Berta Sándor

Sikeresen működik az első német online rendőrőrs

Az internetes rendőrökhöz 3150 be- és feljelentés érkezett és mivel az ügyek felderítési hatékonysága is jónak mondható, ezért a politikusok szerint megérte a rendőrőrs felállítása.

Pozitívnak értékelte az egy éve felállított online rendőrőrs működését Gottfried Timm, Mecklenburg-Vorpommern német szövetségi tartomány belügyminisztere. Bár a nyomozók elsősorban online bűncselekményekre, így például csalásokra, visszaélésekre, gyermekpornográf tartalmakra számítottak, azzal kellett szembesülniük hogy teljesen átlagos, hétköznapi bűnügyekben fordultak hozzájuk az állampolgárok. Az esetek felében lopásokról vagy garázdaságról kaptak bejelentést, csalás vagy gyermekek elleni bűncselekmény csak néhány esetben fordult elő.

A leginkább megdöbbentő azonban az volt, hogy a rendőrőrs híre hamar eljutott az országhatárokon túlra is. Az 1500 beérkezett feljelentésből 700, vagyis az esetek közel fele külföldről származott. Január közepén például egy svájci állampolgár köszönte meg az észak-németországi nyomozók sikeres munkáját. Korábban a svájci lakos egyik ismerőse egy telefonbeszélgetésben kijelentette, hogy öngyilkos lesz. Mivel a hangja elszántnak tűnt, az illető az internet segítségével értesítette a rendőröket, mivel éppen számítógépe előtt ült. A rendőrök meg is találták a kétségbeesett nőt, és sikerült lebeszélniük tettéről.

"Az emberek szerencsére pozitívan álltak az új rendőrőrshöz, nem idegenkedtek tőle, sőt, sokan kifejezetten örültek neki, mert szerintük így gyorsabb és kényelmesebb a rendőrséggel való kapcsolattartás. A 3150 ügy 98 százalékában semmi problémát nem okozott, hogy az adatokat az interneten keresztül vették fel a kollégáink" - nyilatkozta Gottfried Timm.

Bár az első internetes rendőrőrs kétségtelenül sikeresnek bizonyult, a belügyminiszter kizártnak tartotta, hogy idővel csak ilyen rendőrkapitányságok működjenek majd. "Nem mindenkinek van internete és nem is kötelezhetünk rá mindenkit, hogy szerezzen internethozzáférést. Ez csak egy példa volt, hogy bemutassuk, így is lehet kapcsolat az állampolgárok és a rendőrök között" - mondta végül a politikus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Commandante #2
    "így is lehet kapcsolat az állampolgárok és a rendőrök között"

    A kenopenzt meg internetbankon keresztul utalnank...
  • mrzed001 #1
    Ebben a besúgóállamban mekkora forgalmuk lenne