Gyurkity Péter

Biztonsági konferencián tart beszédet a NASA-hacker

A kiadatása ellen küzdő brit hacker részt vesz az Infosecurity Europe 2006 konferencián, ahol több „kollégájával” közösen előadást tart majd a számítógépes bűnözők tevékenységéről.

Úgy tűnik, az európai biztonsági konferencia rendezőit nem térítette el szándékuktól, hogy Gary McKinnon jelenleg éppen a bíróságon küzd kiadatása ellen. Könnyen lehet, hogy éppen ezért esett választásuk a brit férfire, akit nem mellékesen csaknem száz kormányzati számítógép feltörésével vádolnak, és az amerikai hatóságok egyik legfőbb célpontjaként tartanak számon.

A hivatalos oldalon szereplő bejegyzés szerint McKinnon április 27-én, az Infosecurity Europe 2006 nyitónapján tart majd beszédet, a téma pedig a hackerek tevékenysége, illetve az őket körülvevő sztorik lesznek. Az előadáson részt vesz továbbá Bob Ayers, aki 29 évig dolgozott az amerikai védelmi minisztériumnál, Ivan Ristic, a nyílt forráskódú webalkalmazásokra szakosodott biztonsági szakértő, valamint az a Robert Schifreen, aki 1985-ben elsőként volt kénytelen a bíróság elé állni a számítógépen végzett tevékenységéért.

Utóbbi a BT Prestel rendszerébe hatolt be jogtalanul, ám három éven át tartó jogi huzavona után végül felmentették. Alighanem nagy szerencséje volt, hogy a számítógépes rendszerek használatát szabályozó törvény, a Computer Misuse Act csak 1990-ben született meg.

Amint arról a napokban beszámoltunk, McKinnon jelenleg éppen azt igyekszik elkerülni, hogy a brit hatóságok átadják őt az amerikai szerveknek. Teszi ezt azért, mert attól tart – vélhetően joggal -, hogy a tengerentúlon az igen szigorú terrorista-ellenes intézkedések hatálya alatt ítélnék el, és akár 60 évet is kénytelen lenne letölteni egy szigorúan őrzött börtönben, mint amilyen Guantanamo. A jelek szerint aggodalmában a bíróság is osztozik valamelyest, hiszen mindeddig nem született döntés a kiadatást illetően, az ítéletet egyelőre elhalasztották.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • k0zi #3
    Holdraszállás nem volt kamu :)
    De 1-2 érdekes civil megfigyelési kép lehetett a NASA-nál :)
    Vagy 1-2 eltitkolt technológia (olcsóbb üzemanyagok, meg ilyen dolgok)
  • dotkom #2
    sztem csak viccelt.
    ha tenyleg talalt volna valami egetrengetőt pl.: bizonyitékot, hogy a holdraszállás csak kamu volt, akkor nem várt volna, hogy majd ezzel védhesse magát...
  • Riker87 #1
    Ő mondta azt ugye, hogy ha amerikaiak kezére kerül akkor kitárja a világ elé, hogy mit is talált a NASA rendszerében, én azon nagyon meg fog lepődni mindenki ?
    Egyébként én meg tudom őt érteni. Az ember kíváncsi faj, főleg ha sokat eltitkolnak előle. Ha lennék olyan jó hack-elésben lehet én is megpróbáltam volna