web 2.0 . A kurva kvizben nem véletlen, hogy nem tüntek parancs szavaknak a nem starwars szereplők mert nem azok :) "mert ezeknek az új szolgáltatásoknak a nevei márkakezdemények".
    A web 2.0 -nak nevezett dolog mögötti techológia közel sem új szvsz.
  • roliika #37
    Angliába a 100 megabites net az web 10? Hát akkor még a japánoknál...:D Ez a számozgatás a mobil generációkra emlékeztet. 1G,2G,2.5G,3G...ennyi faxságot...