Gyurkity Péter

Növekvő kritika az új másolásvédelmek miatt

Még meg sem jelentek a következő generációs optikai tárolókra szánt nagy felbontású tartalmak, a tervezett másolásvédelmi eljárás, illetve annak követelményei miatt egyre nagyobb az elégedetlenkedők aránya.

A napokban már beszámoltunk arról, hogy a HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) technológia támogatói - elsősorban a kiadók és filmstúdiók - igyekeznek rábírni a gyártókat az eljárás alkalmazására. Ez nem kevesebbet jelentene a vásárlók számára, hogy be kell szerezniük az ezzel kompatibilis meghajtókat és kijelzőket, személyi számítógép esetén grafikus kártyát és monitort. Ennek elmulasztása esetén gyakorlatilag le kell mondanunk a nagy felbontás minőségéről, és a DVD-nél alig jobb felbontásban leszünk kénytelenek élvezni a filmeket.

A HDCP esetén a tartalmakat bármely készüléken megtekinthetjük, ám csakis a technológiát teljes mértékben támogatókon lesz megfelelő a minőség. Minden egyéb megoldás - analóg csatlakozó, vagy a HDCP támogatás hiánya - esetén az eredeti felbontáshoz képest jócskán rosszabb minőségben lesz részünk, ami értéktelenné teszi a HD jelzést. A számítógépes felállásoknál ez annyit tesz, hogy a hagyományos VGA helyett mindenképpen az újabb DVI - netán az érkező HDMI - csatlakozóval ellátott grafikus kártyákat és monitorokat kell alkalmaznunk, és meg kell győződnünk arról, hogy a csatlakozó mellett a technológia támogatása is jelen van-e.

A problémát az jelenti, hogy a jelenleg kapható eszközök - kijelzők, grafikus kártyák - nem tesznek ennek eleget, még akkor sem, ha egyes esetekben gyártóik ezt állítják. Éppen ez a helyzet állt elő ugyanis a grafikus kártyáknál, ahol az Nvidia állítása szerint már a GeForce 5700, az ATI vonalán pedig még korábban megjelent a technológia támogatása, pontosabban felkészítették a kártyákat erre. Ez azonban egyáltalán nem jelenti, hogy nyugodtan hátradőlhetünk a fotelben: hiába írják ugyanis rá a dobozra, hiába áll feketén-fehéren a specifikációban, hogy az adott termék támogatja a HDCP-t, ha a gyártó nem engedélyezte azt külön. A legtöbb esetben ez elmaradt, és napjainkban mindössze néhány GeForce 6200 és 6600 kártya támogatja valóban a technológiát, amelyek többnyire Sony Média Center PC-kben kaptak helyet.

"Ez egy igen kényes ügy, amely rendkívül megtévesztő lesz a vásárlók, és legalább ilyen ijesztő a PC-gyártók számára" - jelentette ki a Cnetnek Richard Doherty, az Envisioneering Group elemzője. Godfrey Cheng, az ATI marketing részlegének igazgatója igyekezett leszögezni, hogy mindent megtesznek a félreértések elkerülése végett, de továbbra is a grafikus kártya gyártókra bízzák a döntést - az egyes kártyák készítői dönthetnek a technológia támogatása, vagy ennek elhagyása mellett. Természetesen nem lesz kötelező a másolásvédelem alkalmazása a forgalomba kerülő korongokon, ám kétségtelen, hogy a kiadók többsége élni fog a lehetőséggel.

Néhányan egyenesen a "Nagy Átverésként" jellemzik az ügyet, és valljuk be, ezúttal nem túloznak. A PC-s monitoroknál szintén figyelnünk kell majd a támogatásra, mivel a technológia a csatoló másik végén lévő berendezésnél is érzékeli ennek hiányát. Itt jóval egyszerűbb, és egyben kiábrándítóbb a helyzet: a FiringSquad értesülése szerint a piacon mindössze 10, azaz tíz ilyen termék létezik, ám érdekes módon gyártóik a legtöbb esetben nem reklámozzák termékeik ezen részletét. Ez azért érdekes, hiszen már úton-útfélen emlegetik a "Vistára kész" monitorokat, miközben erről az apróságról elfeledkeznek. Mindez egyébként azt jelenti, hogy aki teljes minőségében szeretné majd élvezni a nagy felbontású tartalmakat, az - a meglévő 10 típus kivételével - dobhatja ki jelenlegi monitorát.

A világhálón már most megkezdődött a találgatás: vajon hogyan alakul majd a másolásvédelem kérdése, hajlandók lesznek-e a kiadók engedni a várható felzúdulás miatt, vagy ellenkezőleg, ragaszkodnak az új technológiák bevezetéséhez? A támogatók egyelőre igen eltökéltnek tűnnek: véleményük szerint erre mindenképpen szükség van, hogy megőrizzék a legális nagy felbontású tartalmak értékét. Emellett a hosszú távra történő berendezkedést említik: a HDCP ma még kevéssé elterjedt, ám az elkövetkező 15 évben a másolásvédelem megújulását jelenti majd. Kérdés, hogy mit szólnak majd ehhez azok, akik jó ideje meglévő, vagy nemrég vásárolt méregdrága készülékeiket kénytelenek lecserélni emiatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BiroAndras #116
  "Véleményem szerint egyszerűen nem éri meg a befektetés a 17-19' méreteknél. "

  Pont hogy a 17-19 éri meg, mert azoknak nagyobb a felbontása, szebb a képe, és most már nem is drágák. És egy 19-esen már látványos a különbség a DVD és a HDTV közt. Nem is beszélve egy valódi HD felbontású megjelenítőről.
  Én most vettem egy 21-es 1600x1200-as felbontású TFT-t, azon hihetetlen szépek a HD-s filmek.
 • dez #115
  Kicsit pontosítanék pár dolgon, ha nem bánod.
  - Manapság minden LCD monitor TFT-s. (Gondolom, a TLT TFT akart lenni.) TFT-s nem csak LCD lehet, később pl. az OLED is TFT-s lesz, így nem okos az LCD-ket TFT-nek mondani. A TFT csak a paneli meghajtóáramkör.
  - 17-19"-nél is szépen kijön a HD. (Persze nem 3m-ről.)
  - Az 1/(2x0.012) számítás hibás. Egyrészt egy képváltáshoz nem 2x kell venni a válaszidőt, mert ott 1 váltás van ugye. Másrészt a szabványosan megadott (TrTf, tehát nem a g-to-g) válaszidő paraméter eleve két váltás (fekete-fehér fekete, vagy fehér-fekete-fehér, paneltípustól függően) összege. Ha meg van adva a g-to-g érték (középárnyalatok közötti váltás), akkor azzal a legjobb számolni. Tegyük fel, az 8ms. 1/0.008=128... Ez persze csak elméleti érték, valójában kevesebb képet tudnak váltani, de bőven többet, mint 40. (Ezeken az újabb monitorokon általában max. 80, néha 100Hz engedélyezett Vsync-re. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyit tökéletesen tudnak is, mint egy CRT.)
  - A mozi 24fps-es.
  - Ne a TN panelekből indulj ki! Vannak sokkal jobbak, S-PVA, S-IPS, P-MVA, ezeknek sokkal jobb a feketéje, kontrasztarányuk 1000:1 vagy akár 3000:1 (kivéve S-IPS, de az inkább grafikai munkára való, nem nagyfényerős+nagykontrasztos mozizásra), és a láthatóság is teljesen jó (178/178 fok).
  Na, csak ennyi. :)
 • tgunda #114
  Egyelőre tökéletesen megfelel a dvd minőség egy jó LCD avagy TLT monitoron, biztos nem fogok rohanni lecserélni a dolgokat jó pénzért. Véleményem szerint egyszerűen nem éri meg a befektetés a 17-19' méreteknél.
  A 10-12 ms válaszidejű monitorok a mozihoz bőven elegek, hiszen ezek úgy 40 képet tudnak másodpercenként (durván: 1/(2x0.012) ) váltani, ebbe még ráhagyással is belefér a mozi 25 képe. A válaszidő további csökkentésénél sokkal fontosabb a kontrasztarány javitása, mert éjszakai jelenetnél az 1:600 még nem az igazi, valamint a látásszög javitása
 • BiroAndras #113
  "es butitva tudtad csak nezni?"

  Ez a másolásvédelem még nincs implementálva.

  "majd ha lesznek penzert megveheto HD filmek a MM-ben, 5k-ert
  arra vonatkozott az, amit irtam"

  Annak se kell sok idő remélem. Már rég lehetne, ha nem szarakodnának a 2 formátummal, meg a másolásvédelemmel.
  Én eredetileg 2-3 évre akartam venni a kártyámat, azalatt bőven lesznek már HD-s filmek. De többek közt emiatt inkább veszek csak egy erős közepes kártyát (X1600XT) 1 évre.
 • OliApa #112
  Hát ja. Végül is pont nem mindegy, min és mivel nézzük meg. (és kivel . . . )
 • Mike #111
  es butitva tudtad csak nezni?

  majd ha lesznek penzert megveheto HD filmek a MM-ben, 5k-ert
  arra vonatkozott az, amit irtam
 • dez #110
  Ehh, újra aktiválnom kellene az editálást. :P
 • dez #109
  Az S-PVA paneleket a Samsung gyártja, először mindig saját típusba építi, és kis késéssel jelenik meg másban. Bár van még a P-MVA is, azt nem tudom, ki gyártja.

  Eizoéknál most 17"-ben csak egy ilyen gyors S-PVA-s van, az L578.
  (Egyébként ez volt a legelső gyorsított S-PVA, és ezt még maga az Eizo alakította ilyenné, egy bizonyos Overdrive áramkör beépítésével.)
  (Az L568-ben is S-PVA van, fogalmam sincs miért, de ebben nincs Overdrive, így a szokásos 25ms-es. De ha nem játékra kell, nem gond.)

  A ViewSonic az utóbbi időben nagyon ráállt a sebességre, pontosabban a minnél kevesebb ms-re, amit a TN-ekkel lehet elérni, így alig van náluk most más, főleg 17"-esben. Az adatokat is úgy adják meg, hogy abból nem mindig egyértelmű, milyen panelről van szó, pontosabban hogy más-e, mint a szokásos TN. Úgy tűnik (betekintési szög alapján, de a kontrasztarány alacsonyabb a ma ezeknél szokásosnál), ezek nem TN-ek: VA712b, VP720b.

  Ezen kívül még pl. a Fujitsu-Siemens [http://www.fujitsu-siemens.com/products/displays_projectors/prof_displays/scenicview_p17.html]P17-2[/url] (gyors), Belinea 10 17 50 (szokásos 25ms-es), stb.

  19"-en persze szélesebb a választék, és ma már alig drágább.
 • BiroAndras #108
  "mire te HD-t nezel, addigra a mostani karidat mar reg lecserelted"

  Épp tegnap néztem a Cronicles of Riddick-et 1080p-ben.
  És töltöm a Stargate Atlantis HD verzióját.
 • Mike #107
  aha
  nemtom a TN-ek kurvara nem tetszenek

  majd valahol ezt meglesem mukodes kozben

  koszi!

  es ha nem samsung hanem eizo vagy viewsonic?