Berta Sándor

Európában terjeszkedik az UltraViolet

A Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE) szövetség által létrehozott másolásvédelmi szabvány és az arra épülő terjesztési rendszer eddig az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban volt elérhető, mindez azonban hamarosan megváltozik.

Mark Teitell, a 2008-ban életre hívott DECE ügyvezető igazgatója elmondta, hogy szeptember 30-tól Németországban és Franciaországban is hozzáférhető lesz a szolgáltatás, emellett a platform várhatóan Belgiumban és Luxemburgban és hamarosan elérhetővé válik. Az UltraViolet legnagyobb előnye, hogy együtt tud működni más másolásvédelmekkel és a fogyasztóknak örökös hozzáférést biztosít az általuk megvásárolt alkotásokhoz, ráadásul a tulajdonukban lévő összes eszközön szabadon megtekinthetik az adott művet.


Az UltraViolet alapja a központosított rendszer, amely szabályozza, hogy ki milyen tartalmakhoz férhet hozzá. A megvásárolt filmek egy szerveren vannak elhelyezve és online játszhatók le. A felhasználóknak lehetőségük nyílik akár DVD megrendelésére, illetve mobil letöltésekre is. A videókat egy egységes DRM által védett, Common File Format (CFF) nevű formátumban tárolják.

Nemrég a Warner Brothers elindította új értékesítési stratégiáját Írországban, amelynek keretében a DVD-k megvásárlóinak ingyen hozzáférést biztosít a vásárolt film digitális másolatához. A felhasználók ingyen letölthetik vagy streamelhetik a megvásárolt filmet, így laptopon, iPad készülékeken és telefonon is nézhetik a kiválasztott produkciót. Az UltraVioletet jelenleg mintegy 12 millió háztartásban használják, a hat nagy hollywoodi filmstúdió mellett támogatja az Adobe, az Akamai, az AMD, az AT&T, a Barnes&Noble, a BBC, a Best Buy, a Cisco, a Comcast, a Cyberlink, a DivX, a Dolby, az IBM, az Intel, az LG, a Microsoft, a Motorola, a Nokia, az nVidia, a Panasonic, a Philips, a RIAA, a Samsung, a Seagate, a Sky, a Sprinte, a Tesco, a T-Mobile, a Toshiba, a VeriSign és a Verizon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!