Berta Sándor

Digitális másolásvédelem kerülhet a HTML5-be

A Microsoft, a Google és a Netflix közös elképzelése komoly vitát váltott ki. A nyílt forráskódú szakértők nem lelkesednek azért, hogy digitális másolásvédelmet integráljanak a HTML5-be.

A három cég már be is nyújtotta a W3C webszabványosítási konzorciumhoz az ötletet leíró dokumentumot. Az Encrypted Media Extensions című előterjesztést a BBC is támogatásáról biztosította. A javaslat értelmében létre kell hozni olyan csatlakozási pontokat, amelyeken keresztül a böngészőket a tartalomtitkosító rendszerekhez lehet kapcsolni. Bár a leírás alapvetően nem ragaszkodik a DRM megoldásokhoz, de számos szakember mégis úgy érzi: amennyiben elfogadják az elképzelést, akkor ebbe az irányba történhet előrelépés.

A BBC azzal indokolta a támogatását, hogy nem valószínű, hogy belátható időn belül már nem lesz szükség az online streamelt videók tartalomvédelmére, vagyis egy szükséges lépésről van szó. Éppen ezért a BBC kiáll a szükséges mechanizmusok szabványosítása mellett. Ezeket a módszereket azért akarják alkalmazni, hogy a tartalmakat csak bizonyos platformokon tegyék elérhetővé, ehhez azonban az is kell, hogy az új rendszerek olyan fejlettek legyenek, hogy a kijátszásukat már büntetőjogilag is nyomon lehessen követni.

Glynn Moody nyílt forráskódú aktivista nem érti a BBC pálfordulását, hiszen szerinte a brit adó korábban egyértelműen kiállt a nyílt szabványok alkalmazása mellett. Moody leszögezte: a BBC azt a hatalmat akarja biztosítani magának, hogy megmondhassa a számítógépeinknek, hogy melyik tartalmat tiltsák le. Cory Doctorow, a BoingBoing szerkesztője azt hangsúlyozta, hogy ha digitális másolásvédelmeket integrálnak a HTML5-be könnyen a nyílt forráskódú szoftverek betiltását vetítheti előre, hiszen a böngészők, például a Firefox forráskódjának megváltoztatásával, könnyen kijátszható lennének ezek a DRM-megoldások. Kérdés, hogy erre azután mit lépnének a cégek. Szerinte "a szórakoztatóipari társaságok egy teljesen megőrült csoportja" támogatja ezt az elképzelést.

A HTML5 kapcsán tavaly szeptemberben derült ki, hogy 2016-ig lezárulhat a szabványosítási folyamat. A fő problémát az jelenti, hogy a vetélytársaknak számító böngészőfejlesztők nehezen tudnak közös álláspontot kialakítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vaszilij Artyom #7
    Megcsinálhatod nincs akadálya. Maximum felrobbantanak, vagy bedarálnak majd feletetnek a disznókkal.
  • IMYke2.0.0.0 #6
    Németországban alapvető emberi jognak tekintik az internet hozzáférést.
    Én kiegészíteném az Alapvető Emberi Jogok Chartáját ezzel, és még hozzátenném: a szabad, korlátozás mentes internet alapkövetelményének mindenen felül állóságát is, mint az emberi jogok teljesülésének alapvető elemét.
  • FoodLFG #5
    Undorító, hogy az eddig cégektől viszonylag független, de mindenképpen nyílt webes szabványokba is kezdenek beszivárogni a nagy cégek érdekei.

    Ideje nagyon komolyan elkezdeni iparkodni az openszörsz szervezeteknek, mert különben hosszú távon el lesznek taposva.
  • gkalcso #4
    Ez egy érzékeny határterület az adatátvitel technikája és alkalmazása között. A kijelzővel szembeállított kamera - ami éppen rögzít - ezt a határt elég szemléletesen megmutatja.
  • miszterjoe #3
    Szefmester: ha ezt megcsinálod, gazdag leszel. Egyébként is, jó lenne végre ha valaki kicsit oda verne már ezeknek.
  • Szefmester #2
    Amúgy ki jogosította fel őket arra hogy ezt csinálják? Ki adta meg nekik az alapvető engedélyt hogy mások nevében szedjenek büntetéseket?

    Mert ennyi erővel én is alapíthatnék egy jogvédő szervezetet ami a jogvédőket vámolná meg a vádaskodásaikkal...
  • TokraFan #1
    Szép új világ...Lassan a netet is kinyírják...SOPA, PIP, ACTA, CISPA,...előbb-utóbb célt érnek...