Hunter

Nem tesz józan­ná az energia­ital

Manapság népszerű az alkoholt különböző energiaitalokkal keverve fogyasztani. Az így kapott elegynek köszönhetően az italozók kevésbé érzik az alkohol hatását, azaz jóval józanabbak maradnak, egy új tanulmány szerint azonban mindez csupán illúzió.

Az energiaitalok az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak, főként a fiatalok körében. A brazil Sao Paulo Szövetségi Egyetem kutatása szerint sokan ezekkel az energiaitalokkal próbálják ellensúlyozni az alkohol bódító hatását, ami az érzetet tekintve többnyire meg is valósul. Az egyetemen elvégzett tesztek szerint azonban az energiaitallal vegyített alkoholt fogyasztók ugyanolyan rosszul teljesítettek a koordinációs és vizuális gyakorlatokon, mint akik kizárólag alkoholt fogyasztottak. A különbség csupán az volt, hogy az energiaitallal felturbózottak úgy érezték, hogy érzékszerveik és képességeik tökéletesen működnek.

Az energiaitalok jellemzően szénhidrátokat, B-vitamint, koffeint, és taurint tartalmaznak - utóbbi egy aminosav származék, ami sok állat izmaiban és más szöveteiben lelhető fel. Egyes kutatók szerint a természetes úton előállított taurin képes lehet az alkohol idegrendszerre gyakorolt hatásainak enyhítésére, ezt azonban csak az állatkísérleteknél tudták kimutatni, emberek esetében még nem.

Ennek szerettek volna utánajárni a brazil kutatók, akik elkezdték tanulmányozni az energiaitalokkal kevert alkoholos italok hatásait. Ehhez 26, a húszas éveiben járó férfi jelentkezőt gyűjtöttek össze, majd három tesztet végeztek el segítségükkel. Az első esetben az alanyok tisztán fogyasztották el a megfelelő alkoholmennyiséget, a következő teszten energiaitallal keverték, majd végül csak energiaitalt kaptak. A kutatók megállapították, hogy mindkét csoport úgy érezte, jobb a mozgáskoordinációja ha az energiaitallal keverve fogyasztja az alkoholt, mint magában.

Ez főként azért aggasztó, mert az emberek hajlamosak túlbecsülni képességeiket és így magukra és másokra is veszélyesek. Lucia Souza-Formigoni, a tanulmány vezetője arra szeretné kutatásával felhívni a figyelmet, hogy a keverék hatása téves képet ad, fogyasztói jobban és jobbnak érzik magukat, mint amire érzékszerveik feljogosítanák, így különösen veszélyes ha volán mögé ülnek, vagy egyszerűen nem észlelik az italozás határát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #72
    Oké, persze. De én meg azt próbáltam közölni, hogy az első kategóriába tartozó 'eredmények' is korlátosak. (És amúgy több a zaj, mint a jel. :))
  • Ma2ska #71
    A hallucinogén szereket használták, ill. használják vallási, törzsi ritusoknál, de egyszerüen bóditószernek is, a két dolgot nyilván nem lehet összekeverni, a szer egyik esetben eszköz, másik esetben cél ill. magán tul nem mutat az alkalmazása. Igy értettem.
  • dez #70
    Hát, inkább az alkalmazott módszer/dolog függ az elérni kívánt hatástól.
  • Ma2ska #69
    Na igen mint mondtam minden az alkalmazás módjától és az elérni kivánt hatástól függ.
  • dez #68
    "A végeredmény ugyanaz" - Ez nagyon is félreérthető... Vannak hasonlóságok, az igaz, de vannak különbségek is, hiba azt hinni, hogy a kettő már szinte ugyanaz. És sajnos bárhogy alkalmazod a füvet, nem tudsz mindent elérni, amit (profin végzett) meditációval.

    Az egyik nagy különbség, hogy a szerekkel nagyjából azonnali, de időleges, részleges, és korlátozott hatást lehet elérni (egy bizonyos szinten nem jutsz túl, sőt ott le is ragadsz), a meditációval jóval hosszabb idő alatt, de folytonos fejlődést. (Itt hatékonysági problémák léphetnek fel technikától függően.) Nem beszélve arról, hogy az elsőnél függővé válsz egy anyagtól (ráadásul az egyre kevésbé váltja ki a várt hatást), a másodiknál éppenhogy egyre függetlenebbé válsz.
  • Ma2ska #67
    Ha ez jött le volna a mondókámból, akkor itt félreértés van. Ill. némi magyarázatot kellett volna füznöm hozzá de azt hittem érthető. Na mindegy. Ami közös a szakrális technikákban és a tudatmódositó szerekben hogy egy másik tudatszintre visznek, ha igy megfelelel, és használják eszközként ehhez. Mindig az számit , hogyan alkalmazzuk, és mit akarunk elérni általa, már ha el akarunk valamit érni egyáltalán.
  • dez #66
    Több tévedést is írtál. A sámánok nem a füvet használták. A fű hatása nem feltétlenül kitágult világosabb tudat. Inkább az asszociációs készséget turbózza fel, de amit így kitalálunk, nem feltétlenül igaz - de akkor, és akár még jó ideig ezt nem látjuk világosan. Mind a füvezők, mind a nem-füvezők között vannak beszűkültek és nyitottak. A fű jó esetben nyitottabbá tesz az átlagnál, de egy bizonyos határon nem jut túl. Így egy nem-füvező adott esetben lehet még sokkal tágabb tudatú. A füvezés és meditáció végeredménye nem ugyanaz. Persze az alkoholizálás sem jobb (én pl. egyátalán nem iszom).
  • Ma2ska #65
    Mindig jól szórakozok mikor tisztes alkoholisták, könnyü drog ellenes tüntetésekre bármikor aktivizálható szent meggyőződéssel vonulnak. Valóban a szorgos hangya, profittermelő, és fogyasztó emberke az ideál,a "rendes dolgos ember" ezt sulykolják mindenütt, ez a mult század közepén a tuományokba is bekerült, amikor a pl normálisnak csak a szexualitásnak a szaporodásra irányuló részét fogadták el, minden más a perverzió kategóriába tartozott. Mivel fogyasztó csak abbólkeletkezik ugye, az örömszerzés meg valami járulékos , lényegtelen dolog.
  • Ma2ska #64
    A fü általad emlitett hatása valóban létezik, egyes kulturákban, természeti népeknél gyakran használták, sámánok tudattágitó hatását " szellemvilággal való kapcsolat" felvételére stb stb. A függőség itt valóban inkább pszichológiai, egy kitágult világosabb tudat élménye nem mindennapi dolog, főleg ma, ahol erösen beszükitik. És ezáltal valóban az eddig megszokott dolgok helyett mást csinálsz. A hatás hasonló mintha valamiféle szakrális technikáthasználsz, jógázol meditálsz stb. A végeredmény ugyanaz. A társadalmi megitélés szintén, hülye, drogos stb. Mivel ma normálisnak az van elismerve, aki szuperalkalmazkodó, a többség véleményét szajkózó, a tömegböl semmilyen irányban ki nem lógó életmódot folytat. Ilyenre ebben a fórumban is láttunk példát. A fü helyett inkább mégis a jógát ajánlom, mint tudattágitó eszközt.
    Az alkoholfogyasztásban én megálltam a mértékkel sörözgetés, borozgatás, közben beszélgetés, társasági élményénél /un szociális ivás, milyen hülye kifejezés/, voltam már párszor totál részeg, de az egyáltalán nem jó érzés semmilyen szempontbol.
  • dez #63
    Bizonyos drogokat egyenesen a gyógyszergyártók kisérleteztek ki, de a leírt okból kifolyólag nem vezethették be. Sőt, egyes drogok minősége (tisztaság, tablettaforma, stb.) olyan jó, mintha komoly gyógyszergyárban gyártották volna... Illetve pl. az amfetamint amcsi katonáknak legálisan adják (ha beleegyezik).