Kocza Zoltán

Vezetéknélküli utcai megfigyelőkamerák a bűnözés ellen

Az utcai megfigyelőkamerák drágán telepíthetők, és felszerelés után a kábelek miatt nehezen mozdíthatók. Londonban ezért áttértek a vezetéknélküli megoldásra, mely már hálózaton át működik.

Angliában minden 14 emberre jut egy CCTV kamera, de ha a bűnözés gócpontja a sarkon túl van, akkor már nem is látja a kamera. A westminsteri tanács Londonban úgy oldotta meg a problémát, hogy drótnélküli CCTV kamerákat telepített, amelyek a tanács belső hálózatán keresztül közvetítik a képeket. A wi-fi hálózati kamerának az az előnye a rögzített kamerával szemben, hogy mozgatható, tehát a megfelelő időpontban az adott területre irányítható.

A Soho téren például öt rögzített kamerával figyelik az emberek mozgását, drótnélküli kamerából viszont annyit telepítenek, amennyi szükséges. A téren több helyen is elhelyeztek kameraállásokat és létrehoztak egy teret behálózó drótnélküli LAN hálózatot. Ha ezekre az állásokra CCTV kamerákat tesznek, akkor egy laptop segítségével bárhol használható a térfigyelő rendszer. A képet kombinálhatják zajfigyelővel vagy bármilyen szenzoros eszközzel.

Ugyan a vezetéknélküli kamerák segítségével könnyebb megfigyelni a teret, de ez ismét felvetette a magánszférába hatolás kérdését. Mivel ezek az eszközök sokkal olcsóbbak és könnyen is mozgathatók, pontos szabályok kellenek hogy hol, mikor lehet ezeket telepíteni. Ezen kívül jogvédő szervezetek arra is felhívták a figyelmet, hogy Angliában nincs megfelelő törvényekkel védve az emberek magánélete, sőt, a politikai szándék is hiányzik hozzá, holott ezeket a jogszabályokat a technika fejlődésével állandóan felül kellene vizsgálni. Ráadásul a drótnélküli rendszerek egyik problémája a biztonság. Egy hacker ha feltöri a kódokat éppúgy be tud lépni a hálózatba és láthatja a kamerák közvetítette képet, mint a rendörök.

"Nincs 100 százalékig biztos rendszer, ezért minden lehetséges eszközt fel kell használni a biztonság növelésére. A biztonság nemcsak technika, hanem eljárás és minőség kérdése is, nem számítva az emberi tényezőt" - nyilatkozta Tim Hearn, a rendszerek egy részét biztosító Cisco Systems munkatársa. "A szakemberek biztosítják a technikát, de a felhasználóknak biztosítani kell az embereket, hogy politikájuk és eljárásaik megfelelnek a modern követelményeknek."

Persze a rendszer még közel sem tökéletes, szakértők véleménye szerint az egyik legnagyobb probléma a közvetítő frekvenciákon létrejövő interferencia. A rádióhullámokat számos egyéb készülék zavarhatja, mint például a mikrohullámú sütők, a drótnélküli telefonok és egyéb hálózatok. Az interferencia nem teszi használhatatlanná az alkalmazást, csak csökkenti az átviteli sebességet és a sávszélességet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #13
    ja, meg a hét törpe
  • Herkulles #12
    A személyiségi jogodat ott megkaptad, hogy demokrácia van...
  • Tetsuo #11
    A személyiségi jogokkal mi van? Az indiánok lelkét ellopják mindenféle parkokban? Civilizáció = Megfigyelés?
  • htmm #10
    ...vagy ellopni oket ;]
  • shim #8
    ennyi erővel az egész vezetéknélküli technológia megbukhatott volna mégis virágzik :)
  • TeszteloPontHu #7
    Azért nem mindegy, hogy a közeli házból kell csak lecsapolni az áramot, vagy el kell vezetni a video és vezérlőkábelt a monitorozóhelyiségbe többszáz méteren keresztül...