Berta Sándor

Régiókód a Blu-ray lemezeken?

Úgy tűnik, a Blu-ray Disc Szövetség azt szeretné, ha az általuk fejlesztett formátum minden tekintetben méltó utóda lenne a leváltandó DVD-technikának. Előfordulhat, hogy az új BD-ROM-korongokat régiókódokkal fogják ellátni.

Amíg azonban a Video-DVD-nél még nyolc régiót (ebből kettő speciális területekre fenntartott) különböztettek meg, addig a Blu-ray diszkeknél már csak három régió lesz. Az egyes régióba tartozik majd Amerika és Kelet-Ázsia, Japánnal, de Kína nélkül. A második régió kiterjed Európára és Afrikára, míg a harmadikba került Ausztrália és Ázsia többi része Kínával együtt.


DVD-régiókódok

A régiókódok bevezetése körül azonban vita bontakozott ki. Több cég is, így például a Warner jelezte: nem tartja jó ötletnek a régiókódos rendszert, mert az már a DVD-k esetében sem vált be. Ráadásul, amennyiben a HD-DVD-knél nem lesz régiókód - márpedig ezen vacillál a HD-DVD Forum -, akkor ismét lépéshátrányba kerül(het) a Blu-ray formátum.

A régiókód ötlete gyakorlatilag egyidős a DVD bevezetésével. Eredetileg azt a célt szolgálta, hogy megakadályozza, hogy egy adott régiójú lemezt más régióban is le lehessen játszani. Azonban ez a megoldás idővel már maguknak a forgalmazóknak és a filmstúdióknak sem tetszett, mivel napjainkra általában egy adott film a világon nagyjából egyszerre jelenik meg. Régiókódmentes lemezeket napjainkban többnyire csak a zenei és a pornó-DVD-knél találhatnak a felhasználók. Az ötlet egyre népszerűbb, hiszen a filmkészítőknek és a forgalmazóknak mindennél fontosabb az elérhető bevétel növelése. S ezért még hajlandóak lemondani akár a régiókódról is.

Mindenesetre a döntés a Blu-ray Disc Association tagjainak a kezében van. A konkurens HD-DVD Forum talán nem véletlenül vár ki ebben a kérdésben, hiszen ennek eldöntése akár végérvényesen meghatározhatja az erőviszonyokat az optikai adattárolási piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #32
    Tény, hogy a régiókód nem megoldás a kiadók problémáira.
    1. "Feltörik" a filmet és már lehet is nézni a DVD lejátszón.
    2. Az asztali lejátszókat jószerivel könnyebb függetleníteni, mint a pc-kbe lévőket.
    3. Ha valaki költözik vagy máshonnan rendeli meg a filmeket, akkor vesz egy másik régiókódú lejátszót és akkor megint a kiadók szívták meg (nem náluk lesz a bevétel).
  • dez #31
    De hát ezt éppen hogy a kiadók erőltetik, és nem pedig a Sony, vagy valamelyik partnere. Legalábbis néhány nagy kiadó, a kisebbeknek mindegy.
  • Lame #30
    Nem hiszem, hogy ez akkora problemat jelentene, ha mar kikoltozol amerikaba az a +20e belefer egy lejatszora :) Sott talan olcsobb ott venni mint kivnni :)

    Egyebkent meg tenyleg hulyeseg az egesz. Meg, ha lesz is a kiadok donthetnek ugy, hogy 0-as regioval adjak ki a lemezeket.
  • mrzed001 #29
    Hát igen, ha bantu négernek néznek (ezért nem nézhetem meg az ő felséges s.ggüknek készült szemetet), akkor jogos ha úgy viselkedem mint egy bantu néger (és mikor nagykésve hozzám akarják vágni a szarukat akkor egyszerűen nem veszem meg)
    Ameddig ezt nem értik meg én nem vagyok hajlandó fizetni érte.

    Úgy mellesleg csak nekem tánik úgy, hogy fokozódik a "hidegháború"/"gazdasági háború" az USA és az EU között (persze valahogy nem az EU gerjeszti :)) )
  • rolika #28
    a kalózkodás egy részét ennek a hülye régiókódolásnak köszönhetik. jó lenne, ha rájönnének erre
  • pemga #27
    Ehhez nem kell ingázni, ebay-en pl. az angolok is kínálják az amerikai dvd-ket. Egyszerűen azért mert _olcsóbb_, mint az európai változat (talán a kevesebb nyelv miatt). Röhely, de az ősrégi Airport sorozatot is EU-ban 4x-es áron kínálták, ami azért már szabadrablás...
  • arty #26
    nem úgy érti ;)
  • dez #25
    Feltörted?
  • lowdog #24
    ott se annyira... én a notebook infráján keresztül függetlenítettem az enyémet :)
  • Keem1 #23
    "Előfordulhat, hogy az új BD-ROM-korongokat régiókódokkal fogják ellátni."

    Csak a hülye ember nem tanul a saját hibájából. Már a DVD-nél hiba volt a régiókód. De ugye a tudatlanságnak nincsenek határai... Borzalmas