Berta Sándor

Digitális másolásvédelem kerülhet a memóriakártyákra

Öt gyártó elindította a Next Generation Secure Memory Initiative nevű projektet, aminek lényege egy DRM-technika kifejlesztése kifejezetten a memóriakártyákon található tartalmak számára.

A bejelentés szerint a Panasonic, a Samsung, a SanDisk, a Sony és a Toshiba - a Next Generation Secure Memory Initiative keretében - közösen fejleszti majd ki és licenceli az új digitális másolásvédelmet. A cégek egy olyan technikát szeretnének, ami az SD memóriakártyákon alkalmazható akár a HD felbontású tartalmak esetében is, függetlenül attól, hogy az adattárolókat táblagépekben vagy okostelefonokban használják.

Az új digitális másolásvédelem megfelel a filmstúdiók igényeinek. A hollywoodi cégek már régóta próbálják megvédeni HD felbontású anyagaikat az illegális másolásokkal szemben. Az új technika magában foglalna egy egyértelmű azonosítót a memóriakártyák számára, továbbá egy úgynevezett Public Key infrastruktúrát (PKI) a hivatalos másolatok biztosítására.


A cél annak megteremtése, hogy a felhasználóknak legyen lehetőségük legális másolatok készítésére akár a Blu-ray videókról is, illetve a HD felbontású tartalmak letöltésére, ugyanakkor a rendszer megakadályozza az illegális kópiák készítését. A legálisan másolt anyagokat számos készüléken lehet majd lejátszani, többek között az Androidot futtató okostelefonokon is. Emellett a másik fontos cél, hogy a cégek reagáljanak arra a kihívásra, amit a tábla PC-k és az okostelefonok elterjedése jelent, s megakadályozzák az illegális másolt anyagok terjesztését olyan készülékeken is, amelyek nem rendelkeznek optikai meghajtókkal.

Az új technikát az öt gyártó már a jövő év elején licencelni akarja, az első kompatibilis termékek várhatóan néhány hónapon belül megjelenhetnek a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Doktor Kotász #16
  Nem jöttem még rá ennek az értelmére, pedig eltelt öt nap.
 • Ender Wiggin #15
  A HAWX 2 is ugyan az a védelem, mint a Prince Of Persia óta midnen Ubisoft játék, ami konstans on-line kapcsolatot igényel, tehát elvben nem okozna gondot a crack...
 • kvp #14
  Harmadszor is leirom, hogy nem fejlesztenek uj technologiakat. Csak egy sima pki-s rendszer lesz, mint amilyen az ssl mogott is van, a pgp-bol vagy a truecrypt-bol megszokott titkositassal. Tehat lejatszaskor a lejatszo kinyitja a file-t, es ekkor szabadon masolhato. A lenyeg nem a vedelem, hanem a licensz dij. A kifejlesztok is tudjak hogy ez annyit ved mint az artisjus matrica, viszont pont ez a lenyeg, hogy ez egy fix beveteli forras a konzorciumnak, mert minden gyarto fizetheti nekik a licenszdijat ha ra akarja irni a keszulekere, hogy kompatibilis.
 • finizlik #13
  Ha neki állnának 1 héten belül meglenne, csak nincs rá igény :D
 • ugh #12
  ja a kifejlesztes tobb millio dollar es tobb milliardot varnak tole. kb 2 het lesz szethackelni valakinek aztan meg egy mozduat egy szoftverrel es nem fog hozni meg annyit se mint a kifejlesztesre forditott cash .ez gazdasagi valsag basszak meg felesleges huylesegekre szorni a penzt.
  inkabb csokkentenek a tartalmak arat .
  ezek olyan huylek hogy laborban szandekosan se lehetne penzehesebb idiotabb felbarmokat osszetaknyolni....
 • tmisi #11
  "Ezek még azt hiszik van feltörhetetlen DRM? :D:D:D"

  Van. Úgy hívják, hogy HAWX2.

  (Persze lehet h csak érdektelenségből nem foglalkoznak vele, de a tényen ez nem változtat. :D)
 • 17735 #10
  "Igen, van hogy a kedvenc zenekarom zenéiért szándékosan fizetek, még akkor is, ha már a diszkográfiát letorrenteztem, vagy ingyen legálisan letölthető a honlapjukról, mert tisztelem és megbecsülöm őket."
  Mert ők megértik hogy a koncertekből és ismertségből jön a bevétel és megadják a választást hogy ingyen is le lehet tölteni, vagy CD-n is megveszi-e az ember: SoNaR Képzelt Város
 • 17735 #9
  Igen, van hogy sok szutykot warez-olok. Igen, van hogy a kedvenc zenekarom zenéiért szándékosan fizetek, még akkor is, ha már a diszkográfiát letorrenteztem, vagy ingyen legálisan letölthető a honlapjukról, mert tisztelem és megbecsülöm őket. Igen, vettem már meg DVD-n egy már látott filmet (Ádám almái), mert kellett hogy eredetiben meglegyen. Igen, van hogy fiztek egy android appletért (Where's my water)és úgy érzem hogy alulárazott, több mint a dupláját is bőven megéri. De hogy a búbánatos életben nem fogok fizetni másolásvédett tartalomért, az biztos. Nem véletlenül a másolásvédelem nélküli store-ok működnek igazán....
 • lpmaskmancick #8
  Úgyis feltörik. Fölösleges erőt és pénzt fektetni.
 • kvp #7
  Nem, ez az egesz csak arrol szol, hogy a kitalalo cegeknek licenszdijat fizessen az osszes gyarto. Nem akadalyoznak meg semmit, nem fejlesztenek semmit, nem fogja hasznalni szinte senki sem, csak a keszulekek araba beepul a masolvasdevelmet kitalalo es levedeto konzorcium szabadalmi dija. Az artisjus dij melle...