Berta Sándor

Erősíti online tevékenységét a Vatikán

A Vatikán egy katolikus online közösségi oldalt szeretne létrehozni a MySpace.com mintájára, az ausztriai Graz-Seckau Egyházmegyében pedig már USB-tollakon terjesztik a fiatalok körében az igét.

A Vatikánnak 1995 óta van saját weboldala. A pápa nevében rendszeresen küldenek SMS-ben beszédrészleteket, imákat a híveknek és a Szentatya néhány esztendeje már elektronikus levélben is elérhető. A Graz-Seckau Egyházmegye ezeket a hagyományokat akarja folytatni bizonyítandó, hogy a katolikus egyháztól nem áll távol napjaink csúcstechnikáinak alkalmazása. Ezért minden 18. életévét betöltő helyi fiatal egy a vallási alapinformációkat tartalmazó USB-tollat kap ajándékba. Az akció célja, hogy a fiatalok tisztában legyenek az alapvető kérdésekkel (például mi a hit, mi a Biblia stb.), és felismerjék, hogy a gondolataikkal az egyházhoz is bátran fordulhatnak.

Érdekes egyébként, hogy egyre több mise multimédiás bemutatóra hasonlít inkább, mint istentiszteletre. Nyugat-Európában ma már nem számít ritkának, hogy egy misén a pap vagy a plébános egy projektoron mutat be részleteket a Bibliából, vagy egyházi témájú filmeket vetít le az egybegyűlteknek. A számítógépek és a videokamerák már lassan ugyanúgy a mise tartozékainak számítanak, mint az ostya és a misebor.

Mint ismeretes, a Vatikán weboldala jelenleg hat nyelven elérhető, a portál gondozását az 57 éves Judith Zoebelein nővér végzi. A Vatikáni Rádió adása számos nyelven, köztük magyarul is meghallgatható és egyre többször lehet letölteni miséket, valamint zsoltárokat a hordozható zenelejátszókra.

A fáradságot nem ismerő Judith nővér már egy új közösségi oldalon dolgozik a Vatikán számára. A site a MySpace.com közösségi portálra fog hasonlítani és célja nem kevesebb, mint a világban található összes katolikus online jelenlétének egyesítése. Az aktuális hírek mellett megtalálhatók lesznek tanulási, oktatási ajánlatok és különböző programok is. Az új oldal előreláthatóan szeptembertől lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #16
    Ja meg azt elfelejtettem, hogy a predikaciot nem egy templomban hallottam mar ugy, hogy politikarol szol. Epeszu embereknek, mar illene azonnal gyanakodni, hogy a manipulalasukra megy ki az egesz. Ha egy csoppnyi szeretetet akarnak kapni, en azt gondolom, hogy annak semmi koze a politikahoz, de sokkal tobb koze van ahhoz, hogy embertarsainkhoz, hogy viszonulunk a mindennapjainkban. Valamint a Karacsony az nekem nem szeretet unnepe, mert en minden nap ezt unnepelem. Legalabbis nagyon igyekszem... :-)
  • rigidus #15
    Ebben az egesz katolikus egyhazban az egyik legszebb dolog, hogy azt mondjak: "Mindenki annyit tesz bele a kasszaba amennyit akar.". Anno engem is katolikuskent neveltek - sokszor megfigyeltem ezt meg gyerekkent is -, hogy odadugjak az ember orra ala a penzes dobozt es ha nem teszel bele, akkor az elegge latvanyos lesz. Ezert megszolnak majd, idos mamak pl. mise utan ki szoktak targyalni, hogy ki mennyit tett bele. De az egesz pikanteriaja az, hogy ez a kis emberek dilemmaja lesz, mert a bank mindig nyer.

    Aztan akkor csapnam ossze a nyitott _katolikus bibliat_ a pap fejet is beleteve, amikor Jezus tanitasainal eler az: "Adjatok a penzeteket az ehezoknek..." reszhez, holott oriasi osszegeket herdalnak el fenyuzo modon templomok epitesere, bazi draga festmenyekre, szobrokra, epuletfenntartasra, ugyanakkor nem sutik le a szemuket akkor sem mikor "a szegenyek kiralya" tanitasait aranyserleggel oblitik le a szajukon. Egy egyszeru, puritan ember (mint Jezus is) a legkevesbe sem varna el, hogy fenyarban uszo palotakban emlekezzenek ra.

    Ja, nem vagyok vallasos. De igyekszem olyan eletmodot elni, hogy az masok szamara is peldaerteku lehessen, mindettol fuggetlenul a bibliat hasznos olvasmanynak tartom, de nem kellene mindent elfogultan, betegesen komolyan venni az embereknek benne. Kulonosen nem az egykori hatalmak altal cenzurazott bibliakban. :)
  • Ryuuzaki #14
    Nem túl rég voltam nyugaton (Milánó) és nem sokat láttam ebből az "interaktív mise" dologból, pedig voltam templomban (illett elkísérni a házigazdákat). Azonban ott érdekesen fogják fel a hitközösség fogalmát, megkértem a gyereket, hogy időnként mondja, hogy mit prédikálnak... 1, IRAK 2, zsidók osztása 3, jézus tanításai... -érekes volt-
  • szurka #13
    még mindig milyen vagyonos az Egyház...
  • Béla bácsi #12
    Ez így van. De azért a 21. században még mindig ott tartani, hogy én ezt a területet elfoglalom, mert miért ne, és ebbe belevonni a vallástól kezdve a létező legsunyibb dolgokig mindent, ez a nem semmi.
  • mouss #11
    látom te is tájékozódsz...lol
  • BiroAndras #10
    "Én nem a Vatikánt látom szinte minden nap a tv-ben, ahogy tankokkal próbál megvédeni egy általa megszállt területet..."

    Ma már nem, de pár száz éve még nem volt ritka (persze nem tankokkal, hanem a korabeli megfelelőikkel).
    A hatalom mindenhol egyforma a köré gyártott ideológiától függetlenül.
  • Tinman #9
    Van még hová fejlődnöd...
  • Béla bácsi #8
    Én nem a Vatikánt látom szinte minden nap a tv-ben, ahogy tankokkal próbál megvédeni egy általa megszállt területet...
  • echo #7
    Nem hiszem el, hogy ez a horgász-halász egyesület még mindig létezik