Gyurkity Péter

Május 23-án rajtol a Blu-ray

A Sony Pictures a tengerentúlon május 23-án dobja piacra első nyolc filmjét a következő generációs formátumon, amely dátum egybeesik az első asztali lejátszó megjelenésével.

A japán óriáscég leányvállalata a Metro-Goldwyn-Mayer stúdióval közösen tervezi megjelentetni az első nyolcas fogatot, amelyben olyan filmek találhatók, mint az Ötödik elem, vagy A randiguru. Az útiterv szerint ezt követné a második nyolcas, mégpedig június közepén, tehát alig egy hónappal később. Benjamin S. Feingold, a Sony Pictures elnöke elmondta, hogy a bemutatkozás időpontja - legalábbis az Egyesült Államokban - egybeesik majd az első asztali lejátszók megjelenésével, tehát az első vásárlók sem maradnak tartalom nélkül.

Az első ilyen lejátszó a Samsung jóvoltából kerül a boltokba májusban. Ez nem más, mint a cég BD-P1000 jelzésű terméke, amely az interneten, így például a Best Buy, és a Circuit City oldalán is beszerezhető lesz. A Samsung tehát elsőként robbant a tengerentúlon, ám röviddel lemaradva követi őket a Pioneer és a Sony, illetve ez utóbbi cég VAIO PC-je, amely szintén megbirkózik a formátummal. A Pioneer első üdvöskéje a BDP-HD1, míg a Sony a BDP-S1 jelzéssel látta el készülékét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A japán gyártó már a hónap első felében bejelentette a Blu-ray kiadványok tervezett árait. Igencsak bíztatóan hangzott, hogy a korábban bemutatott filmek a DVD 1997-es debütáló árán kerülnek forgalomba, és az újonnan megjelenő művek is átlagosan mindössze 15-20 százalékkal lesznek drágábbak ezeknél. Természetesen itthon némileg többet kell majd fizetnünk az akkor említett 17,95 és 23,45 dolláros díjnál, ám a jelek szerint nem kell egekbe szökő áraktól tartanunk, ami egy bemutatkozó szabvány esetében mindenképpen jó jel.

Némileg rosszabbul alakul majd a lejátszók ára, hiszen a januári CES 2006-on elhangzott számok kissé riasztóan hatottak. A Toshiba 500 és 800 dolláros HD DVD lejátszói ugyanis szinte eltörpülnek a Pio 1800 dolláros szörnyetege mellett - a bemutatkozáskor remélhetőleg nem lesz ekkora különbség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #82
    Na, az első PC-s Blu-ray író (Samsung) már áprilisban jön!
  • BiroAndras #81
    "majd ha akármelyik lcd monitor egy rendes CRT tv árába fog kerülni(~50)"

    17-est már most is kapsz ennyiért. Kicsit többért már 19-est is. Persze egy igazán jó 19-es már 100K körül van.
    Egyébként azt a CRT TV-t, ami 50K-be kerül én nem mondanám rendesnek.
  • dez #80
    Pontosítás: a LG.Philips Displays nevű leányvállalatnál(?) van csőd, ez CRT képcsöveket gyárt, amire a kereslet eléggé megcsappant.
  • dez #79
    Hoppá: Csőd az LG.Philipsnél
  • Hegyikecske #78
    majd ha akármelyik lcd monitor egy rendes CRT tv árába fog kerülni(~50), és ha az asztali dvd író a videóéba akkor majd elgondolkozom rajta. (megjegyzem asztali dvdírót már vettem)
    Jah és továbbra se tom h a HD-DVDvel mivan. Nekem nem kell ez az agyon másolásvédelmezett szar
  • BiroAndras #77
    "Tudom ,mindjárt jön dez és megmondja ,hogy "Igen te egy megalkuvó igénytelen vagy""

    Nem attól igénytelen valaki (pontosabban : kevésbbé igényes), hogy nincs pénze ilyen cuccosra, hanem attól, hogy ha nem is kellene neki olcsón se. És azt is hozzátenném, hogy ez sem feltétlen rossz dolog.
    Mint már mondtam, én azon háborodtam fel, hogy valaki azt mondta, hogy szerinte nem is lenne szabad ilyen technológiát kifejleszteni, mert a DVD is elég.
    Erre mondtam, hogy ha nem kell neki, ne vegyen, de ne szólja le azokat, akik igénylik a jobb minőséget.
  • dez #76
    Khm, mintha kevernél BiroAndrassal...

    De azért, aki azt hiszi, alig vehető észre különbség a sima és a HD között, az néz majd nagyokat. :)

    Ugyanakkor, nem egy olyan hiperdimenzionális dolog, hogy most minden hétköznapi, kevésbé technika-b**i ember is erre tegye félre az utolsó fillérjét. Ezért szerintem egy átmeneti idő után alaposan fognak esni az árak. (Gyorsabban, mint korábban a DVD esetén.)

    Butaság (vagy "figyelemfelverés") azt az 1800 dollárt úgy emlegetni, hogy "ennyi lesz egy BD lejátszó". Ez egy top-class cucc, az átlagosabb lejátszók már az elején is jóval olcsóbbak lesznek ennél.

    A HD-s LCD-TV-k árainak esése is várható. Most volt erről itt is hír, hogy pl. az Albacomp is fog gyártani, jóval olcsóbban, mint az ismertebb külföldi márkák. (Ettől még nem biztos, hogy rosszabb lesz, mert a panelt ők is külföldi gyártótól szerzik be, és hacsak nem valami elfekvő készletet vásárolnak fel, ilyen méretben már csak elég jók vannak.)

    Nem kell ijedezni, hogy mi kimaradunk ebből, miközben majd' mindenkinek ilyen lesz, mert csak akkor lesz majd' mindenkinek, ha elég olcsó lesz (épp azért lesz majd' mindenkinek :) ). Addig meg igen, azoknak lesz, akiknek mélyebb a zsebe a szokásosnál. De hát így szokott lenni.

    Ja, egyébként attól, hogy te írót is meg lejátszót is csak most vettél, mások ezeket is jóval előbb vettek. Akkor ők burzsuj g*cik? Vagy van pl. munkahelyük...?
  • Neurotoxin #75
    Te miről beszélsz?Milyen elvalut? Hol élsz?És akkor mi van? Nem mindenki burzsuj g*ci(bocs a kifejezésért), hogy 1800 vagy mittudomén mennyi dollárért vegyen lejátszót. Olcsóbb lesz.pfff. Itthon drágább lesz.

    Most vettem pl 1 hónapja az MMben egy "ratyi" E:MAX DVD lejátszót 13k-ért. Lejátszik mindent, XviD, DivX+felirat..ez már manapság nem újdonság. DVD íróm is csak kb egy hete van...És na és?szar, igénytelen ember vagyok?

    Tudom ,mindjárt jön dez és megmondja ,hogy "Igen te egy megalkuvó igénytelen vagy" Persze ezt úgy teszi ,hogy közben ő megtudja venni akár 2 kilóért a legdúrvább projektort, jah és mi több HDTVvel is rendelekzik ,de min 100cmessel.LOL

    Ha a bluerayt akarom élvezni ,akkor mindenképpen kell vennem egy HDTVt is ,ami megint csak nem két fillér.kösz.Majd egyszer.
  • Szefmester #74
    vélhetőleg az írók ára is hasonló lesz... mivel mire azok jönnek addigra a mezei olvasók elterjednek, nézd meg mi volt a DVD-nél. Ugyanazt fogod most is tapasztalni, az pedig hogy a Pio 1800ért akarja vesztegetni az az ő baja....egy régebbi SG cikkban szerepeltek a tervezett árak és nem voltak ennyire horribilisek, ez csak a csúcsár... ennél csak olcsóbban lesznek kaphatóak....
  • Hegyikecske #73
    hát a hd-dvdvel mi lesz? kell a halálnak blu-ray, azonkívűl ez még csak a lejátszó ami ilyen csillagászati összegbe kerül, mi lesz akkor a felvevő ára? Vagy egy szgépes írónak... sajnos a hd-dvdről mostanába nem hallok, ez nagyon nemjó jel :((( Ja és hiába kerül ien sokba ha nincs megfelelő tvd, kábeled meg ien kellékeid nem lesz jobb a hatás egy sima dvd minőségnél, sőtt...