Gyurkity Péter

Júniusra csúszik a Samsung Blu-ray meghajtója

Úgy látszik, a halasztások tavaszát éljük: a konkurensek után a Samsung Blu-ray meghajtójának megjelenése is késik, mivel a gyártó szintén egy hónappal később, júniusban robbantana termékével.

A dél-korai gyártó Blu-ray lejátszója megjelentetésének elhalasztása mellett döntött. Az indoklás szerint a BD-P1000 asztali lejátszó esetében mindenképpen szükség van a kompatibilitási tesztek elvégzésére, amelyek révén bebizonyosodhat, hogy a meghajtó megbirkózik a következő generációs médiákkal. A Blu-ray lemezek sorozatgyártása ugyanis még ebben a hónapban megkezdődik, így meglehetősen kellemetlen meglepetésként érnék a gyártót és a vásárlókat a kompatibilitási gondok.

A lejátszó tengerentúli megjelenése május 23-ról június 25-re változott. A vállalat azonban továbbra is úgy véli, hogy elsőként debütálnak majd az amerikai piacon Blu-ray termékükkel, így annak versenyképességét nem fenyegeti veszély. A Samsung a csúszásért cserébe két újdonságot kínál. A vásárlók kihasználhatják a HDMI csatlakozó kínálta lehetőségeket, vagyis 1080p felbontásban élvezhetik az 1920x1080-as Blu-ray és a hagyományos DVD-filmeket. Kibővült a beépített memóriakártya foglalat is, amely a Mini-SD és Memory Stick Pro Duo támogatás révén immár 11 formátumot ismer. Ez utóbbi elsősorban képek tárolására és megtekintésére szolgál.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Samsung BD-P1000 várhatóan 999 dolláros, azaz 210 ezer forintos áron lesz kapható az Egyesült Államokban. Ezzel egy időben készül a PC-be szánt változat, az SH-B022 jelzésű író, amelynek első tesztelését már több lap is elvégezhette. A Blu-ray piacon elsőként a Sony jelentette konkurenciával kell majd megküzdeniük, amely júliusban dobja majd piacra saját asztali és PC-s megoldását, amelynek árazása a Samsungéhoz hasonlóan alakul.

A legnagyobb rivális természetesen a Toshiba, amely Japánban már piacra dobta HD DVD lejátszóit. HD-XA1 DVD modell a legtöbb helyen 110 ezer japán jenért (körülbelül 205 ezer forint) vásárolható meg, bár az elemzők szerint a korai rajt még nem jelent feltétlen nagy előnyt a cégnek. Kezdetben havi 2000 modell gyártását tervezik, egy év alatt 600-700 ezer eladott darabra számítanak. A tervek szerint Európában valamikor október és december között rajtolhatnak az új lejátszók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lmisi #14
    A HD és BD fejlesztési költségei jócskán elszaladt. Ezek a fejlesztési bulik sacc/kb. vagy 20-30 x annnyiba kerülnek mint anno a dvd.
    Azaz nem elég ha a HIFI és Filmrajongok hajlandók kiperkálni az említett összegeket. Bizony itt a JóNépnek is vastagon vinni kell a cuccost, hogy nyrőbe forduljon a szekér.
    Ráadásul anno sokkal nagyobb volt a VIDEO lecserélésére mint a most a DVD-re. A videjó még egy közönséges akkor kapható TV képminőségét sem tudta kiaknázni, lineáris elérés azaz No menürendszer. 100-200 lejátszás után alig elviselhető minőség. Ráadásul csak romló minőségben lehetett sokszorosítani....
    No ezeket a dolgokat a DVD meglépte. A jelenlegi TV-k 99% nem is lehet látni viszont a BD-HD anyagok minőségjavulását. Más komoly előnye nincs az új cuccosnak. Komoly hátránya viszont van. Most még nem lehet másolni.
    Ja hogy majd úgyis lecseréled a TV-det. Persze ha majd tényleg tönkremegy. Azaz ez a HD-BD talán 5-6 év múlva lesz érdekes a köznek. Addíg coki.
    Picit más a helyzet az Informatikában. Csak ugyebár menteni A HD-BD-re is csak ideiglenesen lesz érdemes, mivel valószínűleg 1-2 év alatt ugyanúgy tönkre fog menni mint a mostani DVD lemezek. Főleg ha nézzük a majrézó filmkiadókat.... Amúgy is a HD-BD kapacitása nem igazán alkalmas egy 200-300 gigás vinyó mentésére. Inkább az ujjabb játékok profitálhatnak belőle.
  • Viszpi #13
    azért mondjuk pl a HD DVD sem magától csúszott, ők már a karácsonyi rohamot ki akarták haszálni, de persze a buzi másolásvádelemmel voltak elfoglalva a filmesek, így erről szépen lecsúsztak, de legalább 2-3 hónap előnyük így is lesz a BD-hez képest, bár én inkább a pc-s írókat várom, meg a HD-s filmeket :D, írót is majd csak akkor veszek ha majd megfizethető lesz az ára, tartósan meg nem lehet drága, mert majd jönnek a holografikus tárolók messze nagyobb kapacitással
  • viizo #12
    Azoknak volt rá pénze és egy évente lecserélték. Nem tudom miért hiszi azt mindenki, hogy a csóró országokba csinálják ezeket...
  • szombi #11
    akik anno megvették 150 ezerért a kezdetleges dvd-ket...
  • szombi #10
    kell a f*sznak ilyen! legalábbis a magyarnak nem fog kelleni!
    jót röhögnék, ha elbukna az egész, mert nem kell a kutyának sem.
    persze hüjék is vannak...
  • ddfg #9
    Minden technologiabol olyan gyorsan akarnak hasznot huzni, hogy mar eladnak, reklamozzak, de meg nincs kesz. En igy latom
  • Sanyix #8
    Azért mondják, mert így több a reklámjuk, felkeltik az érdeklődést...
  • lele #7
    ez lefog csökkeni százra mint anno a dvd
    itt az ujgeneráció !
    kell uj dvd, uj tv, uj konzol!
  • Doomista #6
    nah ebbő is az lett,hogy kicsit hazuttak,mint másnál.mondják hogy megjön mostanra,oszt 1 hét muvla kijelentik,hogy 1-2 hónap muvla jön meg mert hibák vannak benne,és kiakarják javitani.ez oké,de nemtudom mért kell olyat mondani,amikor tudják,hogy nem 100% ...
    de vároom a kis eszközt :)
  • adam012 #5
    hát nemlessz attól még tökéletes. hibák mindenben vannak.amúgyis ez nem a magyaroknak hanem elvileg a japánoknak készül azok úgyis megvesznek mindent. szte ezt baromság megvenni hisz ezután nemsoká úgyis kiadnak vmi újat esteleg hibajavítottat. de ez a japánokat nem érdekli