Berta Sándor

Egyre fontosabb az internetes rendőrök szerepe

Az internetes csalások és kalózkodás elszaporodásával párhuzamosan egyre több országban állítanak fel külön internetes rendőri egységeket, illetve tartanak továbbképzéseket a leggyakoribb világhálós trükkökről a nyomozóknak.

A rendőrségek világszerte rohamtempóban képezik ki a legújabb internetes trükkökre a munkatársaikat. A "kibernyomozóknak" is nevezett szakembereket napjainkban már különleges oktatási intézményekben képezik ki. Az internetes bűnözés elleni harcban mind a legújabb technikai vívmányokat, mind pedig a legfrissebb tudományos eredményeket felhasználják. A nyomozók feladata persze nem csak az online tér felügyelete, hanem például a házkutatások alkalmával lefoglalt számítógépek és azok merevlemezeinek átvizsgálása is. A háttértárolókon talált adatokat tüzetesen át kell fésülni, osztályozni kell és át kell kutatni a bűncselekményekre utaló nyomok és fájlok után. Ezek később - a szakértői jelentések részeként, vagy önállóan, magukban is - bizonyítékként használhatók fel a büntetőperekben.

Bécsben például 2001 óta van egy kifejezetten internetes és telekommunikációs bűnügyekre és azok felderítésére specializálódott nyomozóegység. A csoport fő feladata az e-mail- és SMS-spammerek, az online aukciósházakon feltűnő zsarolók, csalók és más kiberbűnözők elleni harc. Érdekesség ugyanakkor, hogy az Interneti Szolgálati Egység (ISS) nevet viselő csapat ugyanakkor nem végez önálló munkát, csupán egy bűncselekményre utaló, vagy az annak elkövetése utáni, illetve a forrónyomos esetekben kapcsolódik be a munkába.

A kiberrendőrök munkája azonban nagyon részletes, hiszen minden feltelepített programról meg kell mondaniuk, hogy milyen célt szolgált. Ezen kívül minden e-mailt és cookie-t is meg kell vizsgálniuk, hogy utal-e a legapróbb nyom is bűncselekményre. De hasonlóan fontos a munka akkor is, amikor egy láthatatlan kiberbűnözőről kell profilt készíteniük. A "computerforensik" nevet viselő technika a szakértők szerint lassan ugyanolyan fontos lesz, mint például egy DNS-analízis. Hiszen az internetet és a mobiltechnológiákat már a bűnözők is használják a különböző sötét ügyletek lebonyolítására, legyen szó prostitúcióról, zsarolásról, csalásról vagy drogkereskedelemről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #7
    Helyesbitsunk: Computer Forensics.

    2: a cikk azt irja, hogy nyomozokat fognak kikepezni erre a szakteruletre, nem azt, hogy kozrendoroket.

    3: En is kitanulnam, ha kaphatnek ilyennel munkat, mert baromira erdekel. (Persze lehet, hogy nem tartana sokaig a lelkesedes ha minden file-t vegig kellene vizsgalnom egy csurig toltott 200GB-os HDD-n :o))) )

    Y
  • htmm #5
    wh -val teljesen egyetertek.
    Illetve szerintem emg a gepet se vigyek el. Csak az adathordozokat belole. Vagy ezzel az erovel a falbol visszahuzhatnak az UTP kabelt, mert az is reszt vett a bunelkovetesben. Valamint szallitsak be a helyi telefonkozpontban talalhato DSLAMot is esetleg. Biztos van meg valami a memoriajaban ;]
  • asdasdasd #4
    5 evig all a sarokban, aztan visszakapod.
    Csak nem fut mar rajta semmi...