Gyurkity Péter

Jövőre indul az MTV és a Microsoft közös zeneboltja

A két vállalat megállapodása alapján az Urge névre keresztelt online letöltő szolgáltatás valamikor jövőre indulna be, feladata az iTunes és az egyéb konkurens versenyzők ellensúlyozása lesz.

Az oldalról egyelőre nem sok részletet árultak el, mindössze annyit lehet tudni, hogy mintegy kétmillió zeneszámot kínálnak majd a nagyobb és független kiadóktól. Ezt egészítenék ki a Viacom tulajdonában lévő csatornák - MTV, VH1 és CMT - műsorai, főleg videoklipek, amelyek egy része díjmentes lenne. Utóbbi videókat természetesen nem tölthetjük le, mindössze megtekintésük engedélyezett. A Playlist tudósítása szerint sem az árról, sem a megjelenés pontos dátumáról nem érkezett hír, de a szerződő felek a Las Vegasban megrendezendő januári CES kiállításra ígérnek bővebb ismertetőt.

A szoftvercég és partnere már jó ideje dolgozik a szolgáltatás útnak indításán. Az MTV anyacége, a Viacom már júliusban bejegyeztette a márkanevet, egy hónapra rá pedig közölte, hogy az online bolt az előfizetéses lehetőségek mellett a My Space-hez hasonló közösségi hely lesz. Itt többek között hírekről, újdonságokról olvashatunk majd, chatelhetünk, vagy letölthetjük a pénzért és díjmentesen kínált zenéket, videókat és képeket. Ezzel függhet össze, hogy a Viacom két további márkanevet (Phyle és Playcast) is bejegyeztetett.

A Microsoft tehát megnevezte új üdvöskéjét, amelynek révén végérvényesen megvetné a lábát a legális letöltőszolgáltatások piacán. Az Urge beindításával ugyanakkor az MTV is régi adósságot törleszt, hiszen az Apple sikerén felbuzdulva már évek óta terveznek egy ilyen lépést. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen nem csak ők látnak nagy lehetőséget a szegmensben: a RealNetworks nemrég jelentette be a Rhapsody szolgáltatás megújulását és a régi motorosok mellett egyre-másra tűnnek fel az új vetélytársak. Redmond azonban nagy valószínűséggel jó lóra tett, hiszen a Viacom - leányvállalatai révén - jókora választékkal rendelkezik.

Az Urge a jelenlegi információk szerint a Windows Media Audio formátumot és a cég DRM másolásvédelmi technológiáját használja majd. A szolgáltatást emellett integrálni fogják a Windows Media Player egy következő verziójába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #21
    szerintem ha valaki penzt aldoz ilyenre, akkor nem fogja audio bemeneten mp3-asitani, hanem mondjuk egybol mp3-ban veszi meg. (en legalabbis ezt tennem)
  • AgentKis #20
    Ez a legtöbb amit 1 fogyasztó tehet, viszont ezt kellene tennie sok milliónak!!!
  • AgentKis #19
    Na mondom az egyszerűt, igaz csak 1x-es sebességgel megy. A hangrögzítővel felveszed a lejátszott vma-t csinálsz belőle wav-ot, és abból meg amit szeretnél.

    Mondjuk a hangerőket jól kell beállítani.
  • Le Kurde #18
    most biztos a szívbajt hoztad az MTV-re és MS-re is
  • Macc #17
    Ez erdekes lesz... DRM-es WMA-t lejatszo mp3 lejatszo azert nem futkos tul sok az utcan:) hehehe:)
  • vincuska #16
    Mar latom az uj Microsoft portable wma lejatszot, 20GB-60GB- meg U2 vagyis.... Shakira edition. hoppa! beintegralva Aeroval egyutt a Vistaba.
    Persze ha Shakira nem eleg cool, cserelheto Marilynre, Eminemre vagy Krisztinara. egybol tobb fog belole fogyni mint az ipodbol, bazz!!!

    igazad van Neuro-testver, minidisc rulez. en meg nem fogom lecserelni az autoradiot mivel a cd taroloban elfer egy eletnyi zene :-)

    Long live Molvania!!
  • Mberke #15
    Sajna a DRM-es wma-t nem lehet. Már vagy 2 éve létezik és úgy tudom nem tudták megtörni még.
    Ezeket a számokat csak media playerrel és egy hozzá való hordozható zenelejátszóval tudod meghalgatni, semmi mással.
  • Neurotoxin #14
    Szerintem meg hajítsa el a sok gyökér az mp3 lejátszóját és váltson gagyi wma-sra Persze a wma-t is átlehet convertálni mp3, de annak már jó ratyi lesz a minősége.

    Én meg nevetek a markomba, mert SONY MiniDiscem van
  • arty #13
    az alap lejátszók a NEM DRM-es wma-t eszik, ez pedig tuti valami jogvédett, jogcsorbított vacak lesz, ráadásul a wma-hoz méltó trágya minőségben :)

    hajrá MS ... :(
  • intrex #12
    Ha létrejön ez a zeneshop, akkor az MTV-t nem hallgatom többé. Mint ahogy MS szart sem tűrök meg otthon évek óta.