Gyurkity Péter

2008-ra eltűnhet a DVI

Egyes vélemények szerint a DVI csatolószabvány már 2008-ra végkép eltűnhet a szórakoztató-elektronikai piacon, míg a személy számítógépeknél némileg lassabban megy majd végbe a váltás.

A Digital Visual Interface (DVI) technológia jelenlegi állásáról és jövőbeni esélyeiről az In-Stat kutatócég állított össze tanulmányt. Ebben leszögezik, hogy a szabvány a szórakoztató-elektronikai eszközöknél három éven belül teljes mértékben átadja helyét utódjának, a High Definition Multimedia Interface (HDMI) technológiának. Az átállás már tavaly jól érzékelhető volt, igaz, a személyi számítógépek esetében ez valamivel lassabban zajlik, és itt a DVI még jóval tovább húzhatja - ami nem is csoda, hiszen a jó öreg VGA csatlakozókat sem szorította ki teljesen.

Az összesített adatok szerint 2004-ben 5 millió HDMI-kompatibilis eszközt szállítottak le, míg a tavalyi évben ez a szám már 17,4 millióra nőtt. Több, mint háromszoros növekedésről van tehát szó, ám eközben a DVI is tovább terjeszkedik: az idei év végére 66 millió DVI eszköznél tetőzik szabvány, amit lassú csökkenés követ majd. Ez két okból következik be, egyrészt a HDMI 1.2-es specifikációja már jóval nagyobb kompatibilitást mutat a PC-vel, másrészt további két új szabvány is felbukkant, amelyekről már korábban beszámoltunk.

Az egyik a DisplayPort az ATI, az Nvidia, a Samsung és több más gyártó jóvoltából, a másik pedig az Universal Display Interface, amelyen szintén vállalatok egész csoportja, az UDI SIG dolgozik. Támogatói szerint mindkét utódjelölt nagyobb sávszélességet és egyszerűbb felépítést ígér.

Hogy ez mennyiben győzi majd meg a vásárlókat a váltás szükségességéről, még nem látható. Az In-Stat mindenesetre három pontban foglalta össze a valószínű következményeket és esélyeket. Az első szerint a DVI 2008-ig végleg kiszorul a szórakoztató-elektronikai piacról, míg a számítógépnél tovább tart az átállás. A második lényeges pont, hogy a HDMI támogatói már elkönyvelhettek kezdeti sikereket, többek között a digitális televízióknál, a DVD lejátszóknál és felvevőknél, valamint a set-top-boxok területén.

A végső érv pedig az, hogy a két új versenyző, az UDI és a DisplayPort - amelyek szintén a HDMI technológián alapulnak - jóval nagyobb veszélyt jelent a DVI-re, így az utódok 2008-ra átvehetik a vezetést. Az sem utolsó szempont, hogy ezek felgyorsíthatják a VGA végleges kiszorulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #30
    Azért nem csak azért. (Jó mondat. :) )
  • dez #29
    Ja. Különös, milyen nehezen értik meg az emberek, hogy LCD és LCD között is különbség van.
  • dez #28
    Valószínű minden új digitális csatlakozás-szabványban benne lesz az. (Vagy max. ~1280x1024 nyomhatod DVI-vel, kivéve, ha veszel pl. egy Quadrot, stb.) De ez nem azt jelenti, hogy csak védett tartalom mehet át.
  • dez #27
    Igen, mert a nem-profi videokártyák DVI-je single-channeles.
  • dez #26
    Nem külön vonalon megy a hang, hanem a képsor-csomagokkal felváltva. De egy DVI kimenet ráköthető egy HDMI bemenetre.
  • BiroAndras #25
    "A TFT elobb fog eltunni mint, hogy jobb legyen a CRT-nel."

    Szerintem már jobb. Csak meg kell nézni, hogy mit veszel (jó minőségű panel + DVI csati).
    Nekem van egy kiváló minőségű Iiyama VisionMaster 17-es CRT, és egy 19-es Samsung 910T TFT. A TFT képminősége sokkal jobb. Veszek is a CRT helyett egy 21-es 214T-t.
  • kristiaan #24
    nem tom, de nap mint nap hallani hogy ez meg az a ceg bezarta a kepcso nyarto uzemet vagy atall tft-re.nekem is tft-m van es semmi bajom vele (2001 ota haszalok tft-t es semmi baja a szememnek tole).haverom most vett 1 730bf-et, es sztem nagyon szp kepe van meg minden. sztem a crt-knek mar csak evei vannak hatra
  • lazsi #23
    Ez az egy dolog igaz, de a többi kifogás röhejes.
  • TeszteloPontHu #22
    Lassan a testtel... A TFT színhűsége még korántsem érte el a CRT-két. Ezért nem használják a nyomdaiparban.
  • Lame #21
    A TFT elobb fog eltunni mint, hogy jobb legyen a CRT-nel.