Berta Sándor

Robot­rendörő­ket ter­vez Dél-Korea

Dél-Koreában - ha minden a tervek szerint alakul - legkésőbb öt esztendőn belül megjelenhetnek az első robotok a rendőrség és a katonaság kötelékében. A terv meglehetősen futurisztikusnak tűnhet, ám az ázsiai ország szakemberei komolyan gondolják, hogy megvalósítják elképzeléseiket.

Bár számos sikert ért el az elmúlt években a robottechnika, a háztartásokban használható modellek kifejlesztéséig és elterjedéséig még hosszú éveknek, akár évtizedeknek kell eltelniük. A dél-koreai szakemberek azonban úgy döntöttek, nem várnak olyan sokáig. Az elgondolások szerint robotok járőröznének éjszakánként a városokban, ők tartóztatnák le az erőszakos, ellenállást tanúsító bűnözőket, semlegesítenék a robbanóanyagokat és bombákat, míg a fegyveres erők harci robotjai elvégeznék a veszélyes bevetéseket és rajtaütéseket.


A Center of Intelligent Robots dél-koreai kutatóközpont programját összesen 33,9 millió dollárral támogatja többek között a helyi informatikai és hírközlési, valamint a védelmi minisztérium is. A kutya- vagy lószerű harci robotok hat-nyolc lábbal vagy kerekekkel közlekednek, szuperszámítógépek és a széles sávú mobilhálózat segítségével irányítanák őket, de persze némi korlátozott mesterséges intelligenciával is rendelkeznének, mely csupán a helyváltoztatásra terjed ki. (Dél-Koreában a világon a legnagyobb internetpenetráció: a 15,5 millió háztartás közül 12 millió folyamatosan széles sávú kapcsolattal online.) Amennyiben nem jön közbe semmi fennakadás, az első robotok prototípusa már októberben bemutatkozhat a nyilvánosság előtt.


Mint azt Oh Sang-rok, a dél-koreai informatikai minisztérium projektvezetője elmondta, a háztartási célokra is felhasználható három modell ára egy és kétmillió won, vagyis 847 és 1694 euró között lesz. Csak összehasonlításul: egy Japánban kapható háztartási robot körülbelül 10 millió wonba, vagyis 5-10-szer ennyibe kerül. Ennek oka pont a korlátozott mesterséges intelligenciában és a szuperszámítógépektől, illetve széles sávú hálózatoktól való függésben keresendő. A robotok alkalmasak lesznek takarítási, házőrzési, gyermekfelügyeleti vagy akár olvasási feladatok elvégzésére is.


A minisztérium már tavaly év végén befejezte az első teszteket, 64 Szöülban és környékén lévő háztartásban, illetve két postahivatalban telepítették őket. Hyung Tae-gun igazgató évi háromezer darab eladására számít. A mechanikus szolgák automatikusan újra tudják tölteni magukat, és a helyi hálózatra kapcsolódva akár pizzát is tudnak rendelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #131
    Ez igaz, de pl. ma már a fejlettebb országokban a rendőrök, katonák többsége ellenállna, ha a saját honfitársaira kellene lőnie, pl. egy tömegoszlatás címszóval. (Ilyen dolgok is szerepet játszottak a rendszerváltásban, itt is, németeknél is, stb.)
  • BiroAndras #130
    "Pl. bérgyilkosnak sem megy mindenki, pedig állítólag jól fizetnek."

    Egész más önként vállalni valamit, mint parancsra cselekedni.
  • messen #129
    Áve!

    Eljön még az idő, amikor a nyomozók a google-on fogják megkeresni a bűnözőket és e-mailben tájékoztatják őket arról, hogy be kell vonulniuk a sittre. Ha meg nem mennek, akkor M$ logós robotok hozznak nekik egy szép nagy hibalista-kódexet és ünnepélyes keretek között agyonverik őket vele. Egészen a kék halálig...
    Szóval én félek :)
  • dez #128
    Szerintem ez így egy kissé túlzás. Pl. bérgyilkosnak sem megy mindenki, pedig állítólag jól fizetnek. És egy villamosszékbe nem véletlenül kerül valaki. Bár én nem vállalnám a hóhér szerepét, vannak, akik igen (nem sokan).
  • BiroAndras #127
    Szerintem nem arra gondolt. Azóta volt jópár kísérlet, ami ezt a jelenséget vizsgálta. Elég félelmetes, hogy milyen könnyen rávehető bárki, hogy megöljön egy másik embert.
  • dez #126
    Nem ebből készült egy bizonyos német film (A kísérlet, asszem ez volt a címe)? Mert ott azért csak fokozatosan fajultak el a dolgok (bár csak pár nap alatt).
  • LowEnd #125
    Olvass Aronson-t... (A társas lény c.)
    Ott egyetemista csajszik (és srácok) megmutatták hogyan ölnek meg valakit gondolkdás nélkül, ha "komoly ember" mondja (egy professzor), és azt hiszik, nem büntetik meg őket.
    (persze mindeközben nem tudták, hogy ŐK a kisérlet alanyai. És ne izguljatok, a villamosszékben ülő sem halt meg, csak úgy csinált, mintha)
  • dez #124
    Az igazsághoz tartozik, hogy a robotrendőr (mindig nevetnem kell, ahogy leírom :P) a saját anyagi hasznáért sem korrumpálódik, ill. nem él vissza a hatalmával. (Amig rajta múlik, legalábbis amig nem lesz túlfejlett az AI-je. :) )
  • dez #123
    Csak szélsőséges esetben...
  • BiroAndras #122
    "Hiába mondod egy katonának, rendőrnek, hogy kövessen el emberiség elleni bűntetteket, végezzen ki ártatlanokat, stb. stb. Egy robot, ha erre van programozva, nem ellenkezik."

    Sajnos a tapasztalat, és a pszichológiai kutatások is azt bizonyítják, hogy az ember is szinte bármit megtesz parancsra.