Berta Sándor

Mp3-ba tömörített miséket töltenek a lusta hívek

Amíg tart a pápaválasztó konklávé, a hívők és az érdeklődők kénytelenek találgatásokkal lefoglalni magukat és így kerül előtérbe számos kérdés, mint például milyen lesz, lehet az egyház a digitális XXI. században és hogy jut el majd Isten szava a hívőkhöz?

A hívők kezdik felfedezni maguknak a digitális világot. Az egyház - különösképpen II. János Pál halála miatt - kezd újra reflektorfénybe kerülni. Az Egyesült Államokban nagy hagyományai vannak a fejlett technológiák felhasználásának a hittérítésben, illetve a hit gyakorlásában. Így például évtizedek óta vannak televíziós istentiszteletek, minden valamit magára is adó gyülekezetnek van internetes honlapja és a hordozható médialejátszó készülékek, mint amilyen például az Apple iPod elterjedésével új divat hódít: népszerűek lettek a digitálisan, mp3-ban rögzített, majd újra lejátszott misék.


A legtöbb amerikai gyülekezet már évek óta használja a világhálót, hogy így hozhassanak létre egy olyan teret, ahol kinyilváníthatják a véleményüket a politikai, a társadalmi vagy a gazdasági kérdésekben. Az új divatnak már neve is van: godcasting, amely az iPod-ból származó podcasting szóból ered.

Az első digitálisan rögzített mise az Indiana szövetségi állabeli Greenwoodban lévő Mount Pleasant egyházközösség tagjához, Joyce Longhoz fűződik. Ő volt az első személy ugyanis, aki mp3-bba lementett egy misét, hogy később lejátszhassa azt az ismerőseinek, hiszen ki mondja, hogy Isten szava csak a templomban hallgatható? Később a közösség honlapján külön letöltési részt is felállítottak, ahonnan zsoltárokat, miséket lehet letölteni.


Nick Ciske (elől) a Vineyard egyházközösségben - jönnek az online misék

Nick Ciske, a minneapolisi Vineyard egyházközösség kommunikációs szakembere elmondta: soha nem hitték volna, hogy a digitális misék és a hitélet ezen formája ilyen népszerűek lesznek. Joyce Long tájékoztatása szerint a legtöbb letöltésre hétfőn kerül sor, ami azzal indokolható, hogy sok hívő a hétvégét a családjával tölti, így nem megy el a templomba, de semmiképpen sem akar lemaradni az aktuális miséről sem. A módszer annyira bevált, hogy napjainkban már a buddhista vagy a zsidó hitközösségek anyagai is ugyanúgy elérhetők digitális formában, mint a keresztény egyházak miséi.

A vallás egy olyan területté nőtte ki magát, amely kitűnően kihasználja az internet nyújtotta lehetőségeket. Egy felmérés szerint 2004-ben 82 millió amerikai (az internetezők kétharmada) szörfölt azért a világhálón, hogy valamilyen vallási témában tájékozódjon. De nem csak az Egyesült Államokban hódít az új divat, hanem Európában is. Németországban például nagy népszerűségnek örvend a Sermon Online nevű vallási portál, míg a nürnbergi Vaterhaus hitközség az 50 perces digitális formátumban rögíztett misék mellett még technikai segítséget is nyújt a számítástechnikához kevéssé értő hívőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Improve #16
    "Isten mindenütt ott van, bárhol imádkozhatsz hozzá, a templom csak egy segítség ehhez, amit nem kell igénybe venned. "
    Ez így van, az imádság esetén.

    "Csupán az Oltári szentség vagyis Jézus Krisztus áldozata nem lesz jelen akkor közvetlenül"
    Így van, és pontosan ez a lényeg. A hit gyakorlásához hozzátartozik annak megélése is, így például a szentségekben való részesülés is, ezért FTeR-nek van igaza.
  • Tetsuo #15
    A zsinagóga az nem templom, egy templomuk volt (Jeruzsálemben) de azt lerombolták.. egy 1szerű imaház ahova nem "kötelező" menniük.
    A mecset is hasonló..
    A vallások amúgy telis-tele vannak ellentmondással, főleg a keresztény féle.
  • gz8 #14
    A zsidóknak zsinagógájuk van, az iszlám hívőire pedig mecset vár.
  • Gurat #13
    A hit megélése viszont csak az emberek között egy "közegben" lehetséges.Ezt nem lehet pótolni valaminek a meghalgatásával.
  • Tetsuo #12
    Isten mindenütt ott van, bárhol imádkozhatsz hozzá, a templom csak egy segítség ehhez, amit nem kell igénybe venned. Csupán az Oltári szentség vagyis Jézus Krisztus áldozata nem lesz jelen akkor közvetlenül, de közvetve az imádságtól függ. Ezt a legtöbb keresztény így gondolja.
    A zsidóknak pedig nincs is templomuk..
    A muzulmánoknak meg elég 1 szőnyeg.
  • Tetsuo #11
    A hit terjesztése 1értelműen legális, bárki lehet misszionárius.
  • nemcsakfeel #10
    huhh.
  • FTeR #9
    a cikket nem olvastam el és nem is érdekel. csak a címre szeretnék reagálni. ha jól tévedek egy (vasárnapi)mise megtekintése TVben nem helyettesíti a személyes részvételt, tehát semmit sem ér, márpedig vasárnap kötelező ott lenni. Kívételt csak az erősen mozgáskárosúltak/betegek élveznek. Tehát mp3ban sem ér semmit...
  • Gurat #8
    Aszthiszitek ők találták ki? Én egy éve mindíg veszek fel prédikációkat gyülekezetben és adom másoknak is.(igaz még nem neten nyomom)de tudok pár helyet ahol lehet letölteni magyarul is.
    Ja és legális.
  • Cactus #7
    Nekem is azonnal a "jogvédő" szervezetek véleménye ugrott be.