Gyurkity Péter

Változóban a Microsoft álláspontja a Linuxszal kapcsolatban

A szoftveróriás egyre több vezető beosztású tisztviselője véli úgy, hogy a Windows és a Linux között tapasztalható szembenállás egyre jobban eltűnik, mivel a felhasználók egyszerre mindkettőre igényt tartanak.

Martin Taylor, a vállalat szoftvereinek az alternatívákkal szembeni kiértékelésére létrejött munkacsoport vezetője nyilatkozott ilyen szellemben, és hangsúlyozta, hogy az kiélezett küzdelem a múlté. Taylor ezt a Channel 9 blogger weboldalnak adott videointerjújában jelentette ki - a teljes felvétel két részletben tölthető le az oldalról.

Az igazgató kijelentése azért rendkívül érdekes, mert a munkacsoport élén Taylor az elmúlt hónapokban - Ballmer vezérigazgatóval egyetemben - arról győzködte a vállalati vezetőket és kormányokat, hogy a Windows platform és a kereskedelmi szoftverek általában előnyösebb választásnak bizonyulnak, hatékonyabb támogatást és szervezettséget biztosítva, míg a nyílt forráskódú alkalmazások nem nyújtják ugyanezt.


"Igyekszünk nem követni a régi, kemény vonalat, amely azt mondja, hogy az Windows és kereskedelmi szoftverek az egyik oldalon helyezkednek el, míg a nyílt forráskódú szoftverek ezzel szemben állnak - ennél jóval árnyaltabb a kép. Vásárlóink Windows és Linux operációs rendszereket egyaránt használnak, és könnyen előfordulhat, hogy bizonyos feladatokra a Java-t, míg más helyzetekben a .Net keretrendszert használják fel. Nincs szó olyan szembenállásról, vagy-vagy kérdésről, amilyenre a média híradásaiból következtethetnénk" - hangzott el Taylor kijelentése az interjúban, amelyen Bill Hilf, a Platform Stratégia munkacsoport vezetője is részt vett.

Érdekes változás tapasztalható tehát a Microsoft gondolkodásában, és amennyiben a vállalat valóban új stratégiát követ ebben a kérdésben, az jelentős változásokat hozhat a szoftverpiacon. Kérdés, hogy a szoftveróriás vezetésében mennyire számít elfogadottnak az új nézet, és hogy vajon felülről irányított változásról, vagy csupán egy renitens csoportról van szó a vállalaton belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • OverLord88 #33
  Ezaz, legyen csak végre béke! Én is mindkettőt használom, igaz főleg wint. Linuxxal még csak ismerkedem, valamiben az egyik, valamiben a másik hasznosabb.
 • Yeti #32
  NeverwinterNights ot ne hagyjuk ki a sorból:)
 • whitehawk #31
  van pl a Wesnoth, ingyenes körökre osztott stratégia. Kereskedelmiből: Railroad Tycoon2, vagy Civilisation CTP, SimCity3000, Alpha Centauri, Kohan, Majesty, Homeworld, hogy csak néhányat említsek. 3D játékokból lehet, hogy több van. Pl Doomok, Quakek, Unrealek.....Wolfok
 • whitehawk #30
  Az UT2003nak van linuxos portja és az OpenGLlel működik.... Látom értesz hozzá. LOL :D
 • ttt ttt #29
  A babrálás előtt még sok olvasgatást is javasolok.
  A leírásokból sokszor kiderül, hogy elég egy szimlink.
  A disztrók átjárhatósága nekem még .rpm és .deb alapú rendszereknél sem okoz általában gondot, és én sem tartom magam linux gurunak.

  Játékról meg annyit, hogy szép számmal vannak nem csak lövöldözősök, persze nem mindig a legújabbak.

  A cikkhez:
  " Nincs szó olyan szembenállásról, vagy-vagy kérdésről, amilyenre a média híradásaiból következtethetnénk"

  Érdekes, hogy a média lett a vétkes és nem modjuk Ballmer úr aki belefröcsögte a kamerába hogy a linux így sux meg úgy kommunista, miegymás.
  Ez kemény versennyé nötte ki magát tudom, de úgy látszik az álszent sunyiságot, alattomosságot még nem kívánják levetkőzni, pedig ha magukba szállnának rájönnének, hogy pont ez az ami sok embert irritál a világon és választ helyettük mást. DE ők tudják.
 • Kensin #28
  Ajánlom a következő oldalt: http://rpm.pbone.net/
  Szinte mindíg akad valaki, aki az adott programot már lefordította egy diszró-ra.
  Szerintem a fordítás a legvégső eset, mert azt nem is lehet olyan rugalmasan installálni/uninstallálni. Egy rpm-ben benne van, hogy mien dependency-je van, és ha már az megvan, akkor azt is lefordították már biztosan a disztró-ra.

  Amúgy meg: Linux rulez
 • h4x0r #27
  Igen, igaz, en is sokat szivtam olyan libek elokeritesevel, amik kellenek, de sokszor egyszeruen csak mas neven volt. Ajanlom neked is a sourceforge.net-et.

  Amugy a babralashoz annyit, hogy tanulj sok C-t es POSIX-ot, megeri :-)
 • Caro #26
  Háát... most már én is a /home-nak és a /srv-nek külön partíciót használok, de itt nem ez a kérdés. Úgy értem, ha olyasvalamit akarok felrakni, ami nincs benn a disztribúcióban, azzal meg kell szenvedni. Bár nem vagyok egy linux profi azt elismerem.
  Nem tudom, biztos lehet máshogyan is, de én pl. azt hogy valami elinduljon rendszerinduláskor, azt úgy csinálom, hogy beírom az inittab-ba. Nem valami szép megoldás. Meg elég sokszor van olyan, hogy valami egyszerűen nem hajlandó lefordulni, mert ilyen meg olyan libek kellenek hozzá, amit sehonnan sem tudok előkeríteni. Szóval attól a linux még messze van, hogy az egyszerű user-ek elé odatold. Bár ők nem sokat látnának az egészből. A gond az olyanokkal van, akik már szeretnek babrálni a gépeikkel(mint én:)) de még nem értenek eléggé ahhoz, hogy azt hogyan kéne jól megcsinálni, úgyhogy barkácsolás lesz az egészből.
  A többivel egyetértek.
 • h4x0r #25
  "A linuxban tényleg elég nagy a kavarás, az igaz. Minden disztribúcióhoz gyakorlatilag különböző programok kellenek (nem a szoftver, csak a csomag más). Van, hogy még az otthon lefordított program se működik jól, ha egyáltalán le lehet fordítani. Sajna, ha a linuxnál ki akarsz lépni egy disztribúció kereteiből, az meglehetősen nehéz. Ezt úgy próbálják ellensúlyozni, hogy egy disztribúcióba berakják az összes létező GPL szoftvert(na jó, ez így talán kicsit erős)."

  Nem tudom, szerintem egyaltalan nem nehez kilepni egy disztro kereteibol. Nezd, nekem kulon particiom van a home-ra, igy gyak. disztrovaltaskor sem kell ujrakonfigolnom olyan sokmindent. Az egyszer leforditott dolgoknak pedig menniuk kell (kene), ha a cserelt disztroban is megvannak a suxeges libek. Forditasnal detto. Bar tenyleg sok progi "sufniban ganyolt".

  "A linuxban nagy lehetőségek vannak, nem kéne elszúrni."

  Ezt tamogatni tudom :-)

  "A windows alapjaitól kereskedelmi szoftver, de lehet, hogy a Microsoft idővel ezen változtatni fog.(bár nem tudom, de minden bizonnyal érdekes lenne)"

  Szerintem tonkremenne, ha valtoztatna hirtelen. De en megprobalok bizni bennuk, hatha egy kicsit rank is tekintenek :-)
 • asysoft #24
  "Nem tudom, hogy a hardverfejlesztés mikor érkezik el a végéhez, de már nagyon várom." Akkor még várhatsz egy jópár évet:)