72
  • dez
    #72
    Oké, persze. De én meg azt próbáltam közölni, hogy az első kategóriába tartozó 'eredmények' is korlátosak. (És amúgy több a zaj, mint a jel. :))
  • Ma2ska
    #71
    A hallucinogén szereket használták, ill. használják vallási, törzsi ritusoknál, de egyszerüen bóditószernek is, a két dolgot nyilván nem lehet összekeverni, a szer egyik esetben eszköz, másik esetben cél ill. magán tul nem mutat az alkalmazása. Igy értettem.
  • dez
    #70
    Hát, inkább az alkalmazott módszer/dolog függ az elérni kívánt hatástól.
  • Ma2ska
    #69
    Na igen mint mondtam minden az alkalmazás módjától és az elérni kivánt hatástól függ.
  • dez
    #68
    "A végeredmény ugyanaz" - Ez nagyon is félreérthető... Vannak hasonlóságok, az igaz, de vannak különbségek is, hiba azt hinni, hogy a kettő már szinte ugyanaz. És sajnos bárhogy alkalmazod a füvet, nem tudsz mindent elérni, amit (profin végzett) meditációval.

    Az egyik nagy különbség, hogy a szerekkel nagyjából azonnali, de időleges, részleges, és korlátozott hatást lehet elérni (egy bizonyos szinten nem jutsz túl, sőt ott le is ragadsz), a meditációval jóval hosszabb idő alatt, de folytonos fejlődést. (Itt hatékonysági problémák léphetnek fel technikától függően.) Nem beszélve arról, hogy az elsőnél függővé válsz egy anyagtól (ráadásul az egyre kevésbé váltja ki a várt hatást), a másodiknál éppenhogy egyre függetlenebbé válsz.
  • Ma2ska
    #67
    Ha ez jött le volna a mondókámból, akkor itt félreértés van. Ill. némi magyarázatot kellett volna füznöm hozzá de azt hittem érthető. Na mindegy. Ami közös a szakrális technikákban és a tudatmódositó szerekben hogy egy másik tudatszintre visznek, ha igy megfelelel, és használják eszközként ehhez. Mindig az számit , hogyan alkalmazzuk, és mit akarunk elérni általa, már ha el akarunk valamit érni egyáltalán.
  • dez
    #66
    Több tévedést is írtál. A sámánok nem a füvet használták. A fű hatása nem feltétlenül kitágult világosabb tudat. Inkább az asszociációs készséget turbózza fel, de amit így kitalálunk, nem feltétlenül igaz - de akkor, és akár még jó ideig ezt nem látjuk világosan. Mind a füvezők, mind a nem-füvezők között vannak beszűkültek és nyitottak. A fű jó esetben nyitottabbá tesz az átlagnál, de egy bizonyos határon nem jut túl. Így egy nem-füvező adott esetben lehet még sokkal tágabb tudatú. A füvezés és meditáció végeredménye nem ugyanaz. Persze az alkoholizálás sem jobb (én pl. egyátalán nem iszom).
  • Ma2ska
    #65
    Mindig jól szórakozok mikor tisztes alkoholisták, könnyü drog ellenes tüntetésekre bármikor aktivizálható szent meggyőződéssel vonulnak. Valóban a szorgos hangya, profittermelő, és fogyasztó emberke az ideál,a "rendes dolgos ember" ezt sulykolják mindenütt, ez a mult század közepén a tuományokba is bekerült, amikor a pl normálisnak csak a szexualitásnak a szaporodásra irányuló részét fogadták el, minden más a perverzió kategóriába tartozott. Mivel fogyasztó csak abbólkeletkezik ugye, az örömszerzés meg valami járulékos , lényegtelen dolog.
  • Ma2ska
    #64
    A fü általad emlitett hatása valóban létezik, egyes kulturákban, természeti népeknél gyakran használták, sámánok tudattágitó hatását " szellemvilággal való kapcsolat" felvételére stb stb. A függőség itt valóban inkább pszichológiai, egy kitágult világosabb tudat élménye nem mindennapi dolog, főleg ma, ahol erösen beszükitik. És ezáltal valóban az eddig megszokott dolgok helyett mást csinálsz. A hatás hasonló mintha valamiféle szakrális technikáthasználsz, jógázol meditálsz stb. A végeredmény ugyanaz. A társadalmi megitélés szintén, hülye, drogos stb. Mivel ma normálisnak az van elismerve, aki szuperalkalmazkodó, a többség véleményét szajkózó, a tömegböl semmilyen irányban ki nem lógó életmódot folytat. Ilyenre ebben a fórumban is láttunk példát. A fü helyett inkább mégis a jógát ajánlom, mint tudattágitó eszközt.
    Az alkoholfogyasztásban én megálltam a mértékkel sörözgetés, borozgatás, közben beszélgetés, társasági élményénél /un szociális ivás, milyen hülye kifejezés/, voltam már párszor totál részeg, de az egyáltalán nem jó érzés semmilyen szempontbol.
  • dez
    #63
    Bizonyos drogokat egyenesen a gyógyszergyártók kisérleteztek ki, de a leírt okból kifolyólag nem vezethették be. Sőt, egyes drogok minősége (tisztaság, tablettaforma, stb.) olyan jó, mintha komoly gyógyszergyárban gyártották volna... Illetve pl. az amfetamint amcsi katonáknak legálisan adják (ha beleegyezik).
  • dez
    #62
    Bizonyos drogok valóban kizökkentik a személyt a szokásos gondolkodási sémáiból. Bár sokszor egyszerűen csak egy másik vágányra teszi, ami nem feltétlenül jó irányba visz.
  • BiroAndras
    #61
    "Hidd már el, hogy ez a fő oka amiért betiltották. Nem lehetne olyan jól "rabszolgának használni a tömegeket.""

    Sezrintem drog a legjobb eszköz a rabszolgasághoz. Aki függő, az mindent megtesz a következő adagért, és közben nincs ideje gondolkodni, mert vagy ki van ütve, vagy az elvonási tünetektől szenved. Persze ez inkább a kemény drogokra vonatkozik, de nem vagyok benne biztos, hogy olyan éles határ van a kettő közt.
  • BiroAndras
    #60
    Ez alapján azért tiltották be a drogokat, mert sokan gyógyszerként adták el, és a mellékhatások elég durvák voltak.
  • BiroAndras
    #59
    Van egy jó részletes cikk a drogok amerikai történelméről:
    http://www.druglibrary.org/Schaffer/LIBRARY/studies/vlr/vlrtoc.htm
  • BiroAndras
    #58
    "A fű kiszakít a mindennapi taposómalomból és elkezdesz gondolkodni."

    Azért az is gáz, ha valakinek a gondolkodáshoz ez kell.
    Egyébként én úgy tudom, hogy épp ellenkezőleg hatnak a drogok (persze én nem vagyok szakértő).
  • panther112
    #57
    Szerintem kicsit túlértékeled a fű társadalmmódosító hatásait, semmivel sem szakít ki jobban, mint az ital, vagy bármilyen másik drog. Amúgy az illegális drogok (1-2 kivétellel) azért vannka betiltva, mert nincs fogyasztási tradíciójuk. Pl. arab országokban simán szívhatsz füvet, de enm ihatsz, mégse mondanám, hogy az arabok nem fanatikusok. Elég sok drogot próbáltam, egyikre se szoktam rá semmilyen szinten, és a fű semmiben nem emelkedik ki ilyen szempontból. Talán akkor már inkább a szipu, az tényleg valami nagyon más világot mutat meg- csak sajnos rettentően egészségtelen.
  • dez
    #56
    A fű sem gyógyír mindenre. Főleg hogy a füvező számára kibogózhatatlanul keveredik a realitás kicsivel(!) nagyobb darabja a fantáziával. Magyarán nem egészen úgy vannak a dolgok, ahogy befüvezve látod.
  • Zocsi
    #55
    Pezsgő-bomba rulz!!
  • CzGobe
    #54
    Én eddig úgy tudtam, h azért iszok energiaitalt, hogy hamarabb és jobban beüssön. A VBK-sok sem csak az íze kedvéért isznak olyat. A kóla és az energiaital mind gyorsítja az alkohol felszívódását, nem még hogy 'kevésbé érezzék az ital hatását.'
  • CsőKujts
    #53
    Piával semmikép. Fűvel már annál inkább. Hidd már el, hogy ez a fő oka amiért betiltották. Nem lehetne olyan jól "rabszolgának használni a tömegeket. És ne legyél olyan ego:) hogy folyton magadra gondolsz. Tömegekről beszéltem végig.
  • Faki
    #52
    Ja az legjobb amikor a depis füvezik, akkor aztán történnek fura dolgok... ehh.
  • NzzN
    #51
    Én értem amit mondasz, de engem az ilyen barátokközt és rokonai nem tudott soha meghatni, talán mert nem bírom magam rávenni, hogy nézzem. Amit a kihasználásról mondasz azzal egyetértek, de nekem ehhez változatlanul nem kellett fű, hogy rájöjjek mindezekre. Aki egy kicsit is figyel a dolgokra az nem bambán teszvesz egész nap és nézi amit elé raknak, persze sajnos sok ilyen ember van. De nem hiszem, hogy csak fűvel, meg piával lehet kizökkenteni a népet ebből az állapotból..
  • zsoltrex
    #50
    Ezek után nem lennék biztos, h segít az önkritikában. (drogot is beleértve) Ha vki le akar szokni a drogról, de csak szöveg szinten, vagy éppen mellé áll, azért van, mert nincs elég önuralma, akaratereje a lemondáshoz, vagy még nem látta be, hogy mekkora barom,állat tud lenni ilyenkor, vagy utánna. Mi lesz, ha nem lesz pénz drogot venni??? Jo lenne, ha az embereket az útról (nyáj, bárány) beterelnék egy nagy utasszállítóba és börtönlátogatásra vinnék?
  • zsoltrex
    #49
    Inni...? Jó móka? Szerintem egy nagy hülyeség. Mostanában eléggé megfordult az evolució. Ma hajnalba mentem haza és egy kicsipet csinibaba totál volt, a földön vánszorgott. Ennek láttán undor fog el és sok kérdés tódul az agyamba, mint az alkohol, csak valamivel okosabb kovetkeztetésre jutok. Az alkolhol arra jo, hogy takarjuk hiányosságainkat. Bulizni józan ésszel is lehet.
  • CsőKujts
    #48
    A füvet is nyugodtan ide sorolhatod, ugyanis az elvonási tüneteid igaz, hogy hamar megszűnnek de az esetek 90% százalékában az emberek egyszerűen nem akarnak leállni a fűről. Ilyen szinten pedig a marijuana is drog. Mivel nyugtató hatása van ezt a megnyugvást amint kitisztulsz "visszafizeted". Ingerlékenyebb és idegesebb leszel másnap egész addig amíg el nem szívod az aznapi első szál füves cigidet. Csak mértékkel tolerálom a füvet mert úgy viszont nagyon pozitív hatása van és igenis mélyebben elgondolkodsz a saját tetteiden. Végülis az önkritikát azt nagyon magas szinten fejleszti.
  • CsőKujts
    #47
    A birka szó alatt leginkább a kihasználást értem. Amerikában kezdték a betiltását ugyebár. Amerikában rengeteget dolgoznak az átlagemberek. Amúgy te nem tudom mennyi adót fizetsz de biztos vagyok benne, hogy téged is kihasználnak. Nem szeretem a Franciákat, de megmondom őszintén nagyon szimpatikus ami most ott történik. Sirak sory nemtom hogy írják, már be is nyújtott valami módosítást és tudod miért? Mert az irodaablakából látja ahogy a feldühödött tömeg rugdalja a kerítést. Itt is ezt kellett volna csak már sokkal régebben. Sajnos birkák vagyunk dolgozunk és arra megyünk amerre terelnek közben a munkánkból olyan emberek gazdagodnak meg akikről fogalmunk sincs kicsodák.

    Vegyük csak a tv-t. Már a barátokköztben is észreveszem, hogy elkezdték a "hülyítést". Ez kőkemény pszichológia és ahogy elnézem tökéletesen működik. A lényeg, hogy dolgozz és kussolj. Munka után irány haza a tv elé ott majd jól meggyőznek, hogy jól csinálod amit csinálsz. Azt másnap irány dolgozmi a nagyoknak. Na ez a birkaság.
    Erre parázik rá egy-két ember amikor elszívja a füvet mert az ugyanis kiszakít ebből a taposómalomból és felülértékelteti veled a saját helyzeted. Persze nem mindenki ilyen de az egyszerű emberek hidd el, hogy igen.
  • qwas
    #46
    "Nem az a drog ami jól esik, hanem amire rá tud szokni a szervezeted és a hiánya miatt elvonási tüneteid lehetnek."

    Pl: a levegő. Ha azt megvonják elég hama mutatkoznak a jelek. Ezt nem tudtam kihagyni.
  • NzzN
    #45
    Nekem nem kell fű, hogy ne legyek birka, de ha egyeseknek igen... az szomorú.
  • Lazarus
    #44
    Nem az a drog ami jól esik, hanem amire rá tud szokni a szervezeted és a hiánya miatt elvonási tüneteid lehetnek. Ilyen a nikotin, a kofein, alkohol stb. A csoki max "lelki függőséget" okozhat :P
  • Easy Rider
    #43
    A csoki is drog, a cigi is, minden bármi más amit beviszel a szervezetedbe és neked jólesik.
  • sylas
    #42
    én ismerek olyan srácot aki semmit nem ivott(evett) :) és mintha mondom piázott vagy szívott és teljesen úgy tűnt mintha a gátlások feloldódtak volna és közben nem
    olyan stifler style
    hétköznapokon is teljesen "hülye"
    alapból olyan mint más piál stb.
    ő neki nem kell buliban "hangulatfokozó"(attól függ milyen hangulat :)
  • CsőKujts
    #41
    Hidd el ha józanul ülnétek le dumálni ugyanolyan felejthetetlen hangulata lenne. Csak esetleg még le se ültetek annyian egyszerre józanul beszélgetni. Bebaszáson kívül pedig még rengeteg dolog van amivel pihenni és kikapcsolódni lehet. :)
  • CsőKujts
    #40
    Tévedés, az alkohol nehéz drog. Ugyanúgy mint a kokain és a heroin.
  • smv
    #39
    Úgy szerintem semmi értleme nem lenne, ha egyáltalán nem ízlene, és ez érvényes a fiatalokra is.

    Nem mellesleg viszont szerintem megérthető a másképp akaro látni a világot felfogás is. Túlhajszoltak a felnőttekhez képest a diákok is, így néha rájuk is rájukjön, hogy most pihenni akarnak kicsit, kikapcsolni, és éjólesne bebaszni. Ilyenkor természetesen vedelés lesz a dologból, ámde nem feltétlenül, hiszen mi is rentgetegszer ülünk össze a haverokkal pár sör mellé dumálni egy kicsit, és ezeknek a beszélgetéseknek felejthetetlen hangulata van.
  • CsőKujts
    #38
    A fűnek mindig jó hangulata van. Esetleg neked nincs. :)
  • CsőKujts
    #37
    De az igazi dolog amiért a füvet elkezdték betiltani az igazából a tudattágító hatása. Így nem lehetne annyira birkaként kezelni a tömegeket mint ahogy most teszik...
  • CsőKujts
    #36
    Úristen ez nagyon szánalmas.. Neked aztán rendesen legyalulták az agyadat a médiával barátom.
    A fű rávilágít a belső énedre, gondolom kipróbáltad és halálparát kaptál mert amit láttál attól rosszul lettél és megijedtél. Tudod akinek minden rendben van belül az nem ezt érzi a marijuanától... A fű kiszakít a mindennapi taposómalomból és elkezdesz gondolkodni. Néhányan ezért ilyednek meg tőle. Kapatósan csajozni persze nagyon jó dolog de ez inkább fiatalokra jellemző. Majd eljön az idő amikor már nem annyira fog érdekelni ez a dolog. Ha pedig ti csak kapatósan tudtok jókat beszélgetni az azt bizonyítja, hogy jónéhány gát feloldódik az alkoholtól. Ergo, nem jó társaságban vagy illetve tele vagy lelki problémákkal. Lehet nagyon jól esik amikor az alkohollal ezt leküzdöd, de másnap megint visszatér a beteg éned és legbelül szégyelni fogod magad.

    Persze mindkét dolog rendkívül ártalmas ha nem tud az ember mértéket tartani belőle. Hozzáteszem ez a füveseknél és az alkoholistáknál is kb. 90% Az alkohol azért káros mert roncsolja majdnem az összes létfontosságú belső szervedet és az agyadat. A fű pedig azért mert egész egyszerűen lusta leszel tőle és nem akarsz semmit csinálni max játszani vagy haverokkal henyélni bambulni a tévét stb.. Döntsd el te, hogy melyik a károsabb.
  • Ombika
    #35
    Nincs is jobb a JimBEAM + Red Bull-nal!!!
  • roliika
    #34
    Jóccakát nektek! :-)
  • Cleawer
    #33
    Én vmit azért iszom ,mert finom.Pl az előttem szóló is elmíttette az Aszút! na aaaz... amikor megkérdik hogy milyen pálinka ez akkor szagolgatom ,és megkóstolom ,öblögetem.Az tény hogy szétkaparja az orcám ,de érzem az ízét(amelyik igazi)

    Energia lötyit meg azért is lehet hozzá inni hogy a) ne legyél fáradt,többet ugrálj
    b) hajnalban haza is juss egy hosszabb nap után