Gyurkity Péter

Blu-ray HD DVD kombó meghajtót tervez az LG

Belső vállalati kommunikáció alapján úgy tűnik, az LG egy kombó meghajtóval szeretné learatni az optikai tárolók piacának gyümölcseit, és korábban bejelentett lejátszója helyett az új megoldásba helyezi reményét.

A meglepő fejleményre a CE Pro weboldal hívta fel a figyelmet, egy belső vállalati üzenetre hivatkozva, amely értesülésük szerint az amerikai részleg értékesítési igazgatójától származik. Ebben többek között az található, hogy a korábban bejelentett és tavaszra tervezett lejátszó helyett a kombinált megoldással rukkolnának ki, amely mind a Blu-ray, mind a HD DVD formátumot támogatná. Az LG ezzel szeretne előnyre tenni konkurensei előtt, amire minden esélye megvan.

A gyártó még a januári CES 2006 rendezvényen jelentette be BD199 jelzésű asztali lejátszóját, amely nevének megfelelően a Blu-ray szabványhoz készült. Februárban azonban egy meglepő húzással azzal a Toshibával kötöttek licencszerződést, amely a konkurens formátum legnagyobb támogatója, így sejteni lehetett, hogy készülnek valamire. A múlt héten elküldött memorandumban már az szerepel, hogy a második negyedévre, vagyis tavaszra ígért BD199 bemutatkozása elmarad, ehelyett egy kombó megoldást mutatnak be valamikor a nyár végén, vagy az ősz elején. Ezzel az LG mindkét piacon igyekszik megkapaszkodni, amivel nagy népszerűségre tehet szert a formátumháború miatt aggódó felhasználók körében.

Az ötlet nem új, hiszen a Samsung már tavaly szeptemberben jelezte, hogy saját kombinált lejátszóval készül. "Szerettük volna, ha létrejön egy egységes adattároló szabvány, ám most, hogy ez nem történt meg, nem estünk kétségbe, hanem úgy döntöttünk, egy integrált megoldást mutatunk be jövőre" - nyilatkozta akkor Choi Gee-sung, a cég szórakoztatóelektronikai részlegének a vezetője. Érdekes viszont - és egyben figyelmeztető jel -, hogy a Toshiba illetékesei kétségbe vonták a kombó meghajtó életképességét. Azt ugyan rögtön elismerték, hogy létre lehet hozni egy ilyen készüléket, ám véleményük szerint kétséges, hogy ez megéri-e, mivel nagyon drága lenne.

Egyelőre mindössze annyi történt, hogy kettőre bővült a kombó megoldáson dolgozó gyártók tábora. A vállalatok ugyanis még adósak megoldásaikkal, igaz, az első lejátszókat is a tavaszi, nyári hónapokra ígérik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dinosaur #7
    Én most cseréltem le az LG DVD irom, mert nem olvasta a CD-ket és elbaszta a DVD irást is. Pont 2 év után ment tönkre és a gari is 2 év volt. Jól ki van számolva, mi?...:)
  • viizo #6
    Nekem LG-m sosem volt és sosem lesz, de ez nekem a koreai ellenességem miatt van. Minőségben meg sem közelítik a japán cuccokat, de árban már ottvannak... pffff
    Elég horror nekem ahogy ismik szenvednek ezekkel, mert sorra romlanak el, ráadásul kép / hangminőségben is nagyon messze tanyáznak a japcsiktól, blő...
    aki ilyesmit vesz, meg is érdemli.
  • toyotakacsa01 #5
    Az Lg porszívóval nem volt még gondom. (Az LG monitorhoz adták ajándékba, amivel szintén no problem)

    LG cd íróm purcan már ki.(LG 8X) DVD íróból meg a fórumok olvasása után nem is LG-t vettem.
    Viszont hogy jót is mondjak a második cd írom (LG 52X) a mai napig jól működik.
  • puntocsento #4
    hát nem tudom. nekem van. LG. plazma tv-m, 6fejes videóm, asztali vinyós dvd íróm, és nincs semejikkel gondom. viszont panasonic-ot többet nem veszek. van egy pana 85e ft-os dvd-m másfél év alatt 2x ment tönkre, meg egy 240e ft-os pana kamerám, azt meg 3x használtam és utána elromlott. gagyi.
  • apocalypse0 #3
    egyetértek
  • zidder #2
    Én soha többet semmiből se ami LG-vel kapcsolatos köszönöm... inkább lesz 2 meghajtóm.
  • Tiberius B #1
    Nemhiába szeretem az LG-t:-)