131
  • dez
    #131
    Ez igaz, de pl. ma már a fejlettebb országokban a rendőrök, katonák többsége ellenállna, ha a saját honfitársaira kellene lőnie, pl. egy tömegoszlatás címszóval. (Ilyen dolgok is szerepet játszottak a rendszerváltásban, itt is, németeknél is, stb.)
  • BiroAndras
    #130
    "Pl. bérgyilkosnak sem megy mindenki, pedig állítólag jól fizetnek."

    Egész más önként vállalni valamit, mint parancsra cselekedni.
  • messen
    #129
    Áve!

    Eljön még az idő, amikor a nyomozók a google-on fogják megkeresni a bűnözőket és e-mailben tájékoztatják őket arról, hogy be kell vonulniuk a sittre. Ha meg nem mennek, akkor M$ logós robotok hozznak nekik egy szép nagy hibalista-kódexet és ünnepélyes keretek között agyonverik őket vele. Egészen a kék halálig...
    Szóval én félek :)
  • dez
    #128
    Szerintem ez így egy kissé túlzás. Pl. bérgyilkosnak sem megy mindenki, pedig állítólag jól fizetnek. És egy villamosszékbe nem véletlenül kerül valaki. Bár én nem vállalnám a hóhér szerepét, vannak, akik igen (nem sokan).
  • BiroAndras
    #127
    Szerintem nem arra gondolt. Azóta volt jópár kísérlet, ami ezt a jelenséget vizsgálta. Elég félelmetes, hogy milyen könnyen rávehető bárki, hogy megöljön egy másik embert.
  • dez
    #126
    Nem ebből készült egy bizonyos német film (A kísérlet, asszem ez volt a címe)? Mert ott azért csak fokozatosan fajultak el a dolgok (bár csak pár nap alatt).
  • LowEnd
    #125
    Olvass Aronson-t... (A társas lény c.)
    Ott egyetemista csajszik (és srácok) megmutatták hogyan ölnek meg valakit gondolkdás nélkül, ha "komoly ember" mondja (egy professzor), és azt hiszik, nem büntetik meg őket.
    (persze mindeközben nem tudták, hogy ŐK a kisérlet alanyai. És ne izguljatok, a villamosszékben ülő sem halt meg, csak úgy csinált, mintha)
  • dez
    #124
    Az igazsághoz tartozik, hogy a robotrendőr (mindig nevetnem kell, ahogy leírom :P) a saját anyagi hasznáért sem korrumpálódik, ill. nem él vissza a hatalmával. (Amig rajta múlik, legalábbis amig nem lesz túlfejlett az AI-je. :) )
  • dez
    #123
    Csak szélsőséges esetben...
  • BiroAndras
    #122
    "Hiába mondod egy katonának, rendőrnek, hogy kövessen el emberiség elleni bűntetteket, végezzen ki ártatlanokat, stb. stb. Egy robot, ha erre van programozva, nem ellenkezik."

    Sajnos a tapasztalat, és a pszichológiai kutatások is azt bizonyítják, hogy az ember is szinte bármit megtesz parancsra.
  • dez
    #121
    Amig csak pl. közlekedési rendőrök lesznek, addig (talán) nincs gond. Legfeljebb hogy túl merev... Emberi rendőr esetén is felforr néha az ember agyvize, hát még egy "kérlelhetetlen" géppel szemben...

    Meg ugye mint tudjuk, néha maguk a szabályok (amit többek között politikusok hoznak) rosszak... Egy emberi rendőr ezt rugalmasan kezelheti, a robotrendőr meg tüzön-vizen át betartatja... De jó.
  • Mike at home
    #120
    egy robotnak nem is az a dolga, hogy erkölcse legyen, vagy mérlegelhessen
    egyszerüen betartat vmi szabályt, és nem tudod megvesztegetni
  • LowEnd
    #119
    Aki foglalkozott picit is joggal, az vágja, hogy még a jogkövető magatartás beprogramozása is a lehetetlent súrolja, nemhogy az erkölcsé

    Emberölés (egyszerű ugye?): "Aki mást megöl az emberölést követ el és...." (az rossz, ne tegye)
    De "megölni" nem lehet valakit, legfeljebb leszúrni, halálra ijeszteni, meglökni, hogy kiessen a kocsi elé, a kertedben tüzet rakni, aminek a füstjétől tüsszögve balesetet szenved az ipse
    hol a határ?

    Ne jöjjön nekem senki penge AI-vel, amíg nem tudok egy robottal úgy beszélgetni az erkölcsől, hogy 10 perc alatt ne derüljön ki, hogy fogaskerekek vannak a fejében

    Még mi emberek sem tudjuk sokszor mi a helyes, és mi nem, pedig életünk minden napján ezt tanuljuk, ezt látjuk halljuk, ezen töprengünk, hogy hihetjük azt, hogy ezt számokkal, és néhány 10-100 ezer programsorral megoldjuk?
    Öntanulás? Na persze... csak egy élet kéne hozzá
  • dez
    #118
    (Na persze emberek között is van, aki mindenre kapható, az sajnos kiderült már jópárszor.)
  • dez
    #117
    Hát ja. Csak tudod, erről a vitázó feleknek megvan a saját véleményük, amin nem akarnak változtatni. A marerialisták szerint ugyebár nincs semmi különbség, így érteletlen maga a kérdés is. (Ergó azt gondolják, hogy előbb-utóbb egy emberi lénnyel megegyező "értékű" gépet tudnak majd csinálni. Azt hiszem, kicsit le fog értékelődni az emberi nem, ha ez sikerül, akár csak látszatra is...)
  • dez
    #116
    Valahogy nagyon nehezedre esik megérteni, mit akarok mondani. Hiába mondod egy katonának, rendőrnek, hogy kövessen el emberiség elleni bűntetteket, végezzen ki ártatlanokat, stb. stb. Egy robot, ha erre van programozva, nem ellenkezik.
  • NEXUS6
    #115
    A rendőrök és a katonák szabályzatai is valójában csak irányelvek. Az olyan problémák mint egy csata megnyerése, vagy egy túsz kiszabadítása, egyrészt komolyan felépített stratégiát, kreativitást és az előbb már említett erkölcsi érzéket követeli.

    A stratégiát még talán meg lehetne oldani, de a szabályok rugalmas, kreatív alkalmazásának és az erkölcsi dilemmák megoldásának képességét és az ehhez való jogot nem lenne érdemes egy nem emberi identitásra bízni. Ez olyan mintha emberölésre is idomított rendőrkutyákat engednél az utcára, marhára növelné a biztonságot.

    Különben is mi a különbség a természetes, a mesterséges intelligencia és a tudat között? Talán előbb ilyen kérdéseket kéne tisztázni.

    Szerintem;)
  • BiroAndras
    #114
    "Látom, nem jött le: a hatóságok/kormányok/stb. nem fognak olyasmit beprogramozni (legalábbis önszántukból), ami gátolja, hogy azt csinálja a robot, amik ők akarnak."

    A rendőrök és katonák is le vannak szabályozva erősen. Kizárt, hogy a robotokra kevesebb szabály vonatkozzon.

    "Mellesleg kicsit érdekesen hangzik, hogy "bele kell programozni [az erkölcsi érzéket], és kész"... Talán nem lesz az olyan sima ügy."

    Nem mondtam, hogy egyszerű. De ha van már jó AI, akkor ez se olyan nagy gond.
  • dez
    #113
    Látom, nem jött le: a hatóságok/kormányok/stb. nem fognak olyasmit beprogramozni (legalábbis önszántukból), ami gátolja, hogy azt csinálja a robot, amik ők akarnak.

    Mellesleg kicsit érdekesen hangzik, hogy "bele kell programozni [az erkölcsi érzéket], és kész"... Talán nem lesz az olyan sima ügy. Meg egyszerű szabályzat így meg úgy. Az erkölcsi érzék ennél kicsit több. Éppen akkor kellenek a szabályok, ha nincs erkölcsi érzék.
  • dekorex
    #112
    "A kutya- vagy lószerű harci robotok hat-nyolc lábbal vagy kerekekkel közlekednek.."
    6-8 lábú kutya, ló? Vazzeg letartóztat egy nyolclábú kerekesló, mert mondjuk az utcán csövelsz.. :) Azért ez komoly!
  • NEXUS6
    #111
    A szabályzatok lehet hogy egyszerűek, de a helyzetek viszont marha bonyolultak tudnak lenni.

    Bármilyen szuper AI is legyen egy ilyen robotban, az emberi agy képességeit még sokáig nem fogja tudni produkálni. Pl egyetlen ember agyának adatforgalma kb az internet teljes adatforgalmával mérhető össze.
    Még kovács II rendőrtizedes is birtokolja ezt a képességet, amit pedig a robotok vagy 100 évig valszeg nem fognak, és ennek segítségével tud dönteni.
  • BiroAndras
    #110
    "szvsz: a robotrendőrnek nincs erkölcsi érzéke..."

    Bele kell programozni és kész. Vagy elég egy egyszerű szabályzat, ami korlátozza a kiadható parancsokat (pl. megmondja, hogy milyen körülmények közt használhatja a fegyverét).
  • Molnibalage
    #109
    Fuzzy logikáról halott már valaki? Na segíthet.
    Lehet hogy AK-ból annyi van, mint a szemét de fegyveres konfliktusokban tűnnek fel mindenhol, nem bűncselekmény elkövetésekor.
    Városban nem használ ilyen léptékű fegyvert senki, mert nem lehet rejtve hordani, mint modjuk egy pisztolyt. A legiksebb géppiszotlyokat szokták használni még a rosszfiúk. Skorpio és HK, na meg UZI-t, de ezek Európában és a Távol-Kelet-en igen ritkák. Ott nagyon komoly tiltalom van mindenféle fegyverre. Japánban pl. SENKINEK nem lehet fegyvere a hivatalos szerveken kívűl.
  • Inquisitor
    #108
    "a robot nem ismeri azt a fogalmat hogy bármilyen kár kizárólag csak olyan dolgot ismer amit bele programoztak,"
    Ez egy esetleges jövőbeni AI-ra nem igaz nyilván, hiszen azt nem programozni fogják, hanem tanítani.
    Másrészt ha nincs asszociációs képessége (A=B, A=C de C=/=B), akkor sz*rt se ér ...
  • dez
    #107
    Most még. Nyilván nem ezekre gondoltam. Mellesleg a távirányítású gépfegyver sem ellenkezik.
  • haxoror
    #106
    "...szuperszámítógépek és a szélessávú mobilhálózat segítségével irányítanák őket, de persze némi korlátozott mesterséges intelligenciával is rendelkeznének, mely csupán a helyváltoztatásra terjed majd ki."

    Végig emberi kontroll alatt lesznek.
    Még a koreaiak se olyan hülyék hogy egy autonóm robot kezébe fegyvert adjanak.
  • haxoror
    #105
    Hát inkább egy robotot lőjenek szarrá AK47-el mint egy ember-rendőrt...
  • dez
    #104
    Na akkor leírom, mi a legnagyobb gáz ezekkel, szvsz: a robotrendőrnek nincs erkölcsi érzéke... Végrehajtja a parancsot, legyen az akármilyen igazságtalan, vígan belelő a tömegbe (már ha valamilyen úton-módon kaphat fegyvert), stb.

    Ha meg elérünk oda, hogy lesz erkölcsi érzéke, az már olyan szintű intelligencia, amiből meg más problémák fakadhatnak.
  • dez
    #103
    Tanuló neuronális hálókról még nem hallottál? (Mondjuk butaság azt hinni, hogy most akkor ezzel minden meg van oldva, de most mindegy.)
  • NEXUS6
    #102
    1.
    Ezzel egyetértek.
    2.
    A világgal az a baj, hogy egyre több mindent akarnak törvényekkel leszabályozni és nem csak az alap dolgokat, ergó egyre több a bűncselekmény. A magyar törvények szerint pl a szoftvermásolás is az, függetlenül, hogy történt e károkozás vagy sem.
    Megoldás minden háztartásba egy robotrendőr, aki majd beviszi Pistikét a jardra, ha a szomszéd gyerkőc halflájf333-át átmásolja magának?
    Nem hiszem.
    3.
    A műholdas nyomkövetőt már ma is lehet zavarni.
    Ilyenekkel lopják már ma is a drága luxuskocsikat. Be a zavarót, fel a kocsit a trélerre, kivinni az Alsókomárompuszta szélén álló garázsba, kioperálni a nyomkövetőt, és már mehet is a kocsi Ukrajnába.
    4.
    Az újfajta páncélzatok lehet hogy védenek egy 9mm-is lövedék ellen. De egy 7.62-es Kalasnyikov ellen kb 1 cm-es acél az, ami megvéd! És kalasnyikovból, annyi van mint a szemét a világon.
    5.
    Ha le van árnyékolva, akkor sem a műholdas nyomkövető jele nem megy ki, sem a távoli központ parancsai nem mennek be a robot fejébe. De igazad van zavarni sem lehet, viszont akkor mit csinál egyáltalán?;)
  • NEXUS6
    #101
    És ezeket a robotok is tudják?
    ;)
  • Rafaelo
    #100
    rohatt cylonok :DDDD
  • Enkil
    #99
    elkéne már rugaszkodni a semmihez sem értő scifi íróktól
    mag az ilyen három mondatos hülyeségektől
    az ilyen robotoknál több 10 ezer sorban programozák le, rendkívüli részletességekkel mikor mit hogyan csináljon, több száz alap szempontot és a hardvert figyelembe véve
    a robot nem ismeri azt a fogalmat hogy bármilyen kár kizárólag csak olyan dolgot ismer amit bele programoztak,
  • arty
    #98
    A robotika három törvénye

    1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben vagy tétlenül tűrnie,
    hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
    2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve,
    ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
    3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik
    az első és második törvény előírásaiba.
    A robotika kézikönyve, 56. kiadás, 2058

    Asimov, ha még élne ...
  • Inquisitor
    #97
    Az alsó képeken látható robotok valami 160-165cm magasak és 65Kg a súlyuk a leírásuk alapján. Egy erős páncélnak nem kell nehéznek lennie, egy elég sok rétegből álló szénszálas/kevláros megoldás nem lehet olyan nehéz. Fontos alkatrészeket meg lehet egyenként jól elrejteni és páncélozni ;)

    Azért óvatosan azzal az AI fikázással. A múltkor elterjedt videó a Cell prezentációban elég durva volt, mikor realtime nyomott sminket vagy ruhát egy élő személy videoképére 3D-ben. És az csak egy kis bemutató volt. Szóval képfelismerés, 3D tájékozódás, hangfelismerés elég jól működik. Igazi AI-ra persze várni kell még, de elég sokat lehet ezzel már kezdeni.
  • Molnibalage
    #96
    Félreértetted amit modtam. Én arra hivatkoztam hogy mi VOLT 20 éve.

    Csavarorsós szervók, igen, az a 80-as évek ópiuma volt. Ma egyenáramú motorokkal működő hegesztőrobot és manipulátor karja kb. 1,5x-2x akkora mint az enyém, 7 szabadságfokú, mint az emberi kéz. Ezt BME-n láttam és már az is 5-6 éves masina.

    Konkrétan mi rákérdeztünk az erőkre akkor, pont a hasonló az alkalmazási forma miatt + meg a balestek miatt. Simán lehet vele embret ÖLNI.
    És azt modtam, hogy LEHET 300kg is, de kisebb és könnyebb is lehet.

    A képfeldolgozás tényleg gond.

    Röviden: Abban igazad van, hogy most még ez nem megy, de 10 év múlva. Hát,van rá esély. Mellesleg távirányítással is mehet. Tudod a robotkéz nem remeg.. Sarkon posztolni, figyelni és védeni jó. Elkapni valszeg csak azokat az idiótákat tudná akik megtámadják még a gépet is..
  • Enkil
    #95
    azért meg kell hagyni ok hülyeséget összehordtunk
    1.)
    amugy a robotok nem lehetnek magasabbak az átlagos magasságu koreaiaknál meg ugy álltalában az embereknél mivel már az egy fejjel magasabb robotok is komoly ellenérzéseket válltanak ki automatikusan az emberekből. Tudat alatt meg mindenképpen.
    2.) A világon mindenhol az a baj hogy nincs elég rendőr, de ha több rendőr lenne akkor meg az adót kellenne emelni, ugyhogy erre a célra pár 100 év mulva a robotok nagyon jók lesznek.Ha majd végre sikerül egy müködőképes mesteréges inteligenciát összehiozni.
    3.) ezeket nem lehetlesz egyszerüen ellopni mivel a komolyabbakba müholdas nyomkövetőt építenek, ami azt is jelzi ha kiakarják szedni a robotból
    4.)ezeket a robotokat ugytervezik hogy minnél könyebbek legyenek , figyelembe véve persze hogy az adott célnak még megfeleljenek(ezt már a tervezők nagyon sokszor leírták)hogy minnél kevesebb energia kelljen, a rendőr robotokra meg elég egy pár miliméteres az ujfajta páncézatok közül ami elég arra hogy az átlagos golyók ne menjenek át rajta és még könyü is. Páncéltörővel meg ugyebár senki sem szokott az utcán járkálni.
    5.)Ha tesznek beléjük árnyékoló rendszereket akkor külső rádiós vagy hasonló eszközökkel nem lehetlesz bezavarni ezeket.
  • Atees1987
    #94
    Te mondasz valamit, ebben van valami, sztem hülyeség, annyi virust kitalálnak annyi müszaki cikkre h ezt a robotos dolgot hagyni kéne!!!
    Amugy jó dolog lenne ha nem lenne az a sok hacker,(bár csak én is az lennék)
  • LowEnd
    #93
    Nem hinném hogy igazad van.

    1. A CNC gép (lol) helyhez kötött, csavarorsós szervókkal megy, nem ugyanaz a kategória, mint a kezed x szabadsági foka.
    2. nem tudom, megnyerte e már egyáltalán valaki azt a kihívást, miszerint csináljon ugyanannyi szabadsági fokkal rendelkező robotkezet mint az emberi kéz, és győzze le az embert szkanderben.
    (szóval a gyors - pontos - erős - kicsi négyesből csak legfeljebb 3-at választhatsz.)
    3. Szerinted egy nagy teljesítményű robocop mennyi idő alatt szívna le egy böszme nagy akkut? Nevetséges. Vagy dízelaggregát lesz a hasában? ("Pöffpöffpöff")
    4. Egy 90 kilós pasi fürge, egy 300 kilós robot ma még úgy mozog mint egy részeg zombi.

    5. A.I? képfeldolgozás? hol vagyunk még ettől? amikor az is qrva nagy kihívás, hogy GPS segítségével egy kamion átguruljon a sivatagon?

    ezért írtam, hogy szerintem még sok év.
    Ezek közül a problémák közül bármelyik értelmetlenné teszi a projektet. És egyikre sincs megoldás tudomásom szerint.
  • Molnibalage
    #92
    Gyerekek egy jól megtermett férfi 90kg körül van. Egy 180cm-es robot néhány mm-es acélpáncéllemezzel a fontosabb helyeken kb 300kg körül is lehet. Nosza, lökd fel vagy rúgj bele. Próbálkozni lehet...

    Ez arra lehet jó, hogy ha gond van oda menj hozzá és megvéd, főleg ha 300 m-ként vabn egy és figyel. A 20 éves NC gépek sebességével és teljesítményével egy embert ilyen méretben úgy meg lehet nyomorítani, hogy ehaj. Csak gyors AI kell hozzá. Ma amikor egy labdát is elkap a robotkéz...

    Szimpla kézifegyverrel már egy pár milis acél-kevlar védőréteget esélyed nincs átlőni.