Berta Sándor

Kritizálják a német cégek adatkezelését

Bírálja a német vállalatok adatvédelmi, adatkezelési szokásait a német adatvédelmi biztos. Peter Schaar, aki korábban megkérdőjelezte a biometriai azonosítómódszerek és rendszerek hatékonyságát, ezúttal a vállalkozásokat vette górcső alá.

Az eredmény elszomorító. Számos cég nem tesz eleget például annak a jogszabálynak, hogy üzemi adatvédelmi megbízottat nevezzen ki, nyilatkozta a szakember a Saarbrücker Zeitungnak. A megkérdezett kis- és közepes vállalkozások nagyobb hányada mulasztotta el ezt megtenni, melynek ára könnyen pénzbírság lehet. A jelenleg hatályos rendelkezések szerint ugyanis, amennyiben egy vállalat legalább 20 "nem számítógéppel dolgozó" vagy minimum 5 "számítógéppel dolgozó", személyi adatokkal foglalkozó alkalmazottat tart, köteles kinevezni egy üzemi adatvédelmi megbízottat.

Schaar a jelentésében felhívta a kormány figyelmét a munka világára kiterjedő, egyre sürgetőbbé váló külön adatvédelmi törvény megalkotására is. Egy ilyen jogszabály terve már 1998 óta létezik, ám a politikusok mindig halogatják a napirendre tűzését. Nem mindegy ugyanis, hogy ki és milyen célból férhet hozzá egy munkás vagy alkalmazott személyi adataihoz. Az adatvédelmi biztos szerint az adatokhoz való hozzáférést minden esetben az üzemi vagy a személyi tanácsok engedélyéhez kellene kötni. Így megakadályozható lenne minden törvénytelen adatkezelés, vagy akár az adatok ellopása is.

A Német Munkaadók Szövetsége (BDA) ugyanakkor nem támogatja egy ilyen külön jogszabály megalkotását, mivel úgy véli: a jelenlegi adatvédelmi törvény is jól használható és teljeskörű védelmet nyújt a munkavállalók számára. Kérdés persze, hogy mit szólnak mindehhez a témában legfőképpen érdekelt munkavállalók?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!