Berta Sándor

Németországban népszerűek az online feljelentések

Észak-Rajna-Vesztfália német szövetségi tartományban az új, online feljelentéseket lehetővé tevő szolgáltatást idén márciusban vezették be, és a tartomány belügyminisztere szerint a rendszer jól vizsgázott és rövid idő alatt népszerűvé vált.

Északrajna-Vesztfália német szövetségi tartományban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az emberek körében egy új rendőrségi szolgáltatás. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a www.polizei.nrw.de honlapon az emberek eddig hatezer feljelentést tettek. Minden harmadik online feljelentés annak köszönhető, hogy már az interneten is volt ilyen lehetőség, vagyis ez azt jelenti, hogy a hatóságok így sokkal több bűncselekményről szereztek tudomást, ez pedig a belügyminiszter szerint nagyon fontos a bűnözés elleni harcban. A szövetségi tartományban alkalmazott módszer így hosszú távon követendő példa lehet majd a többi tartomány számára is.


Dr. Fritz Behrens belügyminiszter is fontosnak tartja az online jelenlétet

Az online feljelentések száma az internetes portál megnyitása óta fokozatosan növekvő tendenciát mutat. A leggyakrabban olyan bűncselekményekről kapnak bejelentést a hatóságok, amelyek átlagosak, így például a legtöbbször lopások, rablások, testi sértések és közlekedési balesetek szerepelnek az étlapon.

Érdekes, hogy az emberek alig fele nem az internetet böngészve szerzett tudomást az új lehetőségről, hanem más forrásból hallott róla. A legtöbben azért választották ezt a feljelentési és bejelentési módot, mert így egyszerűbben, gyorsabban és - nem elhanyagolható szempont - szinte gyakorlatilag ismeretlenül hozhatják a hatóságok tudomására a bűncselekményeket.

A rendszer minden feljelentőnek az online nyomtatvány kitöltése és elküldése után felvilágosítást ad arról, hogy melyik rendőrőrs vagy rendőrkapitányság foglalkozik majd az esettel. Onnan e-mailben visszaigazolják a feljelentést, sőt, a feljelentő arról is információkat kap, hogy ki foglalkozik az ügyével, így, ha bármi kérdése merülne fel később, akkor az állampolgár bármikor közvetlenül kapcsolatba léphet az ügyet vizsgáló nyomozóval és nem kell felesleges telefonokba és e-mailezésbe bonyolódnia.

Dr. Fritz Behrens szerint persze a rendszer csak akkor működhet jól, ha a felhasználók pontosan töltik ki az online nyomtatványokat és az esetleg később felmerülő kérdések megválaszolására is elérhetők maradnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #9
    Szomszédommal kezdeném, mondjuk az megérdemli :)
  • Piscator #8
    Hogy a billentyűzetemből vetted ki a szót, ejha!!!
    Erre gondoltam én is!
  • [HUN]PAStheLoD #7
    mint ugye a pokolba az üst, melyben a magyarok főnek , teljesen őrizetlen , hisz úgyis amint valaki kijutna visszahúzzák a többiek ..
  • HuAn82 #6
    Ja, "jó" magyar szokáshoz híven.
  • h4x0r #5
    Meg ismerve a magyar nepet, sztem elso napon ugy kb. a lakossag fele fel lenne jelentve
  • gz8 #4
    "Onnan e-mailben visszaigazolják a feljelentést, sőt, a feljelentő arról is információkat kap, hogy ki foglalkozik az ügyével, így, ha bármi kérdése merülne fel később, akkor az állampolgár bármikor közvetlenül kapcsolatba léphet az ügyet vizsgáló nyomozóval és nem kell felesleges telefonokba és e-mailezésbe bonyolódnia."

    A magyar rendőrség jelenlegi pénzügyi helyzetét elnézve nem várható ilyesmi a közeljövőben, ráadásul a rend őreinek számítógépekkel ápolt kapcsolata különösen kérdésessé teszi.
  • gz8 #3
    Meg a köcsög zsarukat, akik a szintén köcsög, délután 5-kor is kiló hússzal száguldozó motorosokat nem képesek elkapni
  • [HUN]PAStheLoD #2
    sztem első dolgom lesz , hogy feljelentem a korrupt rendőröket
  • Faterx #1
    Szerintem ezt hamar át fogjuk venni