Specker Balázs

Lopással vádolják a Skype-ot

A p2p szakértő StreamCast Network azzal vádolja a Skype-ot és a Kazaat, hogy jogtalanul használják szoftvereikben technológiáját. A Skype tulajdonosát, az eBayt nem érte vád.

Az alperesek között találjuk a Skype-ot alapító Niklas Zennstormot és Janus Friist is, aki mellesleg a Kazaa fájlcserélő szoftver fejlesztésén is munkálkodott. A vád szerint a fájlcserélő cég megsértette a StreamCast kizárólagos jogait a Kazaa alapját képező FastTrack háttértechnológiához, amikor eladta azt egy fiktív vállalatnak - írja az InformationWeek. A keresetben az is szerepel, hogy Zennstrom és Friis titokban adta el a FastTracket, semmibe véve a Streamcast szerződésbe foglalt jogát egy ilyen jellegű megállapodás megakadályozására.

A vádlottakat még azzal is gyanúsítják, hogy bezárták a Streamcast Morpheus hálózatát és átirányították felhasználóikat a Kazaahoz. A felperes szerint a Skype jelenleg is jogtalanul használja a FastTracket hívásai közvetítéséhez. "Benyújtott keresetünkben a RICOA-ra (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act - zsarolással befolyásolt és korrupt szervezetekre vonatkozó rendelet) hivatkozva fogalmaztuk meg követeléseinket. Kíméletlen pert kívánunk folytatni. Jelenleg nincs több hozzáfűznivalóm" - fogalmazott James Baker a felperest képviselő vezetőügyvéd a ZDNet oldalán.

Mivel a teljes vádirat nem érhető el a bíróság weboldalán, egyelőre csak annyi biztos, hogy a Skype és a Kazaa első- illetve negyedrendű vádlottként szerepel az ügyben. Egyik cég képviselőjét sem nyilatkozott az ügyben, csupán annyit lehet tudni, hogy Skype tulajdonosát, az eBayt nem érte vád. Baker azt is elmondta, hogy az ügyben az MGM kontra Grokster perben nevet szerzett Steven V. Wilson bíró jár majd el. A vádlottak padján többek között olyan cégek és magánszemélyek szerepelnek még, mint a Joltid Ou Blastoise és vállalata, a Bluemoon, az LA Galiote, az Indigo Investment, a Brilliant Digital Entertainment, a Sharman Networks és Kevin Bermeister az Altnet vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magnetic #1
    "A p2p szakértő StreamCast Network azzal vádolja a Skype-ot és a Kazaa-t, hogy jogtalanul használják szoftvereikben technológiáját."

    A mondat vége kicsit kacifántos, de érthető