Berta Sándor

Galibát okozott az e-könyveknél az Adobe új másolás­védelme

A vállalat nemrég tette elérhetővé az Adobe Digital Editions 3 és Content Server 5 nevű digitális másolásvédelmét, ami azonban számos problémát okozott.

A felhasználók és a kereskedők körében egyaránt komoly kritika fogalmazódott meg az Adobe új megoldásával szemben, ami egyébként dinamikusan frissíthető és ezzel magas fokú biztonságot biztosít. A szakértők azt tanácsolják, hogy ha nem muszáj, senki ne tegye fel az új szoftvert. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az Adobe nem volt tekintettel arra, hogy a program bizonyos elektronikus könyvolvasók firmwarejeivel nem kompatibilis.

A felhasználók, a kiadók és a kereskedők is problémákba ütköznek az új verziókkal, ezért ajánlott ragaszkodni a korábbi Adobe Digital Editions (ADE) 2.01 változathoz. Micah Bowers, a Bluefire nevű cég vezetője a Twitteren azt írta, hogy az Adobe Digital Editions 3 telepítése után letöltött e-köteteket nem lehet lejátszani bizonyos eszközökkel. Amennyiben valaki egy külső elektronikus könyvesboltból vagy rossz licencszerverről szerez be egy olyan e-kiadványt, amit már az ADE 3.0 alapján van minősítve, akkor nem tudja átmásolni az elektronikus könyvolvasójára, hanem többnyire azt a hibaüzenetet kapja, hogy: E_ADEPT_CORE_DECRYPT_LICENSE_KEY.

A helyzet nem csupán a könyvesboltokat érinti, hanem a könyvtárakat is, amelyeknek szintén bosszúságot okoz az új digitális másolásvédelem. A legújabb információk alapján az Adobe módosította a rendszerét, így ezzel elvileg megoldódott a probléma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!