Specker Balázs

Elkapták az amerikai egyetem támadóját

Egy 25 éves San Diego-i férfit vádolnak azzal, hogy betört a Dél-Kaliforniai Egyetem online felvételi rendszerébe, ahol sikerült hozzájutnia a leendő hallgatók személyes adataihoz.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nyáron hackertámadás érte az USA egyik legnagyobb felsőoktatási intézményének rendszerét. Úgy tűnik végre sikerült megtalálni az elkövetőt. Hétfőn a Los Angeles-i ügyészség eljárást indított Eric McCarty rendszergazda ellen, aki feltételezhetően egy védelmi rést kihasználva jutott a bizalmas információkhoz - írja a Los Angeles Times. A hivatalos verzió szerint a vádlott "szándékosan használt fel egy programot vagy parancsot, hogy kárt tegyen a Dél-Kaliforniai Egyetem online felvételi rendszerében" - áll az ügyészség levelében.

Michel Zweiback, az ügyészség kiberbűnözési és szellemitermék-védelmi alosztályának munkatársa szerint az eset remekül tükrözi a hackerek körében mostanság dúló trendet. "Az egyetemek egyre gyakoribb és gyakoribb célpontjai lesznek a hacker társadalomnak, mivel elég nagy intézmények ahhoz, hogy kipróbálhassák magukat" - fogalmazott Zweiback az CNet News oldalán.

A vádiratban az olvasható, hogy McCarty június 17-én otthoni számítógépével betört az USC jelszóval védett adatbázisába, amely 1997 óta több mint 275 ezer felvételiző adatát tartalmazta. A bizalmas információk között társadalombiztosítási azonosítók és születési évszámok is szerepeltek. Az USC június 21-én lezárta az oldalt, miután a Security Focustól értesült a támadásról. A honlap két hétig nem volt elérhető. Az ügyben nyomozó FBI a számítógép IP címe alapján találta meg McCarthyt, akire akár tíz év börtönbüntetés is várhat, ha bebizonyosodik bűnössége. Ügyét április 28-án kezdi el tárgyalni a Los Angeles-i bíróság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Luminas #9
    Bocs, igaz, akár MAC address is lehet, de imho eléggé speciális esetekben csak. És azt meg egyszerűen meg lehet változtatni.
  • Luminas #8
    "Az ügyben nyomozó FBI a számítógép IP címe alapján találta meg McCarthyt"
    Mi más alapján lehet még? Max ha otthagyja a nevét címét vhol, de egyébként mindig az IP vezeti őket el..
  • teddybear #7
    Mert hülye. Amatőr. Semmire sem ment a betöréssel, csak az FBI statisztikáját javította.
    Persze, lehet, hogy eladta a megszerzett listát, volt rá ideje. De akkor is, 10 év kicsit sok akármennyit is kaszált érte.
  • Kornan #6
    Szerintem reális,egy ilyen hacker hatalmas kárt tud okozni.
  • fawcet #5
    Lopott laptoppal érdemes hackerkedni azt hiszem. Amúgy mi a fenéért csinálta ezt a faszi?
    Semmit nem nyert, 10 éves szolid kiránduláson kívül.
  • Sanyix #4
    Hát valószínű hogy ezért is tartott ennyi ideig a nyomozás.
  • dotkom #3
    mer ne.
    a proxy severeken keresztul is visszakeresik az ip-det
    csak tobb munka...
  • Riddick #2
    10 év ilyen semmiségért,nem normálisak..
  • raingun #1
    Hogy lehet ekkora looser hogy az IP címmel bukik meg!