Berta Sándor

XVI. Benedek is nyitott a korszerű technikai eszközök iránt

XVI. Benedeket alig néhány napja, kedden választotta meg a konklávé pápának, ám máris talált időt és módot arra, hogy azokkal a hívőkkel is kapcsolatba tudjon lépni, akik nem tudtak személyesen is ott lenni a Szent Péter téren.

Az új pápa hasonló módon kedveli a jelen kor technikai vívmányait, mint nagy elődje, II. János Pál. A pápa először SMS-t írt az olasz hívőknek és már elkészült az új Szentatya elektronikus levélcíme is. "Engedjétek, hogy előre mehessünk a feltámadott Krisztust övező boldogságban és az állandó segítségében bízva." - áll a XVI. Benedek által a megválasztása után írt első rövid szöveges üzenetben. Az SMS-t csütörtökön a TIM olasz mobilszolgáltató cég küldte el a hívőknek szerte Olaszországban.

A Vatikán technikai szempontból közel sem nevezhető elmaradottnak. A városállamban napjaink szinte minden korszerű távközlési és híradástechnikai eszköze megtalálható. A Vatikán "A Nap gondolata" nevet viselő SMS-szolgálata immár két esztendeje működik a katolikusok legnagyobb megelégedésére. A rendszer előnye, hogy a hívők akkor is értesülhetnek a fontos eseményekről, ha éppen nincs a közelükben televízió, rádió vagy internet, csak a mobiltelefonjuk.

A pápa ezenkívül öt nyelven elérhető e-mail címmel is rendelkezik. II. János Pál volt egyébként az első pápa, aki használta az SMS-t és az elektronikus leveleket - nem véletlen, hogy a haláláról szóló első hírek is ilyen módon jutottak el a médiához. A betegsége alatt XVI. Benedek elődje naponta több tízezer üzenetet kapott a hívőktől SMS-ben és e-mailben. Mivel a Vatikán erről soha nem nyilatkozik, tisztázatlan ugyanakkor, hogy hány ilyen levelet kap a mindenkori Szentatya.

A néhai II. János Pál ugyanakkor nem feledkezett meg a világháló árnyoldalairól sem és többször, legutóbb éppen idén január végén azt is leszögezte, hogy elítéli az elektronikus levelekkel és az internettel kapcsolatos visszaéléseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Improve #23
  • Improve #22
    Kb fogalmad sincs az egészről és csak fikázni jöttél, gratula.
  • Improve #21
    Bazz, már bocs de te vagy nevetséges, az egyház igenis használja a technika adta lehetőségeket.
    A vallás üzenetének közvetítéséhez a technikát is felhasználják, ennyi. És vallásszabadság is van ha nem tűnt volna fel.
  • Ph03niXx #20
    Azt tudni róla, hogy része volt a Hitlerjugendnek. De ez messze nem jelenti azt, hogy Náci is volt. Akkoriban minden gyereket "besoroztak" a Hitlerjugendbe, sz'al szerintem nem volt választása. Az meg, hogy Náci volt, meg hogy egyet értett a zsidó-ellenes törvénnyel, szerintem csak kombináció.

    Másik pedig, hogy nálunk a pap a II.VH-ban tábornok volt... Namost... Hát nem tudom. Döntsétek el!
  • Salty #19
    törvénnyel* ez a magyar...
  • Salty #18
    Nem tudom, miért foglalkoznak ilyen emberekkel, hiszen csak annyi a dolguk, hogy megtanuljanak pár ima sort, aztán mindent megkapnak, és verik a farkukat Máriára. Hiába támogatja, nem köszöntötte pl. a spanyolokat, akik megszavazták az országban, hogy a buzik is házasodjanak. Ezt Raceinger nem szereti, állítólag még a II. vilagháborúban Hitler oldalán állt, és egyetértett a zsidóellenes törvényjel. Hát persze, így kényelmes az élet.
  • Alien_AM #17
    elnezest elkapott a hev :)
  • Alien_AM #16
    korszeru techinka? hat ez nevetseges, bar az egesz egyhaz az.

    // "Engedjétek, hogy előre mehessünk a feltámadott Krisztust övező boldogságban és az állandó segítségében bízva."

    hat abban bizhaccc.
  • Improve #15
    Szerintem az egyházellenes beszólásaitok nélkül is meglennénk...
  • Tetsuo #14
    Ministránsokat sggbe hm is.