Berta Sándor

Megnyitotta kapuit a CES 2005

A Computer Electronics Show (CES) nevű kiállítást hagyományosan minden év elején, január 6-a és 9-e között rendezik meg az egyesült államokbeli Las Vegasban, és szinte minden látható, ami a számítástechnikai és a szórakoztató elektronikai piacon esetleg már kapható vagy kapható lesz.

Ugyan alig zárult le a karácsonyi vásári időszak, Las Vegasban már arról tájékozódhatunk, hogy jövőre mik kerülhetnek majd esetleg a fenyőfa alá. A CES szervezőinek kapóra jött, hogy tavaly novemberben nem tartották meg a Comdexet, így minden olyan cég, aki számít a számítástechnikában és a szórakoztató-elektronikában itt képviselteti magát és bemutatja a legújabb termékeit. A szervezők összesen 2400 kiállítót tudtak elcsábítani Las Vegasba, a négynapos rendezvényre a becslések szerint 140 ezer ember lesz kíváncsi.


A tavalyi kiállítás egyik nagy bejelentése az volt, amikor a Hewlett-Packard nyilvánosságra hozta, hogy a jövőben együttműködik majd az Apple-val és beszáll a szórakoztató-elektronikai piacba. A tavalyi rendezvényen főleg a plazmatelevíziók álltak az érdeklődés középpontjában, míg az idén már a nagy felbontású TV-k (HDTV). Főleg a Sony számíthat nagy sikerre ezen a területen, hiszen a HDTV-k mellett már kifejlesztett egy HD-kamkordert és egy úgynevezett HD-videó stream technológiát is. Ezenkívül a japán vállalat az idei CES-en bemutatja majd a Samsunggal közösen készített több LCD-képernyőjét is, valamint az első Blu-ray termékeit. Szintén látható lesz a Japánban már tavaly decemberben bemutatott hordozható PlayStation-modell, a PSP is. A szakma és a közvélemény mindenesetre érdeklődve várja a Sony bejelentését arról, hogy mikortól lesz kapható az Egyesült Államokban és Európában a PSP.


A Microsoft minden bizonnyal szót ejt majd a következő generációs Xbox-ról. A redmondi cég azonban egyáltalán nem titkolja, hogy elsősorban a Media PC-kre, illetve a digitális lakás megvalósítására koncentrál. Természetesen ezen a kiállításon is folytatódik az Inteltől és az AMD-től eddig is megszokott rivalizálás. Mindkét cég új notebook-processzorokat fog kiállítani, valamint ismertetik majd a DVD-rekorderekbe és Set-Top-Box-okba szánt úgynevezett x86-os chipjeiket is.


A digitális fényképezőgépek és kamerák gyártói olyan technológiákat fognak bemutatni, amelyeknek köszönhetően a jövőben lehetségessé válik, hogy a készülékek és a PC-k között vezetékek nélkül is továbbítani lehessen a kész digitális fotókat és felvételeket. Sok rendszer prezentálásával azonban várni fognak a vállalatok és azokat inkább majd a Fotó Marketing Szövetség február végi konferenciáján mutatják majd be. Ami biztos, hogy az Apple gyakorlatilag nem lesz jelen Las Vegasban, ami érthető, hiszen a jövő héten kezdődik San Fransiscóban a MacWorld nevű rendezvény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Taybore #5
    HDTV-k re kiváncsi leszek, remélem részleteket is meg lehet majd tudni a rendezvényről.
  • Mice #4
    remélem azért sanya bedob egy hosszabb cikket is amikor már csukják a kaput LV-ban. ;)
  • AS #3
    És olcsok legyenek.
  • snorbi #2
    "úgynevezett x86-os chipjeiket is"
    Ezt aztán jól körülírták
  • grebber #1
    Aztán sok újdonsáot mutassanak be.