Berta Sándor

Elérhetetlen az új pápa rajongói oldala

A tegnap pápává választott, a XVI. Benedek nevet felvevő Joseph Ratzinger bíboros legfőbb rajongói oldala napok óta nem elérhető, és harc indult a szóba jöhető domain nevek tulajdonjogaiért is.

Az eset hátterében minden bizonnyal az áll, hogy a weboldalt működtető szerver nem bírta a megnövekedett forgalmat és egyszerűen összeomlott. A honlap Ratzinger pápává választása, vagyis kedd este óta nem érhető el. A portálon egyébként vallási beszédek, hírek, érdekességek és egy, a hívők által működtetett blog is megtalálható.

Időközben megnőtt az érdeklődés a lehetséges pápai domainnevek iránt. Azonban korántsem a katolikus egyházközösségek akarják megszerezni ezeket a domainneveket, hanem élelmes emberek, akik később jó áron adnák el ezeket. A Papst-Benedikt.de például már múlt hét vasárnap egy német fitneszstúdiót üzemeltető férfi tulajdonába került és már több céggel tárgyal a domain továbbadásáról. A BenediktXVI.at domaint a stuttgarti DomainBingo.com tulajdonosa biztosította magának, míg a BenedictXVI.at és BenediktXVI.com a hír megírásának pillanatában még szabadok, vagyis bárki által megvásárolhatók. A BenediktXVI.de, illetve a BenedictXVI.de neveknek már szintén van tulajdonosa, míg a BenedictXVI.com-ot már idén április elsején regisztráltatta valaki.


Mindenesetre eléggé megdöbbentő a pápaválasztás, illetve az új pápa körüli jelenséghullám. A Spiegel megszólaltatta a Papst-Benedikt.de tulajdonjogával rendelkező férfit. A 35 éves német fitneszstúdió-üzemeltető korábban maga is hívő volt, és a katolikus egyház tagja. Mint elmondta, spontán módon vásárolta meg a nevet, és politikai okokból gondolta, hogy Benedek lesz az új pápa hivatalos neve. A studió mellett egy aerobik-oldalt is müködtető Stefan Achatz csupán múlt hét vasárnap vette meg a domaint és máris létrehozott a címen egy internetes lapot.

Érvelése szerint III. János Pál nem lehetett, miként XXIV. János vagy VII. Pál sem, hiszen II. János Pál munkásságát mindenki tiszteletben tartja. A XIII. Pius nevet pedig az előd XII. Pius nácibarát politikája miatt nem vállalhatta fel senki. A XVI. Benedek pápa név garanciát jelent az előd XV. Benedek munkásságának folytatásához, vagyis a béketeremtéshez, a konfliktusok elkerüléséhez és erre a mai világban nagy szükség van.

Az azonban még magát Stefan Achatzot is meglepte, hogy mekkora tömeghisztéria tört ki a pápaválasztás kapcsán az interneten, példa erre az olasz rajongói klub vagy a Ratzinger-bolt, ahol a pápa képével ellátott polókat, bögréket, matricákat lehet vásárolni. A férfit közlése szerint ez nem érdekli, és arra koncentrál, hogy előbb-utóbb jóval az eredeti vételi ár felett adhassa el a tulajdonában lévő domaint. Addig is telepakolta - saját aerobikvállalkozásának linkjei mellett - Google és Amazon hirdetésekkel, melyekből vásárlás esetén természetesen némi részesedést kap.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Vatikán tervezi-e majd külön hivatalos internetes oldal felállítását XVI. Benedek számára. Ismerve azonban a városállam törekvéseit a média megnyerésére, ez korántsem elképzelhetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Improve #29
    "sztem ez igy nem egeszen fair."
    Az sajnos nem igazán édekli őket hogy valami fair vagy nem, csak hogy valamiért lehessen szidni/támadni az egyházat/pápát/bárkit aki bármilyen valódi értékeket próbál képviselni. Az ilyenekből sajnos van pár...
  • Improve #28
    Szerintem csak nemtudja ki is az a Pápa. Előfordul az ilyen...
  • Anteris #27
    "SzVSz gusztustalan, amikor egy szakrális eseményből ekkora bizniszt csinálnak..."

    és miből nem csinálban manapság, mondd már meg ször?
  • concrete #26
    elírtam, de akkor is ez a válasz a #24-re.

    © dondore:
    "5. persze ez nem jelenti azt, h nem KELL tiszteletben tartani embertarsaink meggyozodeset! ez szol #10 #12"
  • concrete #25
    © dondore:
    "5. persze ez nem jelenti azt, h nem KELL tiszteletben tartani embertarsaink meggyozodeset! ez szol #10 #12"
  • Ackro #24
    7 hajrá hitgyüli: azért a vidám vasárnapon ott ülőket szívesen bebetonoznám a következő csarnokuk alapjába. értelmes embereknek tűnő idióták a vagyonukat elherdálják egy ilyen nyúlszájú félkafferre akinek még egy értelmes mondat nem hagyta el a száját és közhelyekből meg a biblia félremagyarázásából él, utána meg hatzsázas shellmernyóval viteti haza a picsáját, a hívők meg a gyerekeik elől tolják be a vagyont azért, hogy isten szeresse őket... szerintem nem ettől lesz valaki isten kegyeltje.
  • dondore #23
    -Buddha +Siva
  • dondore #22
    1. hitlerjugendes koraban 11 eves volt. abban a korban meg nincs eszed - meg mindenki az volt korulotte
    2. II Janos bocsanatot kert a II vilaghaboruert es a keresztes hadjaratokert - ez nem sok, de megis!
    3. aranyos bacsi, de az igazi hatalom ott is a hatterben levoknel van (silvio es a vatikani bank c. tortenet pl.)
    4. szvsz a mindenhato(k) nem tamogatja(k) a Foldon intezmenyek letrehozasat. ezek emberek altal krealt dolgok, melyeknek tortenelmi okai vannak. sajnos Allah, Buddha, Isten nevezd ahogy akarod nevevel sokszor visszaeltek mar. jelen ido is.
    5. persze ez nem jelenti azt, h nem KELL tiszteletben tartani embertarsaink meggyozodeset! ez szol #10 #12
    6. es hat valoban sok mindenkinek ez egy tamasz ami nem rossz es legalabb amig templomban vannak addig sem tesznek rosszat.
    7. szal hajra hitgyuli!

    peace on earth
  • IMYke2.0.0.0 #21
    A munkahelyi gépemet - bár gyűlölöm az Intelt [a marketing filozófiája miatt] - otthonra el tudnám azért fogadni...
    Persze, az integrált VGA-t rögtön kiváltanám a mostani Radeon 9500 Pro-mal...

    ===============================
    .:i2k:. melóból:
    Munkahelyi gép: Hewlett-Packard HP Compaq dc 7100 CMT .:|:. Intel® 915 G chipset .:|:. Intel Pentium 4 540 (3200 MHz, FSB 800) .:|:. 512 DDR (400 MHz) RAM .:|:. 80 GB SATA .:|:. Intel® integrated Graphics Media Accelerator 900 .:|:. Integrated Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet for HP .:|:. 340W power supply - Active PFC .:|:. Windows XP HUN SP2
  • Ackro #20
    az én gépem (a kisebbik):sgi tezro visual workstation, quad mips 16000A 4mb L2, 8GB DDR, dual sgi VPro v12 graphic card in dual channel, 2 ultra scsi 160GB hdd, IRIX 6.5.20, gigabit ethernet on board, 2db 21" monitor.
    ezt használom e-mailezgetésre... persze zsíroskenyéren és csapvizen élek azt is csak vasárnaponként engedhetem meg magamnak. :P

    nyugi! csak ugratlak! :)