Berta Sándor

PC-n élvez­hetet­lenek a nagy­felbon­tású filmek

Szakértők szerint az első Blu-ray és HD-DVD lemezeken kiadott nagyfelbontású filmek számítógépes lejátszása könnyen kiábrándíthatja majd a felhasználókat az új formátumokból. Ennek oka az, hogy a mai videokártyákból hiányzik a filmek megtekintéséhez szükséges HDCP-kódoló.

A probléma gyökere, hogy a hollywoodi filmstúdiók még nem döntötték el egységesen, hogy alkalmaznak-e és ha igen, milyen másolásvédelmet. Ez a Blu-ray- és a HD-DVD- lemezek esetében az Advanced Access Content System (AACS) rendszer lehet, ennél létezik egy Image Constraint Token (ICT) képmódosító funkció. Ennek lényege a filmben lévő kód, amit a lejátszónak fel kell ismernie. Ha ez a digitális jel be van kapcsolva, akkor a lejátszó lekonvertálja az analóg jelet. Ennek célja, hogy biztosítsák a másolásvédelem megmaradását, mely az analóg csatolón át elveszne. Éppen ezért az analóg vonalon csak csökkentett képminőséget fognak nyújtani, hogy a kalózok ne jussanak hozzá a filmek nagyfelbontású változataihoz.


A rendszer alkalmazását támogatná többek között a Disney, a Warner Home Video, a Paramount és az NBC Universal is. A hardvergyártók tiltakoznak a token beépítése ellen, de az új AACS licenc már tartalmazni fogja a módszert, és azt minden készülék előállítójának, és minden szoftveres lejátszó kiadójának alá kell irnia. Azzal a problémával viszont nem számolnak a kiadók, hogy számtalan elsőgenerációs HDTV csak analóg jelet tud fogadni, így hiába vette meg valaki méregdrága nagyfelbontású készülékét, egy újgenerációs formátumon lévő filmet berakva csak a DVD-nél alig jobb minőséget fog látni.

Mindez azt jelenti, hogy a nagy felbontású filmeket a lehetséges felbontás helyett csupán negyedakkora méretben lehet majd megtekinteni. Ezzel pedig pont az az előny veszik oda, ami sokakat a Blu-ray- vagy a HD-DVD-filmek megvásárlására csábíthat.


A számítógépes lejátszás esetében az a probléma, hogy a mai videokártyák még nem támogatják, s jóllehet a filmek így is megtekinthetők lesznek a PC-s monitorokon, ám az élmény össze sem hasonlítható az eredeti nagy felbontású megjelenítéssel. A felbontás drasztikusan lecsökken: az 1920x1080 képpontos méret 960x540 pixelre redukálódik. Ez ugyan a szakemberek szerint még mindig 50 százalékkal nagyobb, mint a DVD-filmek esetében, azonban csupán 75 százaléka a beharangozott minőségnek.

Kérdés persze, hogy hányan szeretnék a Blu-ray- vagy a HD-DVD-lemezeket a számítógéppel lejátszani. A probléma nem oldható meg egykönnyen, mivel a ma kapható videókártyák egyike sem támogatja a HDCP-technológiát. A gyártók már évek óta ígérgetik ezt, de ehhez egy külön chipnek kellene lennie a videokártyákon. Az egészben csak az a dühítő és elgondolkoztató, hogy a HDCP-licencért a videokártya-gyártóknak csupán évi 15 ezer dollárt kellett volna fizetniük, ami kártyánként pár centre jön ki, s a HDCP chipek sem kerülnek hatalmas összegekbe. Úgy tűnik tehát, hogy a váltás tényleg a felhasználóknak kerül a legtöbbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoldos #114
    " Az egészben csak az a dühítő és elgondolkoztató, hogy a HDCP-licencért a videokártya-gyártóknak csupán évi 15 ezer dollárt kellett volna fizetniük, ami kártyánként pár centre jön ki, s a HDCP chipek sem kerülnek hatalmas összegekbe. Úgy tűnik tehát, hogy a váltás tényleg a felhasználóknak kerül a legtöbbe."

    Inkabb az a duhito es elgondolkoztato, hogy miert kene a videokartya hw-re egy plusz csip, miert kene kidobni az OSSZES ma letezo videokartyat a szemetbe - egy xaros masolasvedelem miatt.
  • dez #113
    Mikor nézted utoljára?
  • turul16 #112
    Szerintem inkább a képfrissítési sebbeséget (fps), kéne növelni , felbontással megvagyok.
  • BiroAndras #111
    Szerverre minek monitor?
  • oneman #110
    OFF: mondjatok egy helyet ahol tűrhető áron lehet 15(!!!) colos TFT-t kapni. Szerver felügyelethez kellene, oda nem akarok CRT-t mert piszok nagy, 17 colos TFT meg sok oda. Thx a válaszotokat! (Légyszi privátba) és boccs az offért
  • Tetsuo #109
    hm le vok maradva :L
  • dez #108
    Miért lenne muszály? A 19"-esek 99%-ának ugyanúgy 1280x1024 a felbontása, mint a 17"-eseknek. (LCD-ről beszélünk.) Én is egy 17"-esen nézem őket, és köszönik, jól néznek ki. :P
  • BiroAndras #107
    "mindenhol a 19"-os változatok vannak eleresztve, illetve az afölöttiek."

    Azért 19 felett még nem sok jó és olcsó monitor van. Én jó ideje keresek ilyet, de csak nemrég találtam (Samsung 214T). Mondjuk nekem csak 4:3-as jó, mert elsősorban munkára kell, nem filmnézésre.
  • AgentKis #106
    Pedig muszáj lesz, ha HD-zni akar... Vagy HDTV-t kell venni...Viszont legalább lemegy az ára a 17-es TFT-nek, és olyan halandók is hozzájutnak mint én és akkor nem kell 14"-os CRT-n hiróznom...
  • dez #105
    Körülnéztem, és kb. annyi 17"-es van, mint 19"-es. Nem tudom, te hol nézed. Mellesleg, attól, hogy nem (lenne) az árlistákon, nem dobja ki mindenki az 1 éven belül, 100eFt-os nagyságrendben vett LCD monitorát.