Berta Sándor

Egyre többen félnek személyes adataik ellopásától

Bár korábban alig foglalkoztak az emberek az adatlopási ügyekkel és nem tartottak a személyes adataik illetéktelen kezekbe kerülésétől, néhány hasonló új ügy miatt gyökeresen megváltozott a véleményük.

Az Egyesült Államokban lába kélt több mint 26 millió veterán adatának és ez ismét rávilágította a figyelmet a problémára. A rendőrség véleménye szerint az adatok eltűnésével leginkább a Veterán Ügyek Hivatalának egyik munkatársa gyanúsítható. A férfi nemes egyszerűséggel összegyűjtötte az információkat, majd hazavitte őket. Az elkövetőnek azonban peche volt, ugyanis állítása szerint ezután betörtek hozzá és a 26,5 millió személy adatait tartalmazó adathordozókat elvitték. Mivel ez a körülmény elég gyanús, a rendőrség igyekszik mindent megtenni a betörő kézre kerítéséért, azonban a nyomozás nem sok sikerrel kecsegtet.

Mindenesetre a Veterán Ügyek Hivatala igyekszik menteni a menthetőt és megpróbál segíteni a bajba jutottaknak. Így például létrehoztak egy éjjel-nappal működő forródrótot, amelyet bárki felhívhat és tanácsot kérhet. Az ellopott adatok között vannak nevek, születési adatok és társadalombiztosítási azonosítószámok. Az Egyesült Államokban három ilyen személyes információ bőven elég ahhoz, hogy valaki hamis személyazonossághoz jusson és elvegyüljön a tömegben. Ezeknek az adatoknak a segítségével - mivel személyazonosító okmányként egyedül az útlevél szolgál - könnyedén el lehet követni banki vagy biztosítási csalásokat és más bűncselekményeket.

Egyes nyomokból ugyan arra lehet következtetni, hogy a betörőnek fogalma sem volt zsákmánya valódi értékéről, ám ettől függetlenül egyre többen félnek attól, hogy egy hasonló ügyben esetleg az ő adataik tűnnek el és élnek majd vissza velük. "Először is el kell fogni a tettest, utána ki kell rúgni a felelősöket és ideje lenne végre átszervezni az egész kormányzati rendszert" - emelte fel a szavát John Kerry, egykori elnökjelölt, szenátor. Emlékeztetett rá, hogy nem ez volt az első ilyen eset és a hatóságok többnyire tehetetlennek bizonyultak.

Csak a néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy egy nemzetközi hackercsoport több mint egy éven át az ellenőrzésük alatt tartotta az Ohiói Egyetem számítógépes rendszerét és így fontos dokumentumok mellett 137 000 ember személyes adataihoz fértek hozzá. Tavaly júniusban a CardSystem Solutions vesztette el 40 millió ügyfél személyes adatait, köztük például bank- és hitelkártya számokat és az ügyben tíz magyar bank és ezer magyarországi bankkártya is érintve volt. Tavaly nagyon sok hasonló ügy borzolta a kedélyeket és bár látszólag ezek nem rázták meg az amerikai közvéleményt, most már egyre többen követelnek valami megoldást és emberek ezrei tarthatnak attól, hogy a következő ügyben esetleg ők is az érintettek között lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #3
    Nálunk szigorúbbak az autentikációs eljárások, bankoknál pedig egyenesen drágói a szigor a jenkik mellett.

    Kicsi az esély, hogy itthol is vissza tudnának élni vele, esetleg kompromitálhatnak pár személyesebb adattal, telszámok, cimek stb.

    Pl a iwiw egy lehetőség arra, hogy hátrányosan megkülönböztessenek - ezt kevesen veszik tudomásul, de ha csak egy álláshirdetésre mennek el, és a felvételiztető kiszórja őket, mert baranya megyében születtek, akkor a személyes adatok rémsége valósággá válik.

    Óvatosan emberek.
  • HUmanEmber41st #2
    MInt olvasható: a személyes adatok alapján nagyon könnyű pl banki kölcsönhöz jutni, ezt-azt vásárolni..
    Szerintem nem örülnél, ha kapnád a fizetési felszólításokat ...
  • Darth Sith #1
    mér félnek? ha csak azt vesszük hogy majdnem 700k ember adta meg önkéntesen az adatait az IWIW-en.. :)