Gyurkity Péter

Öt évet jósolnak a Linux elterjedésére

A Gartner kutatócég szerint a nyílt forráskódú platform körülbelül öt év alatt terjedhet el a vállalati szférában, dacára a kereskedelmi termékké válásban elért eddigi eredményeknek.

A kutatócég tanulmánya szerint a platform félúton jár a felnőtté válás terén, de még rengeteg teendő hátra van ahhoz, hogy valóban széles körben elfogadottá váljon. Az elmúlt két évben már sikeresen megalapozták az operációs rendszer helyzetét, ám egyes területeken továbbra is bizonyítania kell. A jelenlegi eredmény ugyan a tavalyi évhez képest is egyértelműen előrelépést mutat, de a nagyvállalatok még csak a kezdeti lépéseknél tartanak.

Saját adataik szerint a nyílt forráskódú operációs rendszer napjainkban a WebSphere és egyéb webszolgáltatások terén, illetve különböző nagyobb rendszerekben, RISC-klaszterekben nevezhető elterjedtnek. Az asztali szférában már jóval nehezebb dolga van, mert a középvállalatok túlzott elvárásokat fűznek hozzá - és azután csalódnak -, illetve a remélt előnyök nem ellensúlyozzák az átállással járó költségeket. Véleményük szerint a valós alapot nélkülöző projektek eddig több kudarcot, mint sikert eredményeztek. A helyzetet azonban nem egyértelműen negatívan ítélik meg, mivel meglehetősen vegyes a kép: a bladeszerverek és klaszterek területén egyértelmű fejlődés várható, míg más szegmensekben némi visszaszorulás is elképzelhető.

A Gartner véleménye egybecseng a silicon.com saját következtetésével, miszerint az Egyesült Királyságban az IT-iparág vezető szereplői a kezdeti fokozott érdeklődés után már jóval kevésbé jönnek izgalomba a nyílt forráskódő hallatán. Az elmúlt két év csökkenő tendenciája elsősorban az átállással és fenntartással járó költségektől való félelem eredménye, mivel a legtöbb vállalat úgy véli, hogy jobb a már bevált módszernél maradni. A jelek szerint tehát a Microsoftnak nem kell különösebben erőlködnie, hogy a Windows fölényét tudatosítsa a vállalati ügyfelek körében, megy az magától is.

Itthon a legújabb felmérések szerint töretlen a Linux térhódítása. A magyarországi PC-eladásokból 2004-ben 16,5% volt a Linux részesedése, ami 37,7%-os éves növekedést jelent, míg a notebook-eladásokban 72 százalékos növekedést regisztráltak. A notebookok piacán az IDC piackutató cég adatai szerint 2004-ben 4300 gépet adtak el Linuxszal, míg 2003-ban csak 2500-at. A szoftver részesedése tehát egy év alatt 3,6 százalékról 4,3 százalékra nőtt ezen a területen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #152
    "eh, ez nem a szabad szoftver vs. kereskedelmi."

    A ket tema kotve van egymashoz a jellege miatt.

    "1. hülye volt a tanár mert ofisz97-en kivül mást nem tudott"

    Igen, az volt. De ha pl. nincs penze masra? Marmint az iskolanak. Bar ez most mar/meg nem gond (Campus ikertesoja, School).

    "2. hülye volt a csávó, mert ehhez nem kellett volna sem windows sem ofisz.
    nem vagyok linux geek, de nem jelenthetett volna problémát akármilyen ofiszban olvasható állományt készíteni (.rtf)."

    Nem biztos, hogy tudta az olyan formazasokat, mint a .doc vagy .sxw. De akar PDF-be is exportalhatta volna, csak nem az volt a feladat :)

    "egyébként egy tanár megkövtelheti, h miben kéri a házit."

    Igen, megkovetelheti, de ha nem tud egyeb okokbol eleget tenni neki, akkor legalabb alternativat kell biztositani. Mert mi van most: gyakorlatilag egy nyomorekot akar Cooperre kesztetni, ha durvan akarunk fogalmazni :)
  • Ceb #151
    ??? mit
  • FTeR #150
    valamit benéztél
  • Ceb #149
    Na végigolvastam. Általában kibírom anélkül a Windows-Linux csatákat, hogy hozzászóljak.

    Szóval, a linuxosok is rájöttek, h segíteni kell a programozókat h tudják milyen programokara libekre számítsanak ezért jött létre az LSB.
    2. Ez a miért nem jó a libes megoldás okfejtés nagyon tetszett. Szóval első
    kifogás, az volt, hogy de honnan tudja h mik vannak fenn és az biztosan fenn van-e
    (amúgy igen ez műx--> csomagkezelés),aztán mikor visszakérdeznek, h ugyan és honnan tudja h fenn van ez meg az a szoftver a válasz eleve tudja h mi van fenn ugy irja. Ezt igy szerintem nem kéne akkor hasonlitgatni mert nem ua a kategória. Amit SZERINTED az egyik nem tud és ez a hibája azt a másiknak nem is kell. Loool

    Ezek a viták olyan értlemetlenek, de sose állják meg az emberek h ne szólajanak hozzá
    Én akkor is Linuxot fogok használni ugyis, ha a fene fenét eszik is, nekem tetszik elismerem aki a windowsal se boldogul annak ez is magas lesz, de aki igazán ismeri a winjét annak a linux megtanulása se jelenthet gondot.
    Én úgy gondolom azuért sütik rá a linuxra h nem userfriendly, mert alapból minden plussznak itélt szolgáltatás le van tiltva, ha szükséged van rá és van hozzá elég tudásod majd aktiválod. Ezzel szemben MS elhizeti h te aztán már mindent tudsz, mert nála alapból minden engedélyezve van és úgy kell letiltani.
    Na ez hosszú lett úgyhogy megyek is. uff
  • FTeR #148
    eh, ez nem a szabad szoftver vs. kereskedelmi.
    1. hülye volt a tanár mert ofisz97-en kivül mást nem tudott
    2. hülye volt a csávó, mert ehhez nem kellett volna sem windows sem ofisz.
    nem vagyok linux geek, de nem jelenthetett volna problémát akármilyen ofiszban olvasható állományt készíteni (.rtf).
    egyébként egy tanár megkövtelheti, h miben kéri a házit.
  • h4x0r #147
    Ja, ez a cikk pont ide vag.
  • h4x0r #146
    "nem kéne folyton hitet téríteni ;)"

    Heh, tenyleg nem. Ki teszi? :-)

    "de ez a program egy része van csak a gépemem dolog, csak opensourceban működik. szvsz"

    Nem hiszem, de leirtam a lenyeget, es szerintem itt van az a pont, ahol mar minden erv el van mondva :-)

    "nem a csomagkezelőre írtam, hanem a konzol használatára általánosságban."

    Akkor bocs.

    "kiváncsi lennék honnan szedik ezeket a prognózisokat."

    Ledaralnak 80 kilo statisztikust, es papirt nyomnak belole :)

    "desktopon sosem terjedt a linux, serveren istenítette mindenki, de onnan is kezd kiszorúlni."

    Annyira azert nem szorul ki. Terjed meg, csak nem olyan gyorsan, mint korabban. Konvergal egy ertekhez, ami nem nulla :)

    "tehát winek ezt a szegmenst is uralják."

    Itt viszont van verseny. Nekem ennyi eleg.
  • FTeR #145
    vissza kanyarodva a cikkre.
    kiváncsi lennék honnan szedik ezeket a prognózisokat.
    desktopon sosem terjedt a linux, serveren istenítette mindenki, de onnan is kezd kiszorúlni. a közép szintű szervereknél tett felmérések szerint 12% körül van a linux szerverek részesedése. a 34% körüli holtversenyben win2003 és mindenféle unix között. a maradékból 14% a win2000 és az NT4.
    tehát winek ezt a szegmenst is uralják.
  • FTeR #144
    de ez a program egy része van csak a gépemem dolog, csak opensourceban működik. szvsz

    "Legyszi ne tettesd itt az ertetlent, "
    nem a csomagkezelőre írtam, hanem a konzol használatára általánosságban.
  • FTeR #143
    nem kéne folyton hitet téríteni ;)