Specker Balázs

Újabb egyetem vált a hackerek prédájává

A Sacred Heart University a legújabb oktatási intézmény a sorban, ahova sikerült hackereknek betörniük, és mintegy 135 ezer ember személyes adatai kerülhettek ismeretlenek kezébe.

Az egyetem oldalának mai híre szerint a behatolást május 8-án észlelték és az esetről értesítették a rendőrséget és az FBI-t is, akik azonnal nyomozást indítottak. A Sacred Heart nem adott bővebb felvilágosítást azzal kapcsolatban, hogy milyen információk kerülhettek a behatolók kezébe. Az intézmény vezetői még nem nyilatkoztak az ügyről, ám a WTNH tévés hírcsatorna arról számolt be, hogy az iskola mintegy 135 ezer embert kényszerült értesíteni arról, hogy személyes információik és társadalombiztosítási számaik veszélybe kerültek. Az adó szerint olyan is akadt az áldozatok között, aki nem is járt Sacred Hearthra.

A hírcsatorna egy meg nem nevezett hírforrásra hivatkozva közölte, hogy volt akinek az iskola a nevéhez, címéhez és társadalombiztosítási számához egy nyolc évvel ezelőtti felvételi vizsga apropójából kitöltött űrlap révén jutott hozzá. A WTNH nem részletezte, hogy a Sacred Heart miért tartotta meg az adatokat, de mindenesetre sok oktatási intézmény gyűjt ilyen jellegű információkat későbbi toborzási céljaihoz.

Az egyetemek könnyű prédát jelentenek az adattolvajoknak, jónéhány iskola szenvedett már ilyen jellegű támadást a közelmúltban. Néhány biztonsági szakemberben talán joggal merült fel a kérdés, hogy vajon megtesznek-e minden tőlük telhetőt az iskolák a rájuk bízott bizalmas információk védelmében. Avivah Litan, a Gartner piackutató cég elemzője szerint a tengerentúli egyetemek nem veszik elég komolyan a biztonságot és "nem kívánnak pénzt áldozni" a szükséges óvintézkedésekre - írja a CNet.

Legutóbb az Ohioi Egyetem szerveréről derült ki, hogy már több mint egy éve egy hacker kezében van, egy másik felsőoktatási intézmény korábban pedig arról adott tájékoztatást, hogy körülbelül 200 ezer társadalombiztosítási szám és néhány diák orvosi kartonja is illetéktelenek személyekhez került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hopp #8
    a neptun nagyon sebezhető, ha bizonyos dolgok nincsenek korlátozva a szerveren.. mivel a neptun rendszerek jó része valójában rdp protokolt használ (csak explorerben jeleníti meg) ezért az rdp exploitok működ(het)nek rajt.
  • turul16 #7
    Olyasmit pletykálnak a népek, hogy debreceni neptun szervert felnyomták egyszer, és warez dolgokat tettek rá (ill. töltögettek le), ez akkor derült ki amikor már nem volt helye a neptunnak müködni, igy nem tudott menteni... ez már feltünt az illentékeseknek. (Bár ki tudja, az emberek beszélnek minden félét.., a Nem ment rendesen részt magam is tapasztaltam)
  • HuHa #6
    már hogy az account azon a szerveren volt.
  • HuHa #5
    ELTE-n keresztül is nemrég hackelt valaki, haverom accát nyomták fel a számtech tanszék szerverén keresztül, egy titkársági gépről, ami állítólag ki volt kapcsolva, de hogy mi volt a célpont azt nemtudom. Csak haver igen meglepődött, mikor beidézték :D
  • turul16 #4
    Az e-mail cim az trivi, ilyen szempontbol, de azt könyeben is lehet szerezni. De a többi mire jó? Főleg enyi belőle ? A bankban kiadja magát másnak nem jó ötlet a kamerák miatt. Ha valami más roszat csinál a nevükben az kiderül...
  • fawcet #3
    Spammereknek főként mondjuk ha van email címük is.
  • fawcet #2
    Eladja akinek kell max ennyit tudok elképzelni.
  • turul16 #1
    Menyire bizhatunk a Neptunban vajon? Ha jol tudum szinte miden egyetemen használja itthon.

    Egyébként mire jók ezek a szeméyes infók? Miért jó az valakinek, ha tudja 135k ember TB számát pl.