Gyurkity Péter

Készül a 200 GB-os Blu-ray lemez

A TDK - amely Japánban már piacra dobta az első írható és újraírható korongokat - megszellőztette, hogy egy speciális nyolcrétegű változaton is dolgozik, amely 200 GB-ra növelné a kapacitást.

A vállalat megerősítette, hogy valóban szerepel céljai között egy újabb Blu-ray változat kifejlesztése, erről azonban eddig semmilyen hivatalos információt nem közöltek. Egyelőre tehát csak annyit tudunk, hogy készül a speciális nyolcrétegű verzió, amely némiképp őrült ötletnek és talán feleslegesnek tűnik, hiszen a cél egyértelműen mindössze annak bebizonyítása, hogy a formátum magasan vetélytársa felett áll.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ennek megfelelően a megjelenésről sem tudunk részleteket mondani, mindössze következtethetünk a valószínű időpontra, mégpedig a TDK korábbi bejelentései alapján. Emlékezhetünk arra, hogy már tavaly májusban ismertették a 100 GB kapacitással érkező, négyrétegű korongok elkészültét, amely szintén csak később jelenik meg a kereskedelmi forgalomban. Már akkor is 2007-re tették a debütálást, ami már csak azért sem véletlen, mert az új prototípus könnyen veszélybe sodorhatná a mostanában megjelenő egy- és kétrétegű, 25, illetve 50 GB-os fejlesztéseket. Mindez alaposan felborítaná az ütemtervet, nem beszélve arról, hogy ez a prototípus még számos hiányossággal küszködhet a kompatibilitás és megbízhatóság terén.

A négyrétegű korongot már januárban, a CES 2006 kiállításon bemutatták, ismertetőjében elhangzott, hogy mintegy kilenc órányi nagy felbontású videó eltárolására alkalmas. A sebesség nem sokat változott, a szokásos 36 Mbps-ról 72-re, azaz a mintegy 9 MB-ra változott másodpercenként. Mégy így is jókora időt venne igénybe egy teljes korong megírása, ezért a vállalat tervei között szerepel a 6x-os (216 Mbps, 27 MB/s) sebesség elérése. Kísérleti példányokkal erre már képesek voltak, a kérdés, hogy mikor dobhatják piacra majd az új technológiát. Erre a legtöbb szakértő szerint 2007-2008 tájékán kerülhet sor. Remélhetőleg addigra emberi szintre süllyed az elsőként megjelenő készülékek ára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #15
    Akkor te írsz hülyeséget, mert messze nem így van.
  • Martin Rome #14
    hy! nem aza kérdés h CD vagy DVD ,hanem az anyaga és a minösége TDKnál a DVD-R legtöbb tipusu Ritek90-es anyagu!ÉS persze az irási sebeség is közrejátszik a Hibába és köztüdot h DVD 8X irásnál kb egy 60-70X CD irásnak felelmeg(bocs ha tévedek ebbe nem vagyok biztos)
  • takysoft #13
    figy ne irogass ide, ha ezekről a dolgokról sem tapasztalatod nincs, se nem olvastál utána.
    Nekem több mint 200 CD-m és majdnem 150 DVD-m van.
    CD-ről ritkábban veszett adatom, hidd el.

    Más:
    tekintve, hogy durabis technológia nélkül a blu-ray lemezek csak tokban tarthatóak megbízhatóan, így minden gyártó hasznája majd a durabis réteget.
    azt sem tartom kizártnak, hogy a hddvd is bevezeti majd.
  • quentit #12
    Hülyeséget beszélsz. A DVD pl. megbízhatóbb mint a CD...
  • freeman07 #11
    Azért linkeljük be a HOC hírt, ahonnan másoltad: Link
  • DjDano #10
    "A tengerentúli boltokban várhatóan a következő árcímkékkel találhatjuk szemben magunkat:

    * 25 GB BD-R: 20 USD (kb. 4500 Ft)
    * 25 GB BD-RE: 25 USD (kb. 5500 Ft)
    * 50 GB BD-R: 48 USD (kb. 11 000 Ft)
    * 50 GB BD-RE: 60 USD (kb. 13 500 Ft)

    Ezek igen borsos árak egyelőre, de mint ahogy azt megszokhattuk: az idő előrehaladtával ezek drasztikusan csökkenni fognak. A kétrétegű (50 GB) adathordozók tényleges bevezetésére valószínűleg még várnunk kell az év második feléig.

    Az egyszer írható BD-korongok nagy sűrűségű szervetlen, CuSi-re alapuló rétege nagyban különbözik a CD- és DVD-lemezekétől. A TDK az újraírható adathordozók esetében egy új fejlesztésű speciális fázisváltáson alapuló anyagot használ az írási felület létrehozásához, amely biztosítja azt, hogy akár tízezerszer újraírhassuk azt adatvesztés és jelentős lassulás (írási minőségromlás) nélkül. Természetesen az összes TDK lemez élvezi a DURABIS technológia előnyeit."

    Forrás: HardwareOC

    A lényeg ez a technológia merőben más mint a CD/DVD, sokkal megbízhatóbb!
  • takysoft #9
    szinte heti jelleggel fog százasokat ugrálni lefelé az ára.
    a nyitóár semmit sem számít.
    Megbízhatóságban a kékszínű lézer és a Durabis technológia garantálja, hogy a lemezek megbízhatóak maradjanak. a TDK ígérete szerint a lemezek megbízhatóbbak leszenek még a CD lemezeknél is. Még a statikus energiát is gyorsan adja le, hogy ne porosodjon.
  • craesh #8
    sztem meg több lesz 4000Ft-nál...
    Gondolj már bele. Szted mért árulják most is 3-4x annyiért a DualLayeres DVD-ket mint a simát. Merthát 2 sima DVD is pont annyi tárhelyet adna mint egy Dualos... na?

    mert az átlagember számára az egyedüli hely ahova kellenek az a DVD másolás, mertugye már minden uj filmet Dualosan adnak ki...

    Bluray-t is föként a HD-s filmekre + PS3 gamekre fogják használni. Ha kikerül a közszférába, nem lesz egy olcsó dolog az tuti...
  • Chappy #7
    jaja :D

    amúgy én most azon vagyok, hogy vinyót veszek eleve, mert hát mire kiírom a cuccokat, 50 DVD
  • Sanyix #6
    Na zsír egy ilyenre ráfingik egy légy, és olvashatatlan lesz :) a CD és a DVD érzékenysége között is elég nagy külömbség volt, hátmég ilyen 8 rétegű 200 gigás izéknél mi lesz :)