CW Számítástechnika

100 GB-os Blu-ray lemezek a TDK-tól

Bár még igazából be sem vették magukat a köztudatba, a Blu-ray és a HD-DVD szabványok máris generációnyi fejlődésen esnek keresztül.

A legutóbb a Toshiba jelentkezett tripla-rétegű HD-DVD lemez-prototípussal, most pedig a TDK jelentett be egy olyan Blu-ray lemezt, amely kétszer annyi adat tárolására képes, és kétszer olyan gyorsan lehet rá rögzíteni, mint a jelenlegi Blu-ray lemezekre. A tokiói TDK-kiállításon bemutatott lemez 72 Mbps sebességgel képes adatot rögzíteni, amely a kétszerese a jelenlegi Blu-ray lemezekének.

"A TDK egy erősebb lézer használatával, és a lemez felületének kialakításához használt anyagok bizonyos fokú megváltoztatásával érte el a sebességnövekedést" - mondta Nobuyuki Koike a TDK szóvivője. A Blu-ray lemezek első generációja már most is gyorsabban képesek adatot rögzíteni a HD-TV adások átviteli sebességénél, tehát ezen a területen nincs szükség a megnövekedett sebességre, azonban az adatok merevlemezről történő mentésénél Koike szerint valódi előnyt jelenthet.


A lemezszabvány kialakításáért felelős Blu-ray Disc Association már 2004 második felében elfogadta a csak olvasható BD-R, és BD-RW lemezek 2X-es változatát - mondta el Taro Takamine, a Blu-Ray egyik legnagyobb támogatójának számító Sony tokiói szóvivője. A kapacitás megnövelésének érdekében a TDK két további adatfelületet vitt fel a lemezre, amely így már négyrétegű lett. A Blu-ray lemezek minden egyes rétege 25 GB adat tárolására képesek; eddig a lemezek csak egy- és kétrétegű változatban léteztek. "A négyrétegű lemezhez még nincsenek meg a szabványok: a TDK még csak most terjesztette fel elfogadásra a Blu-ray Disc Association-höz" - mondta Koike.

Takamine szerint a jelenlegi ütemterv mellett a négyrétegű lemezek 2007 folyamán kerülnének ki a piacra. A TDK fejlesztése szorosan követte a Toshiba háromrétegű HD-DVD lemezéről szóló bejelentést, amely már 45GB adat tárolására volt képes. A HD-DVD közvetlen vetélytársa a Blu-ray lemezeknek, melyek eddigi 50 GB-os maximum kapacitása mellett a HD-DVD 30 GB-ja előnytelennek látszott; azonban fontos tudni, hogy a HD-DVD a sokkal olcsóbb vörös lézer-technológiát használja, így ezzel a szabvánnyal a DVD-lemezekkel kompatíbilis meghajtók is készíthetőek.


A Blu-ray Disc Association szerint az egyrétegű BD-lemez 25 GB-nyi kapacitása 135 nagyminőségű MPEG-2 videó tárolására alkalmas, és emellett marad hely még további két órányi standard minőségű film számára is. A legutóbbi Toshiba bejelentés közelebb hozta egymáshoz a két szabványt, és megfosztotta a Blu-ray-t a számottevő helybéli előnyétől; a TDK 100 GB-os lemeze most ezt az ütőkártyát juttatta vissza a Blu-ray promóterek kezébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #8
    na, erről van szó .. hol lehet ilyet kapni ? :]
  • concrete #7
    mi a fene ez a nagyminőségű mpeg-2, mér nem egyből tömörítetlen avit nyomnak rá?
    :)
  • Rafaelo #6
    sok iso fér rá meg xxx pron movie :D
  • dez #5
    Ez valószínűleg inkább nagyfelbontású (HD, HDTV) akart lenni. A "135" meg valószínű perc akar lenni. :p
  • Cat #4
    nem olvastad el? azért van szükség, mert a Toshiba megnövelte a HD-DVD kapacitását 45 GB-ra, ezért ezzel a duplázással biztosítják a versenyelőnyüket
  • HUmanEmber41st #3
    Tényleg, igazából mi szükség van
    100 GB tárolókapacitásra?
    Erre megint csak warez dolgok fognak felkerülni, ha forgalomba kerül az író..
  • blaze #2
    "A Blu-ray Disc Association szerint az egyrétegű BD-lemez 25 GB-nyi kapacitása 135 nagyminőségű MPEG-2 videó tárolására alkalmas, és emellett marad hely még további két órányi standard minőségű film számára is."
    Evvel a kijelentéssel aztán nagyon konkrét dolgokat közöltek!:))
    "135 nagyminőségű MPEG-2 videó" elfér egy sima DVD-én is.DDD
  • noss #1
    na előkerült a rejtett tartalék...
    ...amit későbbre (későbbi bőrlehúzásra, további megkopasztásra) tartogattak.

    "nagyminőségű MPEG-2 videó" -- fúújj, na ne röhögtess!