SG.hu

RFID-vel azonosított vérkonzervek

Mostantól egy német klinikán a vérkonzerveket RFID-csipekkel szerelik fel annak érdekében, hogy a páciensek biztosan a megfelelő vértermékeket kapják.

A saarbrückeni klinikán 2005 nyarán vezettek be - a németországi kórházak között elsőnek -egy RFID-alapú rendszert a páciensek azonosítására: felvételkor egy RFID-csipet tartalmazó karkötőt adnak nekik. A kiterjesztés alapján a nekik szánt vérkészítmények is RFID-et kapnak. A benne tárolt szám megegyezik egy adatmondatnak a számával, amely egy védett adatbázisban a véradomány eredetét, a felhasználás célját és a cél-páciens személyi és gyógyszerezési adatait tartalmazza.


Amikor a nővér a vértasakot a páciens ágyához hozza, mind a páciens karszalagjában, mind a tasakon lévő RFID tartalmát kiolvassa a nála lévő PDA-val. A vér csak akkor adható be, ha a két szám egyezik, így garantálható, hogy a páciens a neki való vérfajtát és -mennyiséget kapja. A beadás adata rögtön bekerül a páciens adatrekordjába és a klinikai folyamatba is. Az RFID-projekt résztvevői a fővállalkozó Siemens mellett az Intel, a Fujitsu Siemens, az RpDoc Solutions és az IMP Computersysteme AG. Az RFID-megoldás számítástechnikai eszközei közé tartoznak Fujitsu Siemens gyártmányú notebookok (amelyek hozzáférnek a klinika páciensinformáció-rendszeréhez) és Pocket Loox típusú PDA-k, valamint Intel-mobiltechnológiájú Stylistic tablet-PC-k.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)