Berta Sándor

Rádiótechnikával védik a gyógyszereket

A gyógyszerhamisítások egyre nagyobb károkat okoznak világszerte. Mivel a hamis tablettákból bőven jut az online piacokra is, számos gyógyszergyártó cég válaszlépésre szánta el magát.

A Pfizer gyógyszergyártó konszern december 15. óta minden, az Egyesült Államokba irányuló potencianövelő terméke csomagolását egy egyedi RFID azonosítóchippel látja el. A cég közleménye szerint ezáltal a gyógyszerészek, de akár az átlag felhasználók számára is jól megkülönböztethetőek lesznek az eredeti és a hamis termékek. A gyógyszerek csomagolásán lévő azonosítóchip egy egyedi kódot tartalmaz, amiből pontosan kiderül, hogy a terméket hol és mikor készítették. A kék színű tabletta a leggyakrabban hamisított gyógyszerek közé tartozik, tavaly világszerte ötmillió hamis terméket foglaltak le belőle a hatóságok.

Bár ez a megoldás ötmillió dollárjába került a Pfizernek, a vállalat szóvivője szerint még mindig megtérül a befektetett összeg, mivel az évente lefoglalt hamis értéke megközelíti a tízmillió dollárt. A megoldás hátránya, hogy minden egyes gyógyszertárnak be kell szereznie egy leolvasó készüléket, ami több száz dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)