Berta Sándor

Digitális szolgáltatóvá válnak az egyházak

Mobiltelefon, Blackberry, videoklipek vagy az e-mailek és az internet - az amerikai egyházak ma már mindegyikkel jól elboldogulnak. Az új hívek toborzása minden energiát megér és a plébánosok nem is riadnak vissza semmilyen technikai újdonság alkalmazásától, hogy ha így növelhetik a nyájukat.

Az amerikai protestáns egyházak 60 százalékának van ma honlapja, közel kétszer annyinak, mint hat évvel ezelőtt. Egyre több misét színesítenek óriáskivetítőkön megjelenített videoklipekkel és ma már az online ima sem számít kuriózumnak. Napjainkban az Egyesült Államokban teljesen hétköznapinak számít, hogy bárki miséket, egyházi tanításokat (Godcastokat) tölthet le és ha előfizet egy szolgáltatásra, akkor akár naponta bibliai mondásokat, idézeteket küldenek neki SMS-ben. Az egyház is belépett a XXI. századba és a célja, hogy a technikai lehetőségeket kihasználva elérje a hívőket és a nem hívőket egyaránt.

Azonban nem mindenki bízik maradéktalanul az új technikákban. A montanai Salemben dolgozó Andrew Careaga plébános szerint minden előnyük ellenére a korszerű technikák alkalmazása nem tetszik mindenkinek. A hit nem lehet egyenlő azzal, hogy valaki 5 másodperc alatt elolvas egy SMS-t és ezzel le is tudja a kereszténységét. "A technika alkalmazása miatt valami faustinak tűnik az egész és távol áll az istentiszteletek meghittségétől" - mondta a fiatal pap.

"Félő, hogy egy idő után, nem a hívek lesznek fontosak, hanem az, hogy hányan töltöttek le egy miserészletet a honlapról. Olyanná válhat a vallás, mint egy eladandó árucikk" - véli Philip Kenneson teológus is. John P. Jewell, az iowai Dubuque Műszaki Egyetem teológiaprofesszora szerint szintén a hívekkel való személyes kapcsolattartásnak kellene a legfontosabbnak lennie az egyházak számára.

Ezek a vélemények azonban nem tántorítják el a digitális világ áldásait kihasználó lelkipásztorokat tevékenységük folytatásától. Craig Groeschel plébános tíz évvel ezelőtt, egy garázsban alapította meg a LifeChruch.tv-t. Ma már 6000 ember előtt prédikál rendszeresen, miséit további 12 000 hívő láthatja a műholdas közvetítéseknek köszönhetően. Groeschel legutóbbi online istentiszteleteit kaliforniai, vermonti, pakisztáni és indonéziai emberek is rendszeresen figyelemmel követték, bárki hozzászólhatott a témákhoz egyetlen egérkattintással és a chatszobákban megtárgyalhatják az egyes kérdéseket.


Falfestmények helyett projektorok

Persze senki ne gondolja, hogy csupán emberbaráti szeretetből bővítik szolgáltatásaik körét az egyházak. Christopher Gisholm egykori televíziós például társalapítója a FaithMobile nevű cégnek, amely havi 5,99 dolláros átalánydíjért küld bibliai üzeneteket SMS-ben a mobiltelefonokra. Aki akar, választhat zsoltárokat vagy miserészleteket tartalmazó csengőhangokat is. Az, hogy ezek a lelki üdvösséget erősítő és elősegítő szolgáltatások fizetősek Gisholm szerint semmit sem jelent, hiszen ők ebből tartják el magukat, ugyanúgy, mint egy egyház perselypénzekből és adományokból.

Magyarországon az egyházak még nem járnak ennyire élen a technikák alkalmazásában, de például honlapja már szinte minden hazai egyháznak van, és ezek tartalmát általában rendszeresen frissítik. A Magyar Katolikus Egyház linkgyűjteményéből kiderül az is, hogy már a kis plébániáknak is van saját webes megjelenésük. A Godcasting nálunk még nem terjedt el, viszont az interneten is hallgatható a Magyar Katolikus Rádió és a Szent István Rádió műsora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gordonmail #42
    hmmm Érdekes.
    És közben nem a Jézus krisztus a szupersztár című Filmet forgatják...?
  • Razgon #41
    Jézus Krisztus Digital...
  • QuippeR #40
    inkább olvasd el a cikket, és értelmezd amit olvastál. a cikkíró hiába próbálja elhitetni, hogy az egyház ebből óriási bevételre tesz szert, kibújik a szög a zsákból.
  • QuippeR #39
    igazad van, de a rákos gyerekek gyógyítása annál is magasabb rendű pl, hogy te befizesd a villanyszámládat vagy épp a sajád házad felújítsd...
  • sathinel #38
    Király! A kínaiak már elkezdték ezt hamarabb) Hoztak már be piacra szép képeket amik szenteket ábrázolnak, és gyönyörű színekben világítottak. Épp csak hogy hang nem volt hozzá ahogy hozzánk szólnak. Azt még megértem hogy a kínaiak mivel vannak marhák akik megveszik ezekt, így üzletileg megéri szemetet gyártani... Most az egyház ezt ellopja a kínaiaktól és maga fogja csinálni))))
    Hogy is van ez? Lehet hogy én vagyok tudatlan partaszt, de nem hinném hogy jézus kis isten, vagy jézusszobrokat faragott, és azt árulta a népnek hogy gazdag legyen és sok templomot építsen..... Ahogy a politikába is beleugatnak semmi szavunk nem lehtet a fundementalista arabokkal sem. Ők mondjuk más vallásúakat terorizálnak legtöbbször, és nem a saját híveiket.
  • Gerygrey #37
    Ftomi, #29: Azért a rákos gyerekek gyógyítása valamivel magasabb rendű dolog(nak kellene hogy legyen) mint pl egy templom felújítása. Egyébként apró faluban élő lelkész közeli ismerősöm volt, tisztelem és becsülöm az illetőt mert sokat tett értem lelki ügyekben, de apró falu ide vagy oda, azért nem nyomorban éltek, egyházi lakás (rezsivel, mindennel) bár a saját fenntartású kispolszki nem egy A4..
  • gepida #36
    ... és tényleg? Miért csak mi használhatjuk a technika adta vivmányokat? Az egyház miért nem???
    Sok ember úgy gondolkodik, hogy az egyház egy elavult dolog, pedig használ modern eszközöket is! Persze Amerika azér más dolog...
  • gepida #35
    Én azért azt gondolom, hogy szánt szándékkal ír az Sg vallással és számítástechnikával foglalkozó cíkkeket! Mert ezen mindig jól össze lehet bunyózni! Lehet hogy az írónak Berta Sándornak negatív tapasztalat lehetett a kereszténységgel, és ez néha kivetül a cikkeiben is! Szerintem nem gond ha az egyház használja a technikát. És ha esetleg pénzt szed valamilyen csili-villi szolgáltatásér, amit azután vissza forgat jotékonysági célokra. A baj csak ott kezdődik, ha az egész már egy cirkusz lesz és már túl távol van a hit igazi céljától!!
  • Gerygrey #34
    "...és ha előfizet a szolgáltatásra..." na itt van a kutya elásva. Online adománygyűjtés, nem hülyék ők se.
  • ftomi #33
    Nézd, olyan van, hogy a népszámlálási adatok alapján támogatják a történelmi egyházakat. A mértékét nem tudom, de nem hiszem hogy óriási összeg lenne. Így valóban hátrányba kerülsz a nem vallásosokkal szemben, mert te nem tartozol semmilyen egyházhoz, és ezért mivel nem támogattál senkit, ezért azt a részt az adódból az állam másra költi. Az állam egy csomó nonprofit szervezetet támogat, mert a társadalomra pozitív hatással vannak. Ahogy az Egyházon belül is rengeteg ilyen közhasznú tevékenységet végeznek: ingyen étkeztetés, betegellátás, gondozás, stb. Szóval mondhatnád azt is hogy semmilyen szervezet ne kapjon semmit. Az igazságos lenne. De miért kapjon az egyik, és pont a történelmi egyházak ne? És sajnos nem tudom milyen mértékű ez a támogatás -- ennyire átlátható a magyar állam gazdálkodása. :(

    Az viszont biztos, amit korábban is írtam, hogy az Egyházi iskolák gyerekenként milyen jelentős összeggel kapnak kevesebbet, pedig az oda járókat is megilleti az ingyenes közoktatás, nem?