Berta Sándor

Egyre népszerűbb az iPodos igehirdetés

Az amerikai egyházak mindig is arról voltak híresek, hogy ha az ige hirdetéséről van szó, a technika legújabb vívmányait is szolgálatukba állítják. Ez a sors a rádió, a televízió és az internet után nem kerülhette el a hordozható audiolejátszókat sem.

Az Apple iPod készüléke világszerte szabályos őrületet váltott ki az elmúlt években, és idővel elterjedt a podcasting is. Ez az lejátszó nevéből, valamint az angol broadcast szóból származik és nem más, mint egy egyszerű műsorszóró eljárás, ami lehetővé teszi, hogy mp3 formátumban tárolt felvételeket (legyen az zene, ismertető, vagy bármilyen egyéb publikáció) bárki letölthesse és meghallgathassa számítógépén vagy hordozható lejátszóján. Az RSS-technológiát használó eljárás újdonsága abban rejlik, hogy a hobbirádiósok is lehetőséget kapnak a kibontakozásra, és a világhálón keresztül széles tömegekhez szólhatnak adásaikban.

Persze az amerikai lelkipásztorok még ennél is továbbmentek és mint arról áprilisban beszámoltunk, megszületett a godcasting. Júliusról augusztusra 177-ről 474-re nőtt a podcastalley.com oldalon hozzáférhető vallási tartalmú, úgynevezett podcastok száma. A különböző egyházi felekezetek képviselői egyaránt nagy reményeket fektetnek az új szol­gál­ta­tásba. "A podcasting csak azzal a hatással hason­lítható össze, amelyik a 15. században érte az egyhá­zat, amikor kinyomtatták az első Bibliát" - nyilatkozta Mark Batterson tiszteletes, aki az alex­andriai Nemzeti Közösségi Egyházban hirdeti az igét.

A tiszteletes prédikációit a hívők letölthetik az internetről és meghallgathatják vagy eltárolhatják hordozható audiolejátszó készülékeiken, így akár a nap 24 órájában velük lehet az Úr üzenete. Batterson a módszert egyszerűen csak "szellemi multitaszkingnak" nevezi és büszke arra, hogy a 800 fős hitközösség minden egyes tagját akár az internetes naplóján keresztül is elérheti. "Mivel nem minden vasárnap tudok a misén az összes hívővel egyenként elbeszélgetni, így megnyugodhatok, hiszen biztosítva van, hogy a gyülekezet tagjai ekkor is megkapják az útravalójukat" - sorolta a godcasting előnyeit a tiszteletes.


Békésen megfér egymás mellett a Biblia és a számítógép

Tim Hohn protestáns lelkész, a kaliforniai El Sobrantében minden héten két, egyenként negyedórás műsort készít, amit aztán azok is letölthetnek a világhálóról, akik éppen nem tudtak elmenni a templomba. A műsorokat átlagosan hatezren töltik le rendszeresen és a lelkipásztor nem csak az Egyesült Államokból kap visszajelzéseket, de Ázsiából, Európából és Afrikából is. Melissa Rogers valláskutató szerint a magyarázat egyszerű: a mai rohanó világban sok embernek egyszerűen nincs ideje személyesen elmenni a misékre és így az iPod vagy más hordozható audiolejátszó készülék és az azokon keresztül elérhető vallási műsorok segítenek betölteni az emiatt keletkező űrt.

"Nincs ebben semmi hókuszpókusz. Csupán arról van szó, hogy az egyház alkalmazkodik a hívők új generációjához" - véli Roderick Vonhoegen holland lelkész, a Catholic Insider oldal szerkesztője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tmpx #11
    :) ihi... vicces, dehát ugye a vallás már biznisz lett sajna. Egyébként csak hogy védjem embertársam, nem újkeleti módi a sátánizmus, csak ugye inkább gizda dolog mint átgondolt életfilozófia leglábbis manapság.
  • fishguy #10
    Na most, hogy lenyugodtam a cikkről: szerintem tök jó, hogy a vallásról nem az jut az ember eszébe, hogy milyen maradi, hanem, hogy mennire halad a korral manapság...
  • fishguy #9
    Te szánalmas vagy nem sátánista ilyen és ilyen aláírással ami az embert a szülei meggyilkolására buzdít szvsz téged úgy ki kéne vágni az sg fórunból nint a huzat!!!Kis hálátlan mocsok vagy a szüleink felnevelnek meg a lelküket kidolgozzák hogy jó iskolákba járjunk, vagy hogy egyáltalán legyen mit ennünk...te meg az ujkeletű nyálgép hobbivallásoddal ilyenekre uszítassz...szal a te fajtáddal is kezdhettett volna valamit Pándy papi
  • Augustus Gigo #8
    Hát én nemtom mi ebben az újdonság, az én öreg dédapám vagy 40 éve a kis rádióján hallgatja a vasárnapi misét, mi ebben az olyan nagy újdonság?
  • QuippeR #7
    én meg keresztény vagyok, mégsem irom be az aláirásomba, hogy Krisztus a megváltó, nem regisztrálok JesusLives néven, és nem irom be ide, hogy jajj, de jó dolog ez a podcasting, mert szerintem hülyeség.

    ez a sátánizmus akkor most olyan, mint homoszexuálisnak lenni? hirtelen késztetést érez az ember, hogy mindenkivel megossza a hitét? mert szerintem nem. gondolom aki igazi sátánista, az nem hangoztatja mindenhol ezt, hanem magában tudja és kész. csak most hirtelen divat lett "sátánistának" lenni, Mansonostul, sátánista-honlapostul, és vagánykodni akarsz a nyolcadikosok előtt. kár hogy az internet nem a 12 évesek játszótere, úgyhogy nálunk ez nem jön be...
  • WGL #6
    egyszerű gép, 2 betű: ék

    inkább ez leszel, nem sátánista
  • Piscator #5
    Unintelligens vagy.
  • Antychrist #4
    Én sátánista vagyok és ha megszólalana valami ilyen az ipodomon úgy basznám a földhöz....
  • Roli #3
    Naggyon jó kis szolgáltatás! Ez nálunk mikor lesz elterjedve?
  • [HUN]PAStheLoD #2
    Akinek erre van igénye, hallgassa, csak ne felejtse el, hogy ahány ember, annyi féle értelmezése lehet _bármilyen_ szövegnek :)